bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Steven Stamkos hraje nejlepší hokej své kariéry. Perfektní lídr, chválí si jej v Tampě

8. února 2019, 14:00

Jiří Sameš

Kapitán, útočník Tampy Bay Lightning Steven Stamkos letos prožívá jednu z nejlepších sezon v kariéře. Pravidelně sbírá kanadské body a svému týmu je velmi prospěšný i při defenzivních činnostech. Zároveň je také skvělým mentorem pro mladší spoluhráče.

Stamkos do letošní sezony nevstoupil úplně nejlépe. V úvodních 10 zápasech totiž posbíral celkem pouze pět kanadských bodů, přičemž skóroval jen jednou. Za prvních 18 zápasů vstřelil šest gólů a připsal si celkem 15 kanadských bodů.

Ještě koncem listopadu se čerstvě devětadvacetiletý Kanaďan bodově poměrně trápil. Následně se ovšem rozjel a začal sbírat kanadské body jako na běžícím pásu.

Za prosinec Stamkos stihl nasázet 14 gólů. Zaznamenal tak kariérní maximum v gólech za jeden měsíc. Od 1. prosince ke dnešnímu dni v 28 zápasech vstřelil 20 gólů (nejvíce v lize) a nasbíral celkem 39 kanadských bodů (pátý nejlepší výsledek).

Celkově má rodák z Markhamu, Toronta, aktuálně za 54 zápasů na svém kontě celkem 61 kanadských bodů – 28 gólů, 33 asistencí. Svému týmu navíc pomáhá při všech možných herních situacích. Momentálně hraje nejlepší hokej své kariéry.

Výborný střelec, nyní i nahrávač

Snad každý má Stamkose zafixovaného jako střelce. Vždyť už je také dvojnásobným vítězem Maurice “Rocket“ Richard Trophy. V posledních dvou ročnících však jednička draftu 2008 ukazuje, že má rovněž skvělé dovednosti nahrávače.

Tvůrčí schopnosti v sobě Stamkos probudil minulou sezonu, kdy zásobil svého spoluhráče, útočníka Nikitu Kučerova jednou výbornou přihrávkou za druhou. Za měsíc říjen tehdy měl v 13 zápasech hned 18 asistencí.

V podobném duchu se nesl i zbytek loňského ročníku, jenž nakonec Stamkos zakončil s kariérním maximem 59 asistencí. K tomu mimochodem vstřelil 27 gólů.

„Stamkos byl hokejistou, který neustále střílel góly. Nyní se ale stal také velmi dobrým nahrávačem,“ řekl obránce Pittsburghu Penguins Kris Letang.

„Stammera jsem měl vždy za nebezpečného střelce. Momentálně je ovšem i skvělým tvůrcem hry,“ přidal se obránce Los Angeles Kings Drew Doughty.

„Je velmi talentovaný. Tlačí se do brány, vytváří šance, skvěle bruslí. Díky tomu dělá všechny okolo sebe lepšími,“ podotkl kapitán, útočník Penguins Sidney Crosby.

Jak jste už měli možnost zjistit výše, tak i letos u Stamkose převyšují asistence nad góly. Přihrávkami ovšem nyní místo Kučerova zásobí spíše útočníky Yanniho Gourdea a Ondřeje Paláta, kteří s ním nastupují v první útočné formaci.

Díky absenci Kučerova v lajně ale Stamkos také daleko více střílí. Už nyní zvládl překonat svůj střelecký účet z minulé sezony. Ze spolupráce s Gourdem a Palátem tedy těží i on sám.

Nejlepší střela bez přípravy?

Když Stamkos dostane při přesilové hře přihrávku na levý kruh a následně vystřelí bez přípravy, kotouč skončí často v síti soupeře. Podobný případ nastává také u kapitána, útočníka Washingtonu Capitals Alexe Ovečkina. Stamkos je však v tomto ohledu zřejmě nebezpečnější. Proč?

Ovečkinova střela bez přípravy je bezpochyby prudší, než Stamkosova. Pokud ruský hokejista obdrží perfektní přihrávku “do svého místa“, tedy tak, jak chce, pak je velmi těžké jej zastavit.

Stamkos je trochu jiný. Aby dokázal dobře vystřelit bez přípravy, hodně používá své tělo a nohy. Jeho výše položená ruka na hokejce se přitom nachází dál od těla. Ačkoliv třeba někdy dostane o něco horší přihrávku, najde si prostor tak, aby puk trefil ideálně. Ten následně letí stejně velkou rychlostí.

„Steven Stamkos zvládne vstřelit gól bez přípravy odkudkoliv a jakkoliv. Přihrávku může dostat do úhlu, může jít před něj nebo za něj, je mu to jedno. Rychle použije své nohy a dostane tělo do správné pozice,“ hodnotil Stamkosovu střelu bez přípravy Mike Johnson, analytik NHL.

„Díky tomu, že má výše položenou ruku na hokejce dál od těla, může trefit puk hned z několika pozic. Umožňuje mu to i větší flexibilitu. Dokáže tak proměnit i špatnou přihrávku,“ dodal.

„Co se týče práce nohou a rukou při střele bez přípravy, je Stamkos nejlepší,“ zmínil Ken Daneyko, bývalý obránce New Jersey Devils a nyní expert NHL.

„Jeho střela má velmi dobrou rychlost a pro soupeře je velmi těžké ji zastavit. Ačkoliv si myslíte, že máte šanci nějak zakročit, přelstí vás. Ze špatné přihrávky udělá dobrou přihrávku,“ pokračoval.

„Má to vrozené. Už jedenáct let dokazuje, že je skvělým střelcem. Když mu přihrajete, existuje velká šance, že dá gól,“ řekl Stamkosův velký kamarád, spoluhráč, obránce Victor Hedman.

Vše není jen o kanadských bodech …

Kromě toho, že Stamkos pravidelně sbírá kanadské body, je týmu také velmi prospěšný v defenzivě. Důkazem je vysoká úspěšnost vyhraných vhazování a také nedávná bitka s útočníkem Penguins Jevgenijem Malkinem.

Zatímco v úvodu své kariéry Stamkos úspěšný na vhazování příliš nebyl, v několika posledních ročnících udělal velký pokrok. Už minulou sezonu zaznamenal procentuální úspěšnost na vhazování 52.24. Letos je na tom ještě lépe – 54.04.

Stamkos má v týmu nejlepší úspěšnost na vhazování. Není tak divu, že jej trenéři posílají na led i do hry při oslabení.

„Trenéři Stamkosovi důvěřují při všech aspektech hry. Proto jej často posílají na důležitá vhazování nebo do hry při oslabení,“ řekl Dave Andreychuk, člen Síně slávy a nyní expert televizní stanice FOX Sports Sun.

„Rád jdu do hry, i když hrajeme oslabení. Udržuji se díky tomu neustále v tempu,“ pochvaluje si Stamkos.

Jako kapitán Stamkos občas neváhá shodit rukavice a poprat se za své spoluhráče. Loni tak učinil v utkání s Montrealem Canadiens a s New Yorkem Rangers. Obránce Karl Alzner, respektive útočník Pavel Bučněvič totiž tvrdě atakovali Kučerova.

I letos už má Stamkos na svém kontě jednu bitku. 30. ledna, kdy Lightning zavítali na led Penguins, se popral, jak už bylo uvedeno výše, s Malkinem.

Smůla na zranění

Začátkem listopadu 2013 byl Stamkos nejlepším střelcem a zároveň nejproduktivnějším hráčem NHL. Zimní olympijské hry v Soči 2014 jej neměly minout.

Bohužel pro něj si ovšem 11. listopadu (2013) zlomil pravou holenní kost, přičemž následně musel podstoupit operaci. Doba jeho rekonvalescence se tehdy odhadovala na tři až šest měsíců.

Ačkoliv byla olympiáda de facto ztracená, Stamkos se účasti zde nehodlal jen tak vzdát. Už po pouhých čtyřech týdnech po operaci začal pomalu bruslit. Neúnavně dřel v posilovně a v bazénu.

Navzdory tvrdému tréninku mimo led, posléze i na něm, Stamkos nakonec musel olympiádu vynechat. Pochopitelně se jednalo o velké zklamání.

„Jmenovali mě do týmu na olympiádu. Moc jsem se snažil, abych se dokázal ze zranění plně zotavit. Vyhráli zlatou medaili. V týmu jsem měl spoustu kamarádů. Byl by to pro mě skvělý okamžik,“ vzpomíná Stamkos na neúčast na olympiádě.

Zlomenina nohy ovšem nebyla jedinou velkou zdravotní patálií Stamkose. V sezoně 2014/2015 mu sice zdraví vydrželo. Následující dva ročníky však znovu dost promarodil.

Na začátku dubna 2016 se u Stamkose, poblíž pravé klíční kosti, objevila krevní sraženina. Hokejista tak zmeškal konec základní části a následně také celé play-off. Vrátit se dokázal až na sedmý zápas finále Východní konference. Tampa jej však na ledě Penguins prohrála 1:2.

Následující sezonu Stamkos musel vynechat vlastně téměř celou. Stihl z ní odehrát pouze 17 zápasů. V polovině listopadu si poranil pravé koleno. Ve Vailu, Coloradu, následně podstoupil artroskopickou operaci menisku.

Ideální vzor pro spoluhráče

Jako mladík měl Stamkos příležitost učit se a sbírat zkušenosti od dvou ikon Lightning – Martina St. Louise a Vincenta Lecavaliera. Své znalosti nyní předává mladým hokejistům v týmu, například Gourdeovi či dalším útočníkům Anthony Cirellimu, Braydenu Pointovi.

Správný pohled na hru Stamkos získal i díky zmiňovaným třem vážným zraněním. Ostatně to také potvrzují slova lidí, kteří se kolem tváře a hvězdy Tampy Bay dennodenně pohybují.

„Postupně je zkušenější a zkušenější. Prošel si pořádnou porcí smůly. I díky tomu ale vyrostl ve skvělého lídra a člověka,“ řekl na adresu svého svěřence hlavní trenér Lightning Jon Cooper.

„Steven je úžasně klidný kluk se skvělými vůdčími schopnostmi. Navzdory všem zraněním si zachoval pozitivní přístup a je neskutečné, jak se dokázal vrátit,“ uvedl Hedman.

Perfektního kapitána ze Stamkose samozřejmě dělá i skvělý vztah ke spoluhráčům.

„Stamkos je jasný lídr. Ke spoluhráčům má blízko, což z něj dělá perfektního kapitána. Když něco říká, vždycky je to k věci, řečené správným způsobem a ve správnou chvíli. Je zkrátka dobrým řečníkem. I díky tomu si získal mezi spoluhráči velký respekt,“ zmínil Brian Engblom, komentátor televizní stanice FOX Sports Sun.

Góly a kanadské body jsou spíše jen zábava. Předvádět dobré výkony musíte i jinde.

„Když přijdete do ligy, jako mladý hráč chcete každého hned přesvědčit o svých schopnostech. Chcete dávat góly, chcete bodovat. Postupem času si ale uvědomujete, jak je těžké vyhrávat,“ vysvětluje Stamkos.

„V tuhle chvíli mé kariéry jsou góly a kanadské body spíše jen zábava. Jsou tady totiž i další aspekty hry, ve kterých musíte předvádět dobré výkony, pokud chcete, aby byl váš tým úspěšný,“ dodává.

Letos konečně Stanley Cup?

Třikrát za poslední čtyři roky se Lightning probojovali do konferenčního finále. V roce 2015 si navíc i zahráli samotné finále. Na nejcennější sportovní trofej ovšem nedosáhli.

Letos Bolts prožívají vůbec nejlepší sezonu ve své historii. Za dosavadních 54 zápasů zvládli posbírat celkem 82 bodů. S obrovským náskokem vedou tabulku Atlantické divize, Východní konference. Po celou sezonu se drží na prvním místě celé zámořské soutěže.

„Máme talentovaný tým. Máme zde několik zkušených hokejistů. S lepším týmem jsem nikdy předtím nehrál,“ chválí si Stamkos.

Suverenita mužstva ze slunné Floridy nezná hranice. Pokud letos nedosáhnou na Stanley Cup, bude se jednat o obrovské zklamání.

„Očekávání jsou vysoká. Do sezony jsme vstoupili s tím, že letos přišel náš čas,“ řekl Stamkos.

Příští utkání Lightning čeká v noci na neděli, 10. února. Na domácím ledě, v Amalie Areně, přivítají Penguins.

Čtěte také: Lightning nadále dominují. Co je činí tak nebezpečnými?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.