bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (4): Lepší než Karlsson? Přednosti obou rivalů popisuje Shattenkirk

12. října 2016, 22:30

Tomáš Zatloukal

Pokud bychom chtěli prostý, leč zaručeně nesprávný argument, proč je Drew Doughty lepší bek než Erik Karlsson, podívali bychom se na seznam, který loni sestavil Logan Couture. Elitní forvard San Jose Sharks do něj zahrnul ty nejtěžší obránce, proti kterým kdy hrál. Karlsson chyběl, Doughty nikoliv. Logicky. Zaprvé Logan příliš často proti Karlssonovi nehrál, zadruhé síla Švéda tkví v jiných herních činnostech než precizní defenzivní činnosti. V jakých? A jaké jsou nejlepší prvky hry kanadského reprezentanta Doughtyho? Oba charakterizoval Kevin Shattenkrik ze St. Louis Blues.

Erik Karlsson

Vynikající bruslař, má skvělé ruce, ale nejsilnější část jeho hry je schopnost propasírovat střely přes clonící hráče takřka kdykoliv, kdy si to zamane.Jen výjimečně vidíte, že mu někdo zblokuje ránu. Každý miluje tvrdou ránu golfovým úderem, ale když máte skvělou ránu zápěstím, můžete být při střelbě z místa úspěšní naprosto stejně jako s "golfákem". Erik Karlsson je toho nejlepším důkazem, dalším velmi dobrým je Oliver Ekman-Larsson.

Existuje ideální pokud, kam míříte, abyste svým spoluhráčům nabídli co nejlepší šanci na dorážku z předbrankového prostoru. Nikdo takhle nezískává tolik asistencí jako Karlsson.

Dnes, kdy chrániče jsou větší a lepší, se hokejisté nebojí lehat do střel. Jsou beci, kteří zblokují za sezónu přes 200 puků. To je šílené. Když dostanete puk na modrou čáru, je před vámi smršť nohou a bruslí. Karlsson má unikátní schopnost touto změtí těl vytvořit dálnici pro puk vedoucí až až do sítě. Dělá to tak, že po pohybuje kolem modré a vypadá u toho jako rozehrávač při zápasech NBA.

Podívejte se, jak zmrazil tohoto soupeře, abyste věděli, o čem mluvím.

V jeho hře je navíc speciální "evropský elán", kterého v NHL mnoho nevidíte. Myslím si, že je jediným hráčem v NHL, který něco takového dokáže a působí to naprosto jednoduše a elegantně.

Drew Doughty
Když se řekne elitní bek, jako první jméno se mi vybaví Drew Doughty. Drew hraje se sebevědomím, skoro až s arogancí (v dobrém), která mu dovoluje na ledě zkoušet věci, které by si nikdo jiný nedovolil. Samozřejmě, je vynikajícím bruslařem - to jak dokáže projet s hlavou nahoře středním pásmem mezi hráči soupeře, se učí hrozně těžko. Jeho superschopností je intuice.

Dnes se týmy často uchylují k tomu, že až zbytečně zajišťují každou situaci. Jen výjimečně vidíte, že hráči jedou tři na dva, protože jim to defenzivní povinnosti prostě nedovolí. Právě kvůli tomu jsou k vidění obránci, kteří z druhé vlny podporují útoky. Je snadné zůstat v obranném pásmu a být pozičně dokonalý bek, nejtěžší rozhodnutí, které na ledě děláte, je to, zda se připojíte do rychlého protiúoku.

Drew je nejlepší na světě v předvídání toho ideálního momentu, kdy na takovou zteč vyrazit. Tenhle gól z finále Stanley Cupu ukazuje, proč je Doughty tak jedinečný.

Mít sebevědomí zapojit se do útoku a navíc si prohodit puk mezi nohama v tak důležitém momentu? No, páni. Jistě, musíte mít na střídačce kouče, který vám dá dostatek důvěry, abyste mohl takové kousky podnikat, a za to si Darryl Sutter zaslouží pochvalu.

Tak právě tak vidí Shattenkirk největší přednosti Karlssona s Doughtym. Oba zdobí něco trochu jiného. Pro sezónu 2015-16 se v hlasování o vítězi Norrisovy trofeje radoval Doughty, loni byl stříbrný a zvítězil kapitán ottawských Senátorů. Klíčová opora LA Kings si řekla o prestižní ocenění nejlepším výsledkem v tabulce pravdy v kariéře (+24), pro Doughtyho také mluvila nejlepší statistika Corsi v celé NHL.

 "On je totiž o tři tahy napřed," kloní se před ním generální manažer Dean Lombardi. V superlativech o něm mluvili také spoluhráči při Světovém poháru, který mimochodem brilantní zadák pomohl vyhrát. Tohle byl jednoduše jeho rok. Bude vládnout i dál?

96. díl: Erik Karlsson
95. díl: Braden Holtby
94. díl: Joe Pavelski
93. díl:  Alex Ovečkin
92. díl: Kris Letang
91. díl: Anže Kopitar
90. díl: Vladimir Tarasenko
89. díl: PK Subban
88. díl: Patrice Bergeron
87. díl: Brent Burns
86. díl: Joe Thornton
85. díl: Nicklas Bäckström
84. díl: John Tavares
83. díl: Tyler Seguin
82. díl: Jevgenij Malkin
81. díl: Connor McDavid
80. díl: Duncan Keith
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.