bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smráká se nad obhájcem Stanley Cupu? Přehlížená formule Hurikánů funguje

19. dubna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

V základní části uhráli proti Washingtonu jen jediný bod. Neslavili nad Capitals jediné vítězství. Nikoliv překvapivě tak byli Hurikáni pro první kolo play off považováni za jasné outsidery. Podrobnější pohled na výkony Caroliny v duelech s úřadujícími šampiony NHL ovšem naznačoval, že recept na senzační postup existuje.

Nač chodit kolem horké kaše.

Už v preview série mezi Washington Capitals a Carolina Hurricanes redakce NHL.cz upozorňovala na prostý fakt: parta pod vedením charismatického kouče Roda Brind'Amoura měla  při hře pět na pět nad obhájcem Stanley Cupu pravidelně navrch.

A mnohdy velmi výrazně.

V základní části Carolina zvládala eliminovat washingtonskou střelbu jako takovou a hlavně excelovala v tom, že nepouštěla hvězdy Capitals v čele s Alexem Ovečkinem do vyložených šancí. Zároveň pak Hurricanes byli sami velmi nebezpeční a tvořili si kvalitní příležitosti ke skórování.

Vaz ale souboru, v němž se mísí spousta mladického elánu s potřebnou tvrdostí, lámala činnost "speciálních týmů", tedy komand pro oslabení a přesilovky.

Brind'Amour dobře věděl, že pokud skvadra, kterou tmelí ukázkové vůdcovství Justina Williamse, bude pokračovat v přesvědčivé hře za rovnovážných sil na ledě a zapracuje na oslabeních (v ideálním případě se jim vyhne), může přes Washington přejít.

A po čerstvé výhře 2:1 z domácího prostředí už dělí Carolinu od senzace jen dvě vítězství.

Proč? 

Hurikáni skutečně navázali na své výkony proti Capitals ze základní části a ve hře pět na pět favorizovaný mančaft doslova melou. Dokládají to analytická data jako Corsi a Fenwick, ale i základní statistiky - stačí se podívat na počet vstřelených branek za zmíněné herní situace - 9:5 pro Canes.

Co je alarmující, Caps nedali gól za standartního počtu hráčů na obou stranách gól už dlouhých 120 minut. Dva celé zápasy. Dva mače, které Washington ztratil a promarnil slibné vedení v sérii.

Carolina přehrávala svého soupeře i v mači číslo 1, jenže tam se ještě nemohla opřít o kvalitní hru v početní nevýhodě. Zlepšení se ale nakonec dostavilo, snad i díky ztmelení kádru po knockoutu Andreje Svečnikova.

Podceňovaný tým se zároveň může opřít o muže, jemuž patřil závěr základní části. Petr Mrázek potvrzuje, že pokud je v psychické pohodě a dostane se do laufu, patří mezi kandidáty na Vezinovu trofej. Ostatně dnes byl vyhlášen hlavní hvězdou napínavého večera v PNC Areně.

Hurricanes jsou nyní na koni a zůstává otázkou, zda je dokáže Washington sesadit. Capitals ztratili veledůležitého útočníka T.J. Oshieho a Carolina zároveň rozhodně ani o píď neustoupí od svého urputného, bojovného a přitom důkladně promyšleného hokeje.

Brind'Amour se postará o to, aby Ovečkin a spol. byli stále více frustrovaní a dál důsledně mazáni z ledu. Aby Washington nebyl dalším favoritem, pro kterého bude první kolo konečnou, musí zabrat. Především ve hře pět na pět, ale i v nasazení a zápalu. Současný projev nestačí.

Capitals mají hvězdnou sílu i tunu zkušeností na to, aby se zlepšili. Nehrají svůj absolutní strop. A na rozdíl od Tampa Bay Lightning už vědí, jak přepnout na jinou úroveň.  Vědí, co potřebují udělat, aby mohli v play off uspět. Čelí ovšem houževnatému soupeři, který na ně uměl zahrát už v základní části.

Byť to výsledná skóre zatajovala a nedávala na odiv. To ale nic z účinnosti této formule neubírá. Ba naopak.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.