bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Skvělá první třetina a uhlídaný Ovečkin. Pořád máme co zlepšovat, zní z Tampy

20. května 2018, 17:00

Martin Schwarz

Ještě jedno vítězství a jsou tam. Tampa Bay si může zahrát třetí finále Stanley Cupu v historii organizace, pokud v úterý nad ránem uspěje na washingtonském ledě. Mezi nejlepší dvojici týmů letošní NHL ji výrazně přiblížil zodpovědný výkon v pátém utkání série s Capitals. Kromě toho, že po necelých deseti minutách důležité partie Lightning vedli 2:0, dokázali většinu duelu udržet na uzdě největší soupeřovu zbraň – Alexe Ovečkina.

Pouze 19 vteřin trvalo Bleskům, než se v pátém měření sil finále Východní konference dostali do trháku. Zápas sotva začal a Cedric Paquette už propasíroval kotouč za záda překvapeného brankáře Bradena Holtbyho. Většinou, když tým kvalit Tampy Bay dobře odstartuje, roztočí pak nevídaný hokejový kolotoč. Zakousne kořist a už ji nepustí. Přesně to se také stalo.

„Každý z hráčů byl okamžitě v tempu a soustředěný na hru,“ těšilo hlavního trenéra Bolts Jona Coopera. „Od úvodního vhazování jsme byli natěšení a měli chuť hrát. Jakmile se nám podařilo poprvé skórovat, získali jsme větší sebevědomí, mužstvo si daleko více věřilo.“ Právě to podle něj modro-bílému mančaftu během prvních čtyř střetnutí série chybělo: víra v úspěch a dostatečné sebevědomí. Rozjetou Tampu polil další sklenicí živé vody Ondřej Palát. Český útočník v 10. minutě vymetl pavučinky v levém horním rohu hostující klece.

Jenže když Tampa Bay na úvod prostřední části odskočila do luxusního trháku 3:0, který jí zajistil Ryan Callahan, směrem do útoku výrazně polevila. Že by předčasné uspokojení? Za vše mluví statistika střel na branku ze druhé a třetí třetiny. Washington soka během závěrečných čtyřiceti minut klání přestřílel poměrem 26:9! O to více musí výběr z hlavního města Spojených států mrzet, že ofenzivní převahu neproměnil ve vyrovnání.

Ovečkin dlouho beze střely

„Na konci jsme trošku přestali hrát,“ nekličkoval obránce Bolts Victor Hedman. „Věděli jsme, že budou za nevýhodného stavu tlačit a zkoušet cokoli, aby vyrovnali. Už jsme podobnou situaci několikrát zažili. Ačkoli se nám nedařilo tak často zakončovat, dělali jsme maximum, abychom zápas dotáhli do vítězného konce. Jasně, že se chcete hnát co nejčastěji dopředu. Ale i takhle to v někdy chodí,“ vysvětloval produktivní Švéd.

Klíčový zadák (ale nejen on) floridského celku tuší, že za stavu 3:2 na zápasy není nic rozhodnuto. „Máme pořád na čem pracovat a v čem se zlepšovat,“ přikyvoval Hedman. „Stále jsme ještě nehráli svůj nejlepší hokej. Minimálně ne po celou dobu zápasu. První třetina byla asi naší nejlepší v sérii, ale pak mančaft přestal hrát. Potřebujeme předvádět pořád takový výkon jako na začátku dnešního duelu.“

Na těsné výhře Tampy 3:2 měly nakonec zásluhu především dva zásadní faktory. Zaprvé se Bolts nenechali za celý večer ani jednou vyloučit. Tudíž nedali Washingtonu šanci k nebezpečné přesilovce. Zadruhé zbrzdili manévry ruského snajpra Alexe Ovečkina. Lídr Capitals sice chvíli před závěrečnou sirénou skóroval. Ovšem poprvé vypálil na branku až po 55 minutách (!) partie. Což pro rozeného střelce znamená zásadní problém.

„Ale hlavně nám pomohla ta disciplinovanost,“ měl jasno kapitán Tampy Steven Stamkos. „Když hrajete takhle čistě, máte pokaždé velkou šanci uspět.“

Zápas číslo 7 je na programu v úterý nad ránem středoevropského času. Zajistím si Tampa Bay Lightning postup do finále Stanley Cupu, nebo Washington sérii vrátí zpět do Amalie Areny?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.