bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stoupání spolehlivého profíka. Plekanec už je v top 20 historie Montrealu

19. dubna 2016, 18:00

František Suchan

Do NHL kdysi odcházel jako postavou trochu oplácaný mládenec, co se neustále cpal tatrankami. Hráč s úžasně rychlýma rukama, který však upřednostnil hokej před fotbalem proto, že se mu nechtělo běhat. Po deseti plných letech v kabině Montrealu je ovšem z Tomáše Plekance symbol stability a profesionalismu. V klubu s nejslavnější historií v rámci svého sportu už se vyšplhal do top 20 všech hlavních individuálních žebříčků. A bude stoupat ještě výš.

Lafleur, bratři Richardové, Beliveau, Geoffrion, Robinson, Peter Mahovlich, Saku Koivu. Co jméno, to v Montrealu zosobnění posvátné aury. Tihle pardálové (a zástupy dalších) roky bavili nejnáročnější ale i nejoddanější hokejové město světa. Když už nepředávali fanouškům, zvyklým na bezvýhradná vítězství, do arzenálu ctností další Stanley Cupy, aspoň před jejich očima bombardovali protivníky haldou gólů a nádherných kombinací.

Mezi veličiny Canadiens, vyrytých 24x na Stanley Cup, už se může řadit i Tomáš Plekanec. Po aktuální sezoně sedí statistiky 33letého Kladeňáka pevně mezi dvacítkou nejúspěšnějších hokejistů více než stoletých dějin klubu. Odehrané zápasy, góly, asistence, body. Plekanec se vypracoval v hráče, bez jakého si svůj tým nedovednou jeho šéfové představit. „Nikdy bych o něčem takovém ani nesnil, když jsem tu začínal. Zvlášť v takovéhle organizaci,“ reagoval český centr pro klubový web. „Má to samozřejmě hodně co dočinění se všemi těmi roky, co jsem tu vydržel. Když hrajete hodně zápasů, dostanete prostor na ledě a uděláte nějaké body, šplháte nahoru, to tak je. Nicméně jsem na pyšný na to, kam jsem se už dostal.“

Zápasy i body budou jistě dál přibývat. Plekancovi sice doběhl šestiletý kontrakt, už s předstihem s ním ale klub prodloužil spolupráci o další dva roky. Pokud během nich spolehlivý útočník vystřihne své dvě klasické padesátibodové sezony (v té současné posbíral bodů 54), na konci nové smlouvy bude v elitní desítce historie klubu.

A to přitom Plekanec není hráč, který by se sápal po prvenstvích v produktivitě. Jen on a dalších 11 borců historie Canadiens sice zvládli alespoň sedm dvacetigólových sezon v kariéře, ale jeho nejlepším individuálním výsledkem zůstává 70 bodů z ročníku 2009-10. Kromě Alexe Kovaljova ve svých začátcích ani nikdy neměl k ruce skutečnou superstar, hráči jako Stamkos, Tavares, Seguin ale třeba i Jágr po svém návratu do NHL hrají jinde.

Populární „Pleky“, vždy s charakteristickým rolákem pod výstrojí, je ceněný je hlavně za kumšt úspěšně řídit přesilovku a zrovna tak skvěle zvládnout oslabení. Za ofenzivní schopnosti, precizní plnění taktických pokynů a těžko viditelné deptání soupeřových hvězd. Crosby, Krejčí a další elitní centři Východní konference montrealské číslo 14 nenávidí, často je dokáže vykolejit a vynulovat… Navíc ho zdobí pokora. Spolu s ruským veteránem Andrejem Markovem i díky ní přečkal všechny vichry v kabině Canadiens za poslední dekádu. A že jich bylo. Vlastní ego dokázal upozadit i v nejšílenějších sezonách, kdy se kolem něj střídala křídla třeba i několikrát během zápasů, a odvedl svůj díl práce pro tým. Takového přístupu si v zámořských klubech považují možná ještě víc než kdekoliv jinde. Plekanec se zápas co zápas ukazuje jako loajální profík.

Spolehlivost, nebo chcete-li konzistence výkonů, tu i sám na sobě vyzdvihuje, k té směřuje svůj styl hokeje. „Každý kouč vám řekne, že chce hráče, na kterého se může spolehnout. Nemusí to nutně být ve střílení branek, ale vaše hra musí být na určitém levelu. Na to jsem se od svých začátků snažil soustředit,“ vysvětloval. „Vždycky jsem se snažil poslouchat, co trenéři říkají. To oni vědí, o čem hokej je. Když se snažíte plnit, co po vás chtějí, bude to fungovat.“

Pokud Plekanec zůstane zdravý, na konci nového kontraktu překlene tisícovku utkání v jedné organizaci, aniž by změnil dres. Z Čechů tohle dokázali jen Patrik Eliáš v New Jersey a Milan Hejduk v Coloradu. Přestože se nesčetněkrát objevil ve spekulacích jako ten, kdo zaručeně skončí jako součást výměny, nikdy k tomu nedošlo, přestože před lety už byl málem v Tampě. Sám se taky nikam jinam nehnal. Vždycky opakoval, že mu jde hlavně o hokejovou stránku angažmá a že jinde než v Montrealu by těžko našel takový smysl své práce.

A kolik že tedy vlastně dělají ta jeho zmiňovaná čísla? Vytrvalost má následující údaje: za 843 zápasů (19. v historii klubu) nastřádal tenhle fyzickými parametry spíš drobek 553 bodů (18.) za 216 gólů (20.) a 337 asistencí (18.), z toho rovných 50 branek (15.) přišlo v přesilovce a 32 bylo vítězných (14). S 18 trefami v oslabení je v klubové historii třetí za svými bývalými nadřízenými Guy Carbonneauem (27) a Bobem Gaineym (20). Pro představu, v téhle kategorii je i druhým nejlepším Čechem v NHL, první Radek Dvořák nasázel v početní nevýhodě zásahů 24. Celkově najdete Plekance na 20. místě mezi všemi tuzemskými hokejisty, kteří kdy NHL hráli, v těsném závěsu za vrstevníkem Radimem Vrbatou.

Jenže k čemu jsou tyhle součty, když mu chybí to nejcennější. Týmový úspěch. „To je přesně to. Všichni ti chlapi, které jsem předstihl v bodech, mají v kapse pěkných pár Stanley Cupů,“ uvědomuje si jeden z asistentů kapitána Canadiens. V kariéře se zatím dvakrát dostal do finále konference, dál ne. „Statistiky jsou pro někoho hezké, jsou rozhodně příjemným úspěchem, ale neznamenají zase tak moc, pokud je nepotvrdíte Stanley Cupem.“

Letos to s play off i kvůli zranění brankářského krále Carey Price v Montrealu nevyšlo. Příští rok už se ale dosud stále poslední kanadský vítěz Poháru (z roku 1993) bude snažit o další zářez.

A jeho spolehlivý lídr bude u toho.

Historické bodování Montrealu

1. Guy Lafleur 961 1246 (518+728)
2. Jean Beliveau 1125 1219 (507+712)
3. Henri Richard 1256 1046 (358+688)
4. Maurice Richard 978 965 (544+421)
5. Larry Robinson 1202 883 (197+686)
...
18. Tomáš Plekanec 843 553 (216+337)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.