bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smith-Pelly v sobě našel ďábla! V New Jersey zažívá úchvatný začátek

20. března 2016, 12:00

David Jahoda

Když během posledního možného termínu přestupů získalo New Jersey z Montrealu kanadského útočníka Devanteho Smithe-Pellyho, zřejmě jen těžko mohli v Newarku předpokládat, jakou posilu do svých řad se jim vlastně povedlo získat. Třiadvacetiletý hokejista v organizaci Devils neuvěřitelně pookřál, předvádí úchvatné výkony. Řečí čísel? Osm zápasů, šest vstřelených branek a celkem devět bodů. Ale pozor na známé přísloví! První vyhrání z kapsy vyhání.

Z této výměny si generální manažer New Jersey Ray Shero může opravdu mnou ruce. Smith-Pelly ve svém novém týmu zatím doslova exceluje! V prvních osmi zápasech se bodově neprosadil jen dvakrát, zaznamenal dohromady devět bodů za šest branek a tři asistence a New Jersey z těchto osmi utkání vyhrálo čtyři. Považte, že před příchodem Smithe-Pellyho dokázali Ďáblové vyhrát jen jeden z šesti duelů.

Hned ve své premiéře za New Jersey se Smith-Pelly uvedl gólem a asistencí, pomohl tak Devils k výhře nad Nashvillem. Následovaly zápasy, kdy si připsal vždy po jednom bodu. Nebodoval jen proti Pittsburghu a naposledy proti Columbusu. Nejvíce se mu povedl předposlední zápas. Rodák z kanadského Scarborough si v utkání proti Minnesotě připsal dvě branky a k tomu jednu asistenci. New Jersey tak i díky jeho zásluze porazili Wild 7:4. Více gólů v jednom zápase v letošní sezoně ještě nedali. Smith-Pelly byl po poslední siréně oceněn jako první hvězda utkání.

„Už když jsem sem přicházel, říkal jsem, že věřím ve své schopnosti,“ řekl Smith-Pelly po utkání s Minnesotou pro oficiální web Devils. „Samozřejmě jsem ale nemyslel, že budu dávat téměř gól za zápas,“ smál se. „Každopádně to jde lépe, než jsem předpokládal,“ doplnil Smith-Pelly. Bohužel pro New Jersey ale s největší pravděpodobností ani skvělé výkony Smithe-Pellyho na postup do play off stačit nebudou. Devils na druhou divokou kartu aktuálně ztrácí osm bodů a s blížícím se koncem základní části by se tak proklouznutí Ďáblů mezi nejlepších osm týmů Východní konference rovnalo zázraku.

Za pozornost stojí také fakt, že Devante Smith-Pelly v prvních sedmi zápasech za Devils zaznamenal víc než polovinu bodů, které posbíral v letošním ročníku během 46 utkání za Montreal. V nich si totiž Smith-Pelly připsal dvanáct bodů za šest branek a stejný počet asistencí. Smith-Pelly už také překonal své osobní bodové maximum za jednu sezonu, to doposud činilo 20 bodů. Zaznamenal ho vloni, kdy ještě v dresu Anaheimu posbíral 17 bodů, tři pak přidal za Montreal, kam byl vyměněn za Čecha Jiřího Sekáče. Už nyní své maximum pokořil o jeden bod.

„Už když jsem sem přicházel, říkal jsem, že věřím ve své schopnosti. Samozřejmě jsem ale nemyslel, že budu dávat téměř gól za zápas.“

Smith-Pelly navíc hned od začátku dostal v novém působišti důležitou roli. Zaujal pozici v první formaci, výborně si v posledních zápasech sedl s Adamem Henriquem a veteránem Tylerem Kennedym. Od jeho pozice v týmu se tak odvíjí i čas na ledě, který je v porovnání s předchozím působištěm daleko vyšší. V Montrealu hrál přibližně okolo desíti až jedenácti minut za utkání, v New Jersey dostává zhruba o pět minut větší porci. A Devante Smith-Pelly důvěru splácí trenérovi Johnu Hynesovi zlatem.

Všechna tato fakta musí generálního manažera Devils Raye Shera hřát u srdce. Zvlášť když si pomyslí, že za Smithe-Pellyho poslal do Montrealu Stefana Matteaua, jenž nedokázal naplnit očekávání, která do něj v New Jersey v roce 2012 při draftu vkládali. Dvaadvacetiletý Američan odehrál v letošní sezoně za Devils 20 utkání a připsal si v nich jen jednu branku. Jinak většinou sledoval počínání svých spoluhráčů pouze z tribuny. A ani v Canadiens zatím výrazně neožil – šest duelů, jedna asistence.

Bude u Ďáblů i nadále? Jeví se to jako logický tah

Je téměř nad slunce jasné, že Devante Smith-Pelly nedokáže ve stejném tempu pokračovat i nadále. Vždyť sbírat body takovým tempem, za to by se nemusel stydět ani ani lídr produktivity NHL Patrick Kane. I kdyby však Smith-Pelly zvolnil třeba na polovinu svého současného sběru kanadských bodů, pořád by byl pro Ďábly výborným kaufem. S koncem letošního ročníku mu vyprší smlouva, a pokud by alespoň částečně dokázal navázat na své dosavadní výkony, zřejmě by byl zájem na další dohodě z obou stran.

Devils by se jistě hodil do krámu, i co se týče dlouhodobé přestavby mužstva. Ve svých třiadvaceti letech má stále potenciál se zlepšovat. V New Jersey tak nyní doufají, že famózní start, kterým se zatím Smith-Pelly prezentuje, nebude jen výkřikem do prázdna. Hrát do karet by mu mohl i fakt, že není žádným vyjukaným zelenáčem. V NHL si kroutí již svou pátou sezonu, je ale potřeba zmínit, že ještě ani jednu neodehrál kompletní. Zdá se, že klíčová role v týmu by mu mohla sedět, a pokud výkonnostně nezakrní, mohl by si v létě říct o víc než 800 tisíc dolarů, které momentálně pobírá. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.