bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Snový debut ve 42 letech. Výhru Caroliny vychytal rolbař z farmy

23. února 2020, 10:30

Ondřej Mach

Hokej někdy píše neuvěřitelné příběhy a jeden z nich se odehrál dnes v noci v Torontu. Poté, co se Hurricanes v zápase proti Maple Leafs zranili oba gólmani, se mezi tři tyče postavil dvaačtyřicetiletý David Ayres, nouzový náhradní brankář.

O tomhle se mu jistě ani nezdálo. Ayres pracuje jako řidič rolby v Mattamy Athletic Centre, kde svoje utkání hraje farmářský tým Toronta. Kromě toho pravidelně trénuje s prvním mužstvem Maple Leafs, pokud je potřeba brankář navíc. Střelám Austona Matthewse nebo Mitche Marnera ale dnes musel čelit v duelu National Hockey League.

V brankovišti proti Torontu začal James Reimer, který se však zranil už v první třetině po kolizi s obráncem Jaccobem Slavinem. A když v prostřední části hry kvůli zdravotním problémům odstoupil český brankář Petr Mrázek, bylo jasné, že do klece bude muset Ayres.

 

„Myslel jsem, že budu nervózní, jestli k tomu dojde. Vlastně jsem byl nervózní celou druhou třetinu,“ přiznal hrdina sobotního večera, který inkasoval z prvních dvou střel. „Jak říkáte, ve druhé třetině se mi nedařilo zastavit puk. Myslel jsem na to, abych klidně dýchal a nestresoval se, protože střely přijdou. Abych byl upřímný, proti klukům z Toronta chytám na tréninku pořád.“

Ayres se do hry dostal za stavu 1:4, před poslední dvacetiminutovkou ztrácelo Toronto jediný gól. Gólman, který soutěžní utkání hrál naposledy v roce 2015, předvedl ve třetím dějství sedm zákroků a přispěl k vítězství Caroliny 6:3. Stal se tak nejstarším brankářem, jenž vyhrál svoje první utkání v NHL a překonal 94 let starý rekord Hugha Lehmana.

„Řekl jsem mu: 'Prostě zastav puk, kámo',“ odpověděl trenér Rod Brind’Amour na otázku, jaké dal Ayresovi během druhé přestávky pokyny. „Řekli jsme mu, že po nich ve třetí třetině půjdeme a budeme se ho snažit chránit, ale že bude muset udělat pár zákroků, abychom vyhráli.“

„Líbil se mi způsob, jakým ho naši kluci přijali a povzbuzovali ho. Bylo výjimečné být toho součástí,“ přidal kouč Caroliny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.