bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Skončí Rutta na tribuně, dostane Mašín minuty? Tampa má v obraně nevídaný přetlak

10. srpna 2019, 17:00

Tomáš Zatloukal

Nebylo o čem. Získat za "pakatel" tak výtečného beka? Julien BriseBois, generální manažer Tampy, vůbec neváhal, když se mu naskytla příležitost podepsat Kevina Shattenkirka. Příchod amerického olympionika ovšem přináší i svá úskalí. V defenzívě Bolts je teď těsno, na šest pozic aspiruje až deset hokejistů. Mezi nimi i Češi Jan Rutta s Dominikem Mašínem. Co s tím?

Ten výčet mluví jasně.

Tampa má v obranných řadách přetlak. Victor Hedman, Ryan McDonagh, Michail Sergačjov, Braydon Coburn, Erik Černák, Luke Schenn, Shattenkirk a Rutta. To je osmička, o kterou tu běží. K nim si připočtěte ještě Callana Footea s Mašínem.

Úctyhodný mix hvězd, talentů a obětavců. Jenže hrát všichni nemohou a pro Lightning bude náročnou výzvou udržet je v zápasovém tempu.

Populární web Daily Faceoff odhaduje výchozí složení defenzívy Lightning takto: švédská superstar Hedman bude nastupovat s talentovaným Rusem Sergačjovem, další hvězda McDonagh se slovenským objevem Černákem a kanadský mazák Coburn s nově příchozím Shattenkirkem.

To znamená, že na tribuně skončí, alespoň zkraje sezony, Rutta se Schennem, kterého BriseBois nedávno podepsal za 700 tisíc dolarů. Jen pro připomenutí, každý klub NHL smí mít na soupisce jen 23 hokejistů. Pro Bolts se jeví jako reálné zapsat osm obránců, třináct útočníků a dva brankáře.

Jenže vyplatí se Tampě mít Ruttu s Schennem mezi zdravými náhradníky a sem tam je nechat odehrát pár minut? Pro oba by bylo lepší, kdyby nastupovali pravidelně. I kdyby jen v AHL.

Že neexistuje nic snazšího než je tam poslat? A právě v tom je ten háček, oba musí být být zapsáni na waiver list, tedy nabídkovou listinu. Z té si je může zdarma stáhnout kterýkoliv klub NHL.

Pokud BriseBois některého ze zmíněné osmičky do startu sezony nevymění, bude zřejmě čas od času takto riskovat ztrátu Schenna, případně Rutty. Oba by se přitom Bolts moc hodili ve chvílích, kdy někdo z "nedotknutelné" šestice nebude mít formu, případně se zraní.

Jistě, Tampa může rovnou do AHL poslat Černáka, kterého se týká výjimka z nabídkové listiny, nicméně při jeho kvalitách a pevném místě v obranném valu to není na pořadu dne.

Příchod Shattenkirka komplikuje situaci pro Footea s Mašínem. Především syn legendy coloradských Avalanche už nemá na farmě co pochytit. Minulou sezonu zvládl bravurně a v dohledné době by měl nastat čas pro jeho postupné zabudování do kádru Lightning.

Ambici opustit AHL neskrývá ani Mašín, Tampa ale zkrátka Shattenkirkovým podpisem zakonzervovala svou modrou čáru a prostor pro oba talenty se bude hledat nesmírně složitě. Kvůli jejich povolání do hlavního mužstva by BriseBois musel "kouzlit". 

Což o to, frankofonní Kanaďan už opakovaně hokejovou veřejnost přesvědčil, že umí vymýšlet kreativní řešení. Těšme se, s čím přijde tentokrát. Ať už v souvislosti s Ruttou, nebo Mašínem, případně oběma.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.