bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Spekulace o Fleuryho odchodu netíží jen gólmana. Prožívá je i jeho rodina

16. května 2017, 10:00

Jiří Lacina

Otec Marca Andreho Fleuryho se v pondělí díval se zaujetím na televizi. Sledoval syna, jak s ostatními Tučňáky bojuje ve druhém utkání konferenčního finále s Ottawou. Ten přenos ho bavil do chvíle, než přišla řeč na možný odchod slavného brankáře do Las Vegas. Nebylo to poprvé a určitě ani naposledy. Fanoušek jen vztekle mávl rukou a dál se soustředil na hokej.

Třebaže dvaatřicetiletý gólman je jedním z velkých důvodů, proč jsou Pens ve třetím kole play off a stále živí naději na obhajobu poháru z loňského roku, všeobecně se očekává, že mladší a levnější Matt Murray dostane přednost. Že si Pittsburgh v rozšiřovacím draftu ochrání jeho a Fleury se stane lákavou kořistí, jež může skončit ve chřtánu nově se rodícího klubu z města hazardu.

Sorel-Trace je jeho rodiště, Pittsburgh domov

Marc Andre Fleury je rodákem ze Sorel-Tracy, městečka zhruba hodinu severovýchodně od Montrealu. V malé obci moc odkazů na možná nejslavnějšího rodáka nenajdete, přestože sem už dvakrát přivezl po sezóně ukázat Stanley Cup. Jiné je to u Fleuryho rodičů doma. Celá jedna místnost je plná dresů a dalších všemožných připomínek synovy kariéry.

Nejen to. Místnost je vymalovaná ve zlato-černých barvách a dominuje jí obrovské logo Pittsburghu Penguins. Všechno tady připomíná klub, za který tak dlouho hraje. Samozřejmě se vkrádá otázka, co si nebohý otec – sběratel počne, pokud syn změní po čtrnácti letech v NHL dres.

„Možná další místnost,“ vzdychl Andre Fleury starší. „Bylo by samozřejmě zvláštní vidět ho v jiném dresu, to určitě,“ dodala mladší sestra Marylene. „Byl tučňákem opravdu dlouho.“

Pittsburgh jej draftoval 1. listopadu 2003. Za tu skoro jeden a půl dekádu v městě oceli pořádně zakořenil. Je součástí místní komunity. Z aktuálního kádru je nejdéle sloužícím Tučňákem. Jak připouští brankářovi rodiče, Sorel-Trace je jeho rodiště, Pittsburgh je jeho domov.

Deset hodin v autě

Pokud je tohle Fleuryho poslední sezóna v Pittsburghu, vypadá to na důstojnou rozlučku, a to bez ohledu na to, jak dopadnou pohárové boje. Loni chytal jako jednička o deset let mladší Murray, který dovedl Pittsburgh ke čtvrtému Stanley Cupu v klubové historii. Jenomže letos se zranil a mužstvo dostal pod patronát veterán, jehož už mnozí odepisovali.

„Zapnula jsem televizi a vidím bráchu v bráně,“ vzpomíná na okamžik, kdy Marc-Andre Fleury nahradil Murrayho, jenž zůstal mimo hru s potížemi v dolní polovině těla. „Nepočítalo se s ním, ale nikdy nevíte, co se stane. A on zareagoval skvěle.“

Ano, ve středu inkasoval Fleury v Ottawě čtyřikrát a své místo přepustil mladšímu kolegovi. Jinak ale mužstvo držel. Hlavně sedmý zápas s Washingtonem zvládl navzdory pochybám výborně. „A že to byly nervy,“ přiznává otec. Sestra Marylene si zápas dopřála na vlastní oči. Strávila deset hodin v autě, aby se dostala ze Sorel-Tracy až do Washingtonu. V té záplavě červené barvy si nepřipadala zrovna příjemně, ale výletu nelitovala. Výsledek stál za to.

Stěhování do jiného kouta USA by jistě nebylo příjemné, na druhou stranu každý chce hrát a dělit se o práci s Murraym by bylo čím dál méně příjemné. Marc-Andre Fleury má smlouvu ještě na dva roky (se stropovou zátěží 5,75 miliónu dolarů) a ani poté nemusí mít problém prodloužit. Jde jen o to nevysedávat na střídačce. A že tenhle chlapík chytat pořád umí, o tom není pochyb.

„Chci jenom, aby byl šťastný. Vím, že potřebuje chytat, to umí nejlépe. Přeju mu ještě hodně úspěšných let a spoustu hokejové zábavy,“ vzkazuje bráchovi sestra Marylene.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.