bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Spousta volných brankářů. Na smlouvu čekají Elliott, Mason i Bernier

30. června 2017, 15:30

Martin Schwarz

První červencový den se kvapem blíží. To znamená, že kluby budou moci začít podepisovat volné hráče. Mezi nimi nechybí ani brankářská jména, mnohdy pozoruhodná. Na novou smlouvu si brousí zuby Brian Elliott, Steve Mason, Jonathan Bernier nebo český snaživec Ondřej Pavelec. Část z nich možná zůstane v dosavadním působišti, jiní musí zkusit štěstí jinde. Kdo všechno na trhu zaujme?

Brian Elliott, Calgary Flames

Bezpochyby jedno z nejlákavějších jmen pro trh s volnými hráči. Brian Elliott před uplynulou sezónou přestoupil ze St. Louis do Calgary, v kanadské Albertě se však dlouho (nejspíš) neohřeje. Odchytal 49 utkání, z nich 26 dotáhl do vítězného konce, přidal dvě čistá konta.

Kdo ví, třeba by s Plameny prodloužil, jenže Calgary nedávno z Arizony přivedlo zkušeného Mikea Smithe, s nímž počítá pro post prvního brankáře. A Elliott už kdysi v dresu Blues předvedl, že umí plnit roli gólmanské jedničky, nebo se aspoň pravidelně střídat se svým kolegou. Dvakrát v kariéře mimochodem okusil All-Star Game. K nejpravděpodobnějším zájemcům o dvaatřicetiletého muže se řadí Philadelphia Flyers, Vancouver Canucks a Winnipeg Jets.

Steve Mason, Philadelphia Flyers

Ve třech z předchozích čtyř ročníků zasáhl alespoň do 53 utkání, to je slušná porce.  Po příchodu z Columbusu Flyers se Stevem Masonem počítali jako se záchranou mezi tři tyče, což také ontarijský rodák dlouho plnil. Pak vedle něj vyrostla konkurence v podobě českého šikuly Michala Neuvirtha a souboj o brankoviště mohl začít. Prozatím jej vyhrál rodák z Ústí nad Labem, protože na rozdíl od Masona ve Philadelphii dostal novou smlouvu. Jako o místě Kanaďanova příštího působení se mluví o Chicagu, Pittsburghu, nebo Vancoveru. Ne všude ale může dělat jedničku.

Ryan Miller, Vancouver Canucks

Sedmatřicetiletého Ryana Milera si nejspíš některý z celků pořídí jako kvalitního náhradníka, nejlepší hokejová léta má za sebou. V kariéře vychytal 358 výher (19. nejlepší v historii NHL), dohromady zvládl už 39 čistých kont během 709 zápasů. Stále je tu možnost, že gólmanský veterán zůstane u Canucks, ale pokud ne, rádi se o něj přihlásí Philadelphia Flyers nebo Anaheim Ducks.

Antti Niemi, Dallas Stars (vyplacen ze smlouvy)

Antti Niemi v roce 2010 vybojoval Stanley Cup s Chicagem, na další štaci v San Jose si taktéž udělal dobré jméno. Když ale doplnil krajana Kariho Lehtonena u Dallas Stars, byl z toho jeden velký malér. Nejprve Niemi a jeho kolega zaváhali ve vyřazovacích bojích, letos Hvězdy do play-off vůbec nenakoukly, velkou měrou i kvůli nestabilním výkonům svých brankářů.

Škatulata u Stars odnesl nakonec Niemi, jehož zaměstnavatel vyplatil z tučného smlouvy, ze které Finovi zbýval ještě jeden rok (a právě kvůli vysokému kontraktu jej od Dallasu nikdo nehodlal převzít). Teď má usměvavý chlapík šanci na trhu s volnými hráči a zájemců by mohlo být hned několik. New York Rangers, Philadelphia Flyers, Colorado Avalanche či Los Angeles Kings.

Jonathan Bernier, Anaheim Ducks

V těžkých chvílích pomůže. Když Ducks na jaře vinou zranění postrádali jedničku Johna Gibsona, Bernier předvedl maximum a ve 13 utkáních pro Anaheim vychytal 11 výher. Kromě 39 zápasů v základní části startoval čtyřikrát i v play-off, tam už tolik neexceloval. Bývalý brankář Toronta vyšponoval především statistiku obdržených branek na zápas (2.50), má ji nejlepší za poslední čtyři roky. Sáhnout by po něm mohli Pittsburgh Penguins, Winnipeg Jets, New York Rangers nebo současný zaměstnavatel z Anaheimu.

Chad Johnson, Arizona Coyotes

Arizona Coyotes Johnsona získali z Calgary, to ovšem neznamená, že mu předloží smlouvu. V takovém případě bude jedním z lepších náhradníků na trhu s volnými hráči, což vypadá jako výzva pro Anaheim, Pittsburgh, Edmonton a paradoxně i Flames. Pakliže Chad Johnson zůstane v Arizoně, bude krýt záda Anttimu Raantovi.

Ondřej Pavelec, Winnipeg Jets

Zůstane kladenský odchovanec v nejlepší lize světa, nebo s ním žádný klub nepočítá? Na konci srpna oslaví třicáté narozeniny, většinu sezóny 2016-2017 strávil na farmě Winnipegu v AHL, prostor dostávali jeho kolegové. Na post jedničky u Jets může Pavelec těžko pomýšlet, ale třeba se mu ozvou z Buffala, Toronta nebo Minnesoty. Doposud v NHL odchytal 379 utkání.

Jhonas Enroth, Anaheim Ducks

Tak trošku stěhovavý pták, dalo by se říci. Od roku 2015 švédský brankář působil v Buffalu, Dallasu, Los Angeles, Torontu a Anaheimu, kam byl Maple Leafs vyměněn v polovině letošního ledna. Za Ducks ale vůbec nenastoupil. Těžko říct, jak velký zájem o prodloužení s Enrothem bude kalifornská organizace mít, štěstí může hledat i v Calgary nebo Buffalu.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.