bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Startuje American Hockey League plná zajímavých tváří na ledě i na střídačce

10. října 2014, 17:00

Jan Šlapáček

Soutěž číslo jedna, zámořská NHL, má svůj ostrý odpich sezóny 2014/2015 za sebou. Na druhou nejvyšší soutěž hranou za velkou louží to čeká. American Hockey League, která čítá 27 týmů z USA a tři mužstva z Kanady, odstartuje další hon na věhlasný Calder Cup. Vítězství obhajuje výběr Texas Stars. Osazenstvo ligy se přitom mírně pozměnilo. Premiérovou sezónu v soutěži absolvují týmy Legigh Valley Phantoms a Adirondack Flames.

V soutěží působí i několik českých hráčů, na soupiskách i v realizačních týmech pak spousta zajímavých osobností, včetně několikanásobných vítězů Stanley Cupu. AHL začne pěti zápasy již 10. října, základní část pak končí 19. dubna odehráním 1140 zápasů. Čeští fanoušci tak budou moci několik měsíc sledovat nejen boj o vítězství v soutěži, ale také, jak si budou vést jednotliví hráči ve své snaze probojovat se do věhlasné NHL.

Nejprve krátce k systému ligy. Ta je opět dělena do dvou konferencí (Západní a Východní), v každé jsou tři pětičlenné divize. Do Calder Cupu, tedy vyřazovacích bojů AHL, postoupí šestnáct nejlepších týmů, osm z každé konference. Vítězové divizí mají přitom postup jasný a do nasazení pro play-off obsadí první tři pozice, seřazeni budou dle bodových zisků. Místa pro nasazení na 4. až 8. pozici v konferenci obsadí ostatní týmy bez rozdílu divizní příslušnosti, kteří budou znovu řazeni dle bodů. Play-off se pak hraje v každé konferenci zvlášť, ve finále Calder Cupu se tak setkají vítězové play-off Západní a Východní konference.

Do soutěže letos naskočí dva nové týmy, a to Legigh Valley Phantoms a Adirondack Flames. Nejde o úplné nováčky, Legigh Valley navazuje na Adirondack Phantoms, místo nich pak v Adirondacku vznikají Flames, nástupce týmu Abbotsford Heat. Stěhování tak potkalo i českého útočníka Petra Straku, který za Fantomy působil již v Adirondacku. Generálním manažerem Legigh Valley je pak legendární brankář Ron Hextall, který v NHL získal nejen Vezina Trophy, ale vstřelil dokonce i gól. V sezóně 1986/87 vyhrál Kanadský pohár, stal se členem all-stars týmu nováčků NHL i klasického prvního all-stars týmu a v neposlední řadě byl vyhlášen i nejužitečnějším hráčem play-off NHL, tudíž obdržel Conn Smythe Trophy. Na soupisce Fantómů je i jeho syn, Brett Hextall, který je draftován týmem Arizona Coyotes.

To Adirondack Flames postrádají nejen českého hráče, ale i výraznou osobnost v managementu, byť Todd Gill, asistent trenéra Husky, má v NHL odehráno přes 1000 zápasů. Mezi funkcionáři napříč celou ligou lze pohledat spoustu úspěšných hokejistů i vítězů Stanley Cupu. I když třeba Gord Dineen, kouč Toronta Marlies, se na jeho zisk moc nenadřel, v sezóně 1990/91 odehrál za Pittsburgh pouhých devět zápasů. V té samé sezóně získal titul i Jock Callander, asistent Deana Chynowethe z Lake Erie Monsters, kde budou působit Tomáš Vincour. Callander za Penguins dokonce nenaskočil v základní části 1990/91 ani jednou, v play-off však odehrál 12 utkání s bilancí 1+3 a prsten vítěze má doma.

Asistentem trenéra Gernandera v Hartfordu je pak čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu Jeff Beukeboom, tři tituly má na kontě Rus Sergej Brylin, který je zase v realizačním týmu Albany Devils. Obrovskou postavou je pak generální manažer Manchesteru Monarchs Rob Blake. Člen Triple Gold Clubu odehrál v NHL přes 1200 zápasů a kapitánské „C“ nosil nejen v kanadské reprezentaci, ale i v Los Angeles či San Jose Sharks. Na Stanley Cupu je pak vyraženo i jméno Sylvaina Lefebvreho, trenéra týmu Hamilton Bulldogs, a stejně tak i jeho asistenta Donalda Dufresneho. Velmi silnou osobnost v týmu mají i v Norfolku, kde je generálním manažerem Bob Murray, loni vyhlášený nejlepším generálním manažerem NHL. Asistentem trenéra v Portlandu je pak John Slaney, kterého si budou nejspíš pamatovat fanoušci v Plzni, kde krátce působil.

Teď už k hráčům. O působení Petra Straky v Legigh Valley Phantoms jsme se již zmínili. Brankář Patrik Bartošák bude oblékat dres Manchesteru Monarchs. Další gólman Marek Mazanec se představí v zápasech Milwaukee Admirals. A do třetice brankář, Roman Will, jenž loni vychytal postup Mladé Boleslavi do extraligy, zkusí štěstí v Lake Erie Monsters. Ve stejném klubu působí i Tomáš Vincour, u kterého to dlouho vypadalo na angažmá v Kometě Brno. Spolu s českou dvojicí je na soupisce Monster zajímavou tváří chorvatský talent Borna Rendulič.

Slovenský brankář Peter Budaj letos bude chytat v Kanadě, za St. John’s IceCaps, jednom ze tří kanadských týmů v AHL. Českobudějovický obránce Lukáš Sedlák bude doma ve Springfieldu, kde působí tamní Falcons. Pro změnu útočník Richard Nejezchleb bude pojídat hokejový chlebíček v Hartfordu u Wolf Pack. V České republice známý australský hokejista Nathan Walker se přiblížil NHL díky propracování do soupisky nejúspěšnějšího týmu AHL všech dob Hershey Bears. Walker působil ve Vítkovicích, oblékl dres i Olomouce či Šumperka. Ve stejném klubu bude hrát i obránce Tomáš Kundrátek.

I v Západní konferenci nalezneme na soupiskách týmů několik velmi zajímavých českých jmen. Kromě zmiňovaných Lake Erie Monsters s Willem a Vincourem na soupisce a Mazancova Milwaukee mají české hráče v kádru ještě v Chicagu, kde za Wolves začne sezónu Dmitrij Jaškin, ale také Jake Chelios, syn legendárního zadáka Chrise Cheliose. Českou baštou se stává farma Detroitu v Grand Rapids. V brance začne Petr Mrázek, v defenzivě bude na svou šanci čekat Richard Nedomlel, v útoku pak duo Tomáš Nosek a Martin Frk.

V Charlotte Checkers zahájí ročník obránce Michal Jordán, v dresu obhájců Calder Cupu z Texas Stars pak ostravsko-opavská útočná dvojice Matěj Stránský – Radek Faksa.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.