bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stamkos mezi legendami, dorovnal Lecavaliera. Co mu chybí?

17. března 2019, 12:00

Martin Schwarz

Historii letos nepíší pouze hokejisté Tampa Bay Lightning jako celek, ale také někteří jejich hráči. Například kapitán Steven Stamkos, který brankou v pátečním utkání na ledě Detroitu dorovnal klubový rekord legendy Vincenta Lecavaliera v počtu nastřílených branek (383). Jakmile se rozený střelec trefí ještě jednou, poskočí do čela historických statistik Bolts a definitivně vstoupí mezi muže, kteří pro organizaci znamenali a znamenají úplně nejvíc. Kanaďanovi ale jedna drobnost ke spokojenosti přeci jen chybí…

Ta drobnost vlastně úplně tak drobností není. Váží 15,5 kilogramů a říká se jí Stanley Cup. Steven Stamkos po slavném poháru s Tampou baží mnoho let a mnohokrát byl vskutku blízko, jenže kýžená trofej mu nadále uniká. „Člověk NHL hraje proto, aby dosáhl až na vrchol a vyhrál Stanley Cup. Všechny ostatní věci, například individuální statistiky, jsou moc krásné a po konci kariéry se za nimi rádi ohlédnete. Ale základem všeho je vyhrát soutěž, a to my přesně teď chceme,“ hlásal Stamkos odhodlaně na webu nhl.com.

Ať už na konci sezony 2018-19 ontarijský rodák zvedne stříbrný grál nad hlavu, či nikoli, bude pro něj aktuální ročník jistojistě úspěšný. Minimálně po stránce osobních výkonů. Za 72 zápasů základní části nastřádal 81 bodů, přičemž ve 35 případech skóroval a přidal 46 nahrávek. Častěji do statistik z jeho spoluhráčů promlouvají pouze fenomenální Nikita Kučerov a nadějný Brayden Point. Pokud byl Stamkos zdravý, většinu sezon se pohyboval minimálně okolo mety 30 gólů ročně, takže není divu, že postupně dohnal bývalého spoluhráče a mentora Vincenta Lecavaliera. Stačilo mu k tomu jedenáct ročníků, a to ještě nekompletních.

„Doufám, že spousta dalších gólů ještě přijde,“ komentoval svůj úspěch devětadvacetiletý útočník. „Jsem z toho počinu opravdu nadšený, ale chci v našem týmu i nadále růst a zlepšovat se. Když se nad tím zamyslím, tak je to docela bláznivé, protože dorovnání Vincentova rekordu znamená, že jsem v lize už docela dlouho, skoro jedenáct let, to je zvláštní pocit,“ dodal jedním dechem. Mimochodem číslo 4, které nosil na zádech Vincent Lecavalier, visí pod stropem Amalie Areny. Stamkos si historickým střeleckým počinem znovu říká o to, aby i dres s jeho číslem 91 byl po konci kariéry navždy vyřazen.

Překoná své maximum?

Co však na celém statistickém okénku kanadského snajpra budí velkou pozornost, je fakt, že mu ještě nebylo ani 30 let. Přesto stihl v National Hockey League sehrát již 736 zápasů, nastřílet 383 branek a na dalších 366 přihrát (sečteno a podtrženo zatím nakupil 749 kanadských bodů). „Ráno se ale někdy popravdě cítím trochu staře,“ vtipkoval Stamkos před novináři. „Ale důležité je, že žádnou únavu necítím přímo na ledě během utkání a když jsem s ostatními kluky v kabině. Takže poslední dobou je pro mě hokej opravdu velká zábava.“

Čistě teoreticky by hvězda Lightning mohla ještě překonat své osobní maximum z období 2011-12, kdy nakupila 97 kanadských bodů a zůstala jen těsně pod vytouženou stovkou. Avšak daleko důležitější, než překonání vlastního rekordu pro Kanaďana bude, aby zůstal zdravý po celou dobu vyřazovacích bojů. Jak známo, Steven Stamkos v minulých letech patřil mezi velmi časté marody a ve dvou ročnících kvůli zraněním vynechal podstatnou část základní části. Pokud chce Tampa pomýšlet na druhý Stanley Cup v klubové historii, Stamkose potřebuje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.