bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Skandál v OHL: Za vyhozeného trenéra se postavili hráči, odmítají hrát

9. listopadu 2015, 12:00

Jaroslav Svoboda

Skandál hýbe klubem zámořské juniorské soutěže Ontario Hockey League, konkrétně jde o Flint Firebirds. Za vším jsou manýry vlivného rodiče. V tomto případě o to horší, že hráčův rodič sedí přímo ve vedení klubu.

Po nedělním vítězném utkání s Oshawou si prezident klubu Rolf Nilsen pozval k sobě do kanceláře hlavního trenéra týmu Johna Grudena. Co se řešilo? Nilsenův syn Håkon dostával málo prostoru na ledě. Vše vyvrcholilo tím, že John Gruden dostal výpověď. A s ním i zbytek trenérského týmu. Tím se spustila lavina událostí, která dost možná ovlivní život v klubu na dlouhou dobu.

Ale popořadě. V lednu 2015 oznámil majitel týmů Carolina Hurricanes a Plymouth Whalers Peter Karmanos, mimochodem letos uvedený do Síně slávy ledního hokeje, že Plymouth Whalers v lize končí a klub se bude stěhovat do Flintu. Klub převzal nový majitel Rolf Nilsen.

Trenérem týmu se stal John Gruden, který před příchodem do týmu strávil čtyři roky jako asistent trenéra v mezinárodně velmi ceněném projektu USNTDP starajícího se o mládežnické reprezentanty USA. Za asistenty pak dostal bývalého dlouholetého hráče NHL Davea Karpu a plzeňského rodáka Petra Jonáka. 

Tým měl stavět na brankáři Alexi Nedeljkovicovi, kterého draftovala Carolina, k mužstvu se připojili také finský obránce Vili Saarijärvi nebo Josh Wesley a Alex Peters, všichni draftovaní do NHL, stejně jako útočník Connor Chatham. Své místo v kádru pak našel i Matyáš Kantner, plzeňský odchovanec. A v obraně zakotvil i Håkon Nilsen, syn nejvyššího představitele klubu.

Právě malá vytěžovanost Håkona se nelíbila jeho otci. A paradoxně si to uvědomil ve chvíli, kdy tým ze tří zápasů dvakrát vyhrál, navíc proti silným týmům Oshawě a Zachově Sarnii. Firebirds se tak přiblížili na dostřel celkům před sebou v tabulce Západní divize. Leč talentovaný kouč John Gruden, zdá se, u dalších zápasů týmu nebude. Reakce na výpověď trenérů na sebe nenechaly dlouho čekat. Ale nikoliv ty mediální, ale přímo hráčské.

Jen pár minut poté, co se Gruden dozvěděl tvrdý verdikt, se hráči týmu vydali přímo do kanceláří vedení klubu, v ruce dres a v mysli jasný postoj. Dres skončil na zemi a hráči dali jasně najevo, že za této situace nemíní za klub více nastoupit. A všichni svorně. Včetně českého útočníka Matyáše Kantnera, ale hlavně i včetně sedmnáctiletého nechtěného prapůvodce všeho zla Håkona Nilsena.

Právě on na nesmyslné chování svého otce doplácí nejvíc, ocitl se totiž na hraně mezi dvěma postoji a názory. Na jedné straně drží klubovou partu, na straně druhé odporuje otci. 

Na řešení situace má Rolf Nilsen relativně dost času, další zápas hrají Firebirds až 13. listopadu proti Sarnii. Ale s kým v kádru, to je ve hvězdách. Teď bude záviset právě na Nilsenovi, jak se s nenadálou situací, kterou způsobil, popasuje a jak dá věci do pořádku.

Celý případ jako by na dálku konfrontoval situaci známou z českého hokeje, kdy mládežníci Klášterce nad Ohří odrovnali svého trenéra. Hráči tehdy umístili na internet video z kabiny, kde jim trenér dává rázně najevo, že bez píle a nasazení prostě dělat hokej nejde. I tady pak šlo o konfrontaci otce a syna, ale v opačném sledu.

Otci podřezal větev jeho syn, který jako hráč Klášterce video na internet vyvěsil. Hokejová veřejnost se tehdy postavila za trenéra, což se dá čekat (a už se na sociálních sítích také děje) i tentokrát. Byť oba případy jsou diametrálně naprosto odlišné.

Aktualizace 19:54: John Gruden a Dave Karpa dostali právě teď nový tříletý kontrakt u Flint Firebirds. Jsou tedy vzati zpět. Padlo to na setkání hráčů, trenérů i šéfa Rolfa Nilsena. Ten však meeting opustil již po 25 minutách, sám a první. Ostatní zůstávají a probíhá další diskuse.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.