bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (34.): Z Ekblada vyrůstá superhvězda. Přesvědčí i Jágra?

26. září 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Když jsme v únoru vyrazili na pouť po Floridě a New Yorku, zpovídali jsme hned několik výrazných person hokejového světa. Martin Brodeur si pochvaloval svou sochu v New Jersey, Jaromír Jágr si zase postěžoval, že mu v kádru Panterů chybí elitní obránce, který řídí hru a svými výpady do útoku nutí soupeře k chybám. Někdo formátu Duncana Keitha, Krise Letanga a dalších beků, kteří se každoročně ucházejí o Norrisovu trofej. A co Aaron Ekblad?, zazněl nesmělý dotaz.

"Jo, jasně. Ale jemu chybí zkušenost, nedovolí si ještě tolik jako ti nejlepší. Když hrajeme proti Tampě Bay Lightning či jiným mužstvům, tak si všichni najíždějí a pak je těžké si hlídat hráče, protože musíte hlídat pozici. On vás táhne do půlky hřiště, ale vy musíte jet zpátky. Je to hrozně nebezpečné, když tam jezdí pět hráčů a vyměňují si puky. My takové hráče nemáme, to ať se na mě nikdo nezlobí," odvětil legendární útočník.

Co není, může být. Ekblad sice ještě nedosahuje kvalit těch úplně nejlepších zadáků, jenže ve věku, kdy oni (třeba zmínění Letang s Keithem) hrávali juniorku, on září v NHL. Do slavné soutěže vstoupil výrazněji i než Erik Karlsson či Drew Doughty. Stejně jako oni výborně útočí, navíc směrem dozadu si počíná poměrně suverénně „Když vidíte mladé beky, tak často mají skvělé schopnosti a umí toho hodně s pukem, ale někdy nebývají tak silní ve svém pásmu. Samozřejmě i Aaron dělá chyby jako každý, ale je jich opravdu poskrovnu," tvrdí o něm floridský kouč Gerard Gallant,

Ekblad, syn účetního a zdravotní sestry, působí jako student, který přeskočil pár ročníků. "Možná mu není dvacet, ale třiadvacet,“ zavtipkoval Gallant. Právě kvůli tak brzké herní vyspělosti se o něm hovoří jako o nástupci Nicklase Lidströma. To on prý bude mezi obránci hegemonem a bude sbírat jednu trofej za druhou. Jenže nepocházejí nejlepší zadáci ze Švédska? Historická zkušenost to napovídá a i o současné reprezentaci Tre Kronor se tvrdí, že má kvalitnější defenzívu než Kanada. Rodák z ontarijského Windsoru teorii vlastně tak trochu potvrzuje, jeho pradědeček byl Švéd.¨

Lidströma mnohým připomíná. „Nejsem ale sám, kdo tohle říká – vlastně to tvrdí všichni. Nick je pochopitelně členem Síně slávy, takže je to trochu předčasné srovnání, ale přesto. Pokud si Aaron udrží výkonnost a bude na sobě dál pracovat, může kráčet ve stopách svého vzoru. Nevidím jediný důvod, proč by se mu to nemělo povést, protože nás o svých možnostech přesvědčuje každou noc. Opravdu je těžké věřit, že je mu teprve dvacet,“ říká Gallant. Pro Ekblada jde o tu nejmilejší poklonu, vždyť vyrostl jako fanoušek Detroitu Red Wings a právě Lidström byl jeho favorit.

„Je to největší dříč, jakého jsem ve svém životě viděl,“ bývalý spoluhráč Brandon Lalande o Ekbladovi 

 Třeba kus té vzácné esence, která ze švédských kluků dělá výborné ničitele útočných výbojů soupeřů, podědil. A třeba také ne. Jeho talent, ať se vzal odkudkoliv, je každopádně obdivuhodný a nevšední. Ač Jágr hrál celý ročník skvěle a spoustou bodů pomáhal k výhrám, Florida stála a padala na výkonech vousatého mladíka, který každý den hltal rady a tipy od Briana Campbella. "Mám tě hrozně rád. Jsi úžasný člověk a ještě lepší hokejista," gratuloval mu k dosažení historického milníku - tisícovky odehraných zápasů. Do nového ročníku ovšem Ekblad již vyrazí bez mentora.

Campbell zamířil domů, k Černým jestřábům z Chicaga. Nahradí jej Keith Yandle, ofenzivnější, ale méně zodpovědný borec. Na Ekbladovi bude, aby ve své třetí sezóně a v pouhých dvaceti letech dokázal, že je opravdovým základním stavebním kamenem pozměněného valu, kam přibyl i Mark Pysyk či Jason Demers. Měl by to zvládnout, zatím působí jako další zlaté dítě kanadského hokeje. Loni si čtyřmi góly vystřílel titul mistra světa, převzal Calderovu trofej, poprvé si zahrál v All-Star Game. Na Utkání hvězd nechyběl ani letos.

Jak by také ano, když zase válel a NHL mimo jiné ohromil nečekanými střeleckými úspěchy.  Jako vůbec první hráč od roku 2003 skóroval dvakrát v řadě v šedesáté minutě, tehdy se to povedlo Danymu Heatleymu. "Obrovské štěstí," řekl skromně. Možná, ale pouhou klikou již nevysvětlí 15 vstřelených gólů a 21 zapsaných asistencí, kterými se v sezóně 2015-16 prezentoval. A těžko by mu podobné zdůvodnění stačilo při odpovídání na otázku, proč se stal nejlépe placeným hráčem Panthers všech dob. Štěstím to nebude, ani až jej zvolí kapitánem.

Ekblad je zkrátka fenomén. Má dva cíle: vyhrát s Floridou Stanley Cup a pochovat si Norris Trophy. Kdy se tak stane? "Nezapomínejte, že mi ještě není třicet," připomíná. Jenže v jeho případě, stejně jako u Jágra, plyne čas tak trochu jinak než všem ostatním. Jednomu rychleji, druhému pomaleji. Snad Jágrovi tenhle neskutečný pracant již brzy dokáže, že se s Letangem a Keithem může směle měřit. Český kmet by to jistě uvítal.

66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.