bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Spojené státy americké na olympiádě povede Tony Granato

9. srpna 2017, 14:30

Lukáš Podleśny

Poté, co už je jasné, že hráči NHL poprvé od roku 1994 nepojedou na olympijské hry, vytváří se v zámoří trenérské týmy. Zatímco Kanadu povede Willie Desjardins, Spojené státy americké volí Tonyho Granata.

Třiapadesátiletý kouč ukončil hráčskou kariéru před 16 lety a již od sezóny 2002/2003 se naplno věnuje trenérskému řemeslu. Nejprve se zabydlel v Coloradu, poté v Pittsburghu, Detroitu a nakonec se vrátil tam, kde s pořádným hokejem začínal. Minulý rok poprvé jako hlavní trenér vedl celek Univerzity Wisconsin. Kromě výše zmíněného byl Granato také asistentem trenéra na Olympijských hrách 2014, ze kterých si USA odvezly pouze brambory.

„Můžeme vybírat z mnoha atraktivních hráčů. Dokud nezanalyzujete všechny možné, nebudete vědět, jak kvalitní jsou hráči, kteří nám mohou pomoct bojovat o medaili,“ říká Tony Granato.

Zároveň si je Tony Granato vědom, že mu ve volbě pomohly také dobré vztahy, které má s asistenty: „Je důležité mít dobré vztahy s asistenty, neboť nebudeme mít čas na to, abychom se dostávali na stejnou vlnu.“ Mimochodem asistenty budou Chris Chellios, Keith Allain, Scott Young a také Ron Rolston.

Kromě hlavního trenéra byl jmenován rovněž generální manažer týmu Spojených států amerických, kterým bude Jim Johannson. Ten se jako hráč nebo člen realizačního týmu účastnil šesti posledních olympijských her. Právě Johannson pak očekává, že nejméně polovina hráčů reprezentačního výběru bude z evropských lig a zbytek poté nižších a univerzitních týmů v zámoří.

Jim Johannson také řekl, že už mluvil s 80 až 90 procenty potenciálních reprezentantů včetně jednoho, který možná v NHL ukončí kariéru. „Nemohu vám popsat to nadšení, které na mě přes telefon hýří. Očekávám jen další a další telefonáty od mnoha hráčů,“ doplnil bývalý útočník, jenž nikdy nehrál v NHL.

Každopádně hodně o výběru může napovědět prosincový turnaj, na kterém se představí Američané hrající v Evropě. Tím turnajem bude Německý pohár za účasti Spojených států amerických, Německa, Slovenska a Ruska. Právě pro ostatní týmy to tak znamená menší možnost okoukat hráče, se kterými se možná utkají v únoru v Jižní Koreji. Hráče, jež se o získání letenky do Pchjongčchangu určitě budou rvát. Takovou možnost zúčastnit se olympiády už přeci jenom nemusí nikdy dostat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.