bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stanley Cup? Moc času nemáme, ví Palát. Na MS ve fotbale přeje outsiderům

23. června 2018, 10:45

Václav Jáchim

Patří k největším českým hvězdám v NHL, Ondřej Palát je jednou z hlavních útočných zbraní Tampy Bay. Hokejisté Lightning měli letos našlápnuto k výbornému výsledku v play off, během semifinále vedli nad Washingtonem 3:2 na zápasy. Jenomže v šestém duelu selhali, soupeř se zmátořil. A nakonec vyhrál nejen sérii, nýbrž i celý Stanley Cup. "Zasloužili si to, byli víc hladovější. Nám to úplně nesedlo," přiznává vynikající bruslař a střelec.

Po ukončení sezony odletěl Ondřej na dovolenou, do vlasti se vrátil až teď. "Byli jsme v Itálii a odpočívali. Teď končím čtvrtý týden bez hokeje, v pondělí zase začnu s přípravou," plánuje. Na setkání s médii, které zprostředkovala jeho zastupující agentura Sport Invest, hovořil Palát o NHL, o spoluhráčích nebo o Alexanderu Ovečkinovi. Probral třeba také rybaření nebo právě probíhající mistrovství světa ve fotbale.

Jaké dojmy převažují s odstupem času směrem k minulé sezoně?
Myslím, že sezonu mohu hodnotit pozitivně. Základní část byla super, v play off jsme hráli dobře. Jen škoda, že jsme nezvládli sérii s Washingtonem. Prohrávali jsme 0:2, otočili na 3:2. jenže pak se nám nepovedl šestý zápas. Capitals hráli super jako tým, šlapalo jim to. Zdálo se mi, že jsou po úspěchu hladovější. Hlavně v tom šestém zápase, kde se to zlomilo. Nám série úplně nesedla.

Washington nakonec získal Stanley Cup. Mrzí vás vyřazení tím pádem o něco méně, když jste padli s pozdějšími šampiony?
Spíš to mrzí víc. K postupu nám chyběl jeden zápas, vedli jsme 3:2. Finále bylo blízko...

Bylo i ve vzájemné sérii znát, jak se hokejově změnil Alexander Ovečkin?
Bylo to vidět hodně. Co mohu říci za těch pět let, co jsem proti němu hrál, tak je to skvělý útočník. Ale měl pověst, že maká fakt jen v ofenzivě a dozadu se mu moc nechtělo. Teď hrál vyloženě pro tým. Hlavně v play off to byl někdo jiný. Hrál super, blokoval střely, vracel se. Dával góly. Fakt to byl jejich nejlepší hráč.

O Tampě Bay se říká, že má tým na Stanley Cup. Třikrát jste byli ve finále konference, ale pohár pořád nikde. Je v mužstvu potenciál na celkové vítězství?
Určitě je, ale moc času už nemáme. Teď bude sezona, kde bychom to měli dokázat. Potom vyprší klíčovým hráčům smlouvy, budou se prodlužovat. Tým pak asi bude vypadat trošku jinak. Takže uvidíme.

Co chybí k triumfu?
Podle mě jen poslední krok. Před minulou sezonu jsme byli favorité také, ale neudělali jsme play off. NHL je v tomto směru nevyzpytatelná. Říkat, že chceme vyhrát Stanley Cup, je trošku ošidné. Ovlivňuje to hodně faktorů – ať už zranění, forma. Další věci. Náš hlavní cíl bude dostat se do play off. Letos jsme došli docela daleko, generální manažer Steve Yzerman to hodnotil pozitivně. Ale říkal, ať na sobě makáme. Ať se ještě zlepšíme a každý z nás najde pár dalších procent, která nás posunou dál. Potřebujeme být lepší. Pak se přehoupneme do play off a tam to snad už vyhrajeme.

Představitelé Lightning dokáží pravidelně zařadit mladé hráče, z nichž se stanou opory organizace. Čím to, že se tohle klubu tak daří?
Je fakt, že mladí kluci mají kvalitu. Třeba u Pointa jsem už před třemi lety viděl, že má potenciál hrát pravidelně NHL. Tehdy byl poprvé na kempu a ještě pak šel zpátky do juniorky. Potom potvrdil, že má na to, aby byl hvězdou NHL. Totéž jiní kluci. Je to zásluha skautů, celého jejich týmu, který draftuje mladé hráče. Také se povedly super trejdy. Například výměna Drouina za Sergačeva. Hodně lidí bylo nejdřív zklamaných, Sergačeva nikdo moc neznal. Předtím hrál jen asi tři zápasy NHL za Montreal. Ale najednou je to bek, který zapadl a patří k nejlepším

V uplynulé sezoně postupně ztrácel pozici Andrej Šustr. Jak se s tím vyrovnával?
Měl to těžké. Máme hodně kvalitních obránců, přeju mu, aby hlavně hrál, i kdyby měl podepsat jinde. Vím, jak na sobě Andy dře. Těžce snášel, že nehraje, ale kluky povzbuzoval. Byl pořád pozitivní, že může být v týmu.

Váš spoluhráč Viktor Hedman získal Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Předpokládám, že má na výkony Lightning velký vliv.
Hedman tam je se Stamkosem nejdéle. Je to ikona, jeden z nejlepších hráčů Máme spolu super vztah. Victor hraje výborně, navíc všem kolem sebe pomáhá a radí. Třeba Sergačevovi, s nímž hrál v jedné obraně. Je to už takový veterán týmu.

A co vy? Cítíte se v Tampě jako veterán?
Je pravda, že v týmu hraju pět sezon. Jako veterán se neberu, nepřipadá mi to tak, ačkoli jsem pomalu služebně nejstarší. Když přijdou mladí kluci, snažím se je vzít na večeři, v začátcích jim nějakým způsobem poradit.

Jaké máte plány na léto?
Právě jsem se vrátil z dovolené. Byli jsme v Itálii, pět dní na Sicílii. Ale tři dny propršely a čtvrtý byly v moři medúzy. Nedalo se koupat. I Jinak ovšem super, podívali jsme se i do Benátek. Teď končím čtvrtý týden bez hokeje, v pondělí začínám letní přípravu. Chci se dostat do dobré formy a co nejlépe se nachystat na další sezonu. Trénink bude podobný jako dřív, budu se připravovat s kluky, jako jsou Roman Polášek, Radek Faksa, Adam Polášek. A s pár dalšími hráči z Vítkovic.

Když jste mluvil o koupání. Dopřejete si ho během sezony na Floridě?
Ale jo. Mám to rád – vyvalit se na pláž, trošku odpočívat. Přečíst si knížku a mít pohodu (usměje se). Když je chvíle volna, lehnu k bazénu, nebo si jedu zarybařit. Kamarád má rybářskou loď, tam si oddechnu hodně.

Prozradíte, jaký je váš největší úlovek?
Ježiš, počkejte... Byla to ryba, která asi ani nemá český výraz. Vážila 25 nebo 30 kilo. Tehdy jsem zrovna vzal s sebou spoluhráče Tylera Johnsona, asi 15 minut jsme to tahali z vody. Docela nás bolela záda. Ale nešlo o to, kolik nachytáme. Jen takové zpestření, aby člověk trošku zapomněl na hokej. Tu větší rybu jsme pak pustili zpátky, nějaké menší nám kamarád rybář vykuchal. Večer jsem si to potom udělal na grilu.

Když jste mluvil o letní přípravě – musíte hodně zatnout zuby a přinutit se?
Jasně, není to nic příjemného. Ale postupem času si na to zvyknu. Žádný problém. Snažím se tréninky zpříjemnit fotbálkem, tenisem. Nejde do toho jen dva měsíce bušit v posilovně, je třeba se i trošku bavit a dát něco jiného. Celkově se chci zaměřit na rychlost a rychlostní vytrvalost, novodobá NHL je o ní a o chytrosti. Už nemusíte mít sto kilo a dva metry jako kdysi.

Mimochodem, v Rusku právě probíhá mistrovství světa ve fotbale. Zajímá vás to?
Určitě. Sleduju to. Strašně se mi líbí, jak hrají Chorvaté. Vždycky fandím spíš outsiderům, takže letos to je třeba Island a další podobné týmy. Jsem rád, že zapojili videorozhodčího, konečně tam je trošku spravedlnost. Mohou se podívat, jestli je penalta. To považuju za pozitivní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.