bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stewart v Buffalu chřadne. Jsou jeho dny u Šavlí sečteny?

15. prosince 2014, 16:30

Vojtěch Balon

Kanadskoamerickou NHL čeká krátká uzávěrka přestupů, která bude trvat od páteční půlnoci až do 27. prosince. Zaměříme na dalšího hráče Šavlí, sedmadvacetiletého Chrise Stewarta. Důraznému forvardovi se vůbec nedaří, v zámořských kuloárech se tak kvapným tempem šíří spekulace o jeho přestupu.

Chris Stewart nastoupil v posledních dvou zápasech ve třetí, respektive čtvrté formaci. Úterní duel proti Los Angeles Kings dokonce proseděl na tribuně jako zdravý náhradník – ráno před utkáním se na tréninku dozvěděl, že nenastoupí. Zatímco se jeho spoluhráči trousili do sprch a soukali se do slušivých obleků, bývalý hráč Colorada, St. Louis, Liberce a Crimmitschau byl asistenty trenéra Nolana donucen k tomu, aby si přidal individuální dávku na ledě. Co na to řekl sám kouč? „Chris je prototyp silového útočníka, ale takoví hráči nemohou hrát měkce.“ Čtete správně. Hokejista, který se v minulé sezóně šestkrát popral a nastřádal 118 trestných minut, hraje podle svého nadřízeného měkce. „Všichni hráči musí pode mnou hrát nejlépe, jak dokážou. Když tak nehrají, jsou nahrazeni někým jiným,“ vysvětluje Ted Nolan tento radikální krok. Samotný Chris Stewart se k ošemetné situaci odmítl vyjádřit.

Před zmíněným soubojem s obhájci titulu už Stewartovi jednou hrozilo, že se nevejde do sestavy – 6. prosince na Floridě. Indiánský lodivod Nolan mu bez mrknutí oka přikázal, ať zůstane na ledě i po oficiální části tréninku. Důrazný křídelník se nakonec do sestavy vměstnal, na ledě však strávil jen necelých osm minut.

Když se někomu nedaří, krátkodobé vyřazení ze sestavy se zdá být nejlepším možným řešením – hráč si odpočine, přijde na nové myšlenky a začne poctivěji trénovat. V případě rodáka z Toronta to však neplatí, sedmadvacetiletý křídelník v následných mačích proti Calgary a Floridě do statistik nezaznamenal ani bod a na ledě strávil celkem něco přes 26 minut. Hráčům jako Ryan Suter, Drew Doughty či Erik Karlsson stačí na tuto cifru jediný zápas, Stewart potřeboval dvojnásobný počet. Zkušený forvard na ledě prostě nebyl vidět. Chris Stewart je však sám proti sobě, v dnešním sportu obecně (a NHL rozhodně není světlou výjimkou) jsou totiž peníze vždy až na prvním místě a sedmadvacetiletému křídelníkovi po letošní sezóně vyprší lukrativní dvouletá smlouva v celkové hodnotě 8,3 miliónů dolarů. A pokud nechce napodobit vyhaslé hvězdy Ilju Bryzgalova nebo Brada Richardse, kteří po monstrózních kontraktech museli vzít zavděk několikanásobně skromnějším platem, měl by přidat. Okamžitě.

Chris Stewart si v probíhajícím ročníku připsal pouhé 4 body (3+1) v 29 zápasech, v kolonce +/- má 11 záporných bodů. Takové statistiky odpovídají typickému bojovníkovi ze čtvrté formace, tzv. checking line. Tuto pozici v Buffalu zastávají Brian Flynn či Torrey Mitchell, oba však mají na svém kontě více kanadských bodů než mnohem známější Stewart. Zatím vše nasvědčuje tomu, že urostlý forvard své dva spoluhráče v příští sezóně „dožene“, co se výše smlouvy týče. Jeho vyjednávací pozice se totiž v současnosti blíží bodu mrazu. Jen pro doplnění: Flynn si v letošní sezóně přijde na 650 tisíc dolarů – šestkrát méně než Stewart!

Bývalého kanadského reprezentanta by mohl vysvobodit trejd do jiného klubu. Zájem o urostlého forvarda má bostonský manažer Peter Chiarelli, delší dobu se o něj zajímá Ottawa. Situaci ohledně více než metrákového útočníka sondují i činovníci Pittsburghu a Calgary. Stewartovu hodnotu však notně sráží jeho nejistá pozice v Buffalu, bude tak zajímavé sledovat, jakou taktiku zvolí GM Tim Murray. Zdali se pokusí zbavit se Stewarta za každou cenu a ušetřit tak více než čtyři milióny dolarů na výplatní pásce, nebo dá požehnání k výměně jen v případě solidní protihodnoty. Samozřejmě existuje také možnost, že Stewart v Buffalu zůstane, jeví se však jako nejméně pravděpodobná.

Sabres v noci z pondělí na úterý zakončí třízápasovou domácí šňůru utkáním proti Senátorům z Ottawy. Objeví se Stewart v sestavě? A pokud ano, půjde o jeho derniéru v dresu Šavlí? Odpověď na první otázku budeme znát už ve večerních hodinách, zatímco na tu druhou si budeme muset počkat o něco déle. Nejpozději do pátku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.