bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (8.): Časy se mění, gólů ubývá, ale Ovečkin pálí dál

11. října 2016, 21:00

Tomáš Zatloukal

Stříbrné vlasy, divé vousy, osmička na zádech a napřažená hůl. Na středu levého kruhu stojí při přesilové hře jedinečný a nezaměnitelný Alex Ovečkin. Prásk! Gól! Takhle znají moskevského rodáka snad všichni fanoušci ledního hokeje, "Ovie" je čistokrevným střelcem. Letos zase pokořil metu padesáti branek, stylově - hattrickem proti St. Louis Blues. Povedlo se mu to již posedmé, tři další aktivní hokejisté pak nasázeli 50 gólů alespoň dvakrát - Jaromír Jágr, Steven Stamkos a Jarome Iginla. "Skórovat je v NHL stále těžší a těžší," přiznal sám hvězdný Rus.

Pro něj jako by to ale neplatilo, jeho gólový účet se těžko popisuje slovy. Vždyť washingtonský kouč Barry Trotz věří, že Ovečkin může překonat Gretzkyho rekord. Ano, pokud se jedná o skórování, nemá "Ovie" ve své generaci sobě rovného. A právě končící základní část toho budiž dokonalým důkazem, trojnásobný mistr světa získal šestou Maurice "The Rocket" Richard Trophy se čtyřbrankovým náskokem, během ročníku se navíc stal historicky nejlepším střelcem z matičky Rusi a také překonal pětistovku přesných zásahů.

Na druhou stranu se občas zapomíná, že Ovečkin umí i přihrávat. V minulosti dokázal nakupit i přes 50 asistencí, záblesk geniality předvedl na Světovém poháru, když přichystal lahůdkový pas pro Vladimira Tarasenka, jemuž nezbývalo nic jiného než pohodlně doklepnout puk do sítě. "Až po příchodu ke Caps mi došlo, že není vůbec špatným nahrávačem,"přiznal Trotz. Přesto od něj žádá především střelbu. Vždyť o tvoření šancí se postarají Jevgenij Kuzněcov s Nicklasem Bäckströmem.

Holohlavý trenér ovšem není jako jeho předchůdce Adam Oates. Není to tak, že by Ovečkina nechal bezhlavě střílet. Ne, postupně z něj vychovává komplexního hráče, pomohl mu pochopit roli lídra. Přitom když přicházel od pohledu přísný muž do Washingtonu, mnozí se báli, že spojení extravagantního kanonýra s dominantním trenérem nezafunguje. Spletli se, Ovečkin, navzdory tomu, že již nesoutěží o Art Ross Trophy a status nejlepšího hokejisty světa definitivně přenechal jiným, získává respekt ze všech stran a jeho tým šlape na výbornou.

Najednou působí jako skvělý kapitán. Umí se postavit za své spoluhráče, více se vrací, bojuje o každý puk. Rozdává spoustu hitů. Jeho čísla v tabulce pravdy se skokově zlepšují: před Trotzem zaznamenal -35, poté +10 a +21. "Má neskutečný talent, ale potřeboval porozumět roli vůdce. A pokud jde o čistě hokejové aspekty, naučil jsem ho, jak se častěji a lépe dostávat k puku. Občas na kotouč jen čekáte a on k vám jednoduše nedoputuje. První věc, o které jsme spolu mluvili, bylo to, jak vybojovat puk. Děláme to jako tým a on je jeho nedílnou součástí," řekl Trotz o převýchově "Ovieho".

Povedla se, hráčsky a asi i lidsky. Ovečkin vypadá uvolněněji, šťastněji, dospěleji. Prospěl mu i vztah s modelkou Anastasií Šubskou, kterou si nedávno vzal za ženu."Miluje ji a je na něj moc hodná. Jsem za něj moc rád," těší Trotze. Ten dobře ví, že již jednatřicetiletého kanonýra potřebuje v co nejlepším rozpoložením. I sám se o to vydatně stará. S populárním střelcem si často povídá, zdá se, že k sobě chovají respekt a snad mezi nimi vzniklo i přátelství. Možná pochopil ruskou náturu, vždyť jeho syn učí právě v Rusku angličtinu.

Pokud jde o hru s pukem, mají gentlemanskou dohodu. Když ho má Ovečkin na holi, smí si dělat, co chce.Často to končí gólem. V základní části 50krát, v play-off pětkrát. Ani to ale nestačilo, aby se "Ovie" poprvé podíval alespoň do finále Východní konference. Další pokus přichází nyní. "Ještě nikdy jsme nebyli silnější," tvrdí Trotz. Z celého týmu i jeho lídra zase vyždímá maximum. Ovečkina odnaučil zbytečnostem, zřejmě i on se podepsal pod to, že tentokrát vynechal All-Star Game. Oba mysleli na Stanley Cup.

A myslet nepřestali. 

92. díl: Kris Letang
91. díl: Anže Kopitar
90. díl: Vladimir Tarasenko
89. díl: PK Subban
88. díl: Patrice Bergeron
87. díl: Brent Burns
86. díl: Joe Thornton
85. díl: Nicklas Bäckström
84. díl: John Tavares
83. díl: Tyler Seguin
82. díl: Jevgenij Malkin
81. díl: Connor McDavid
80. díl: Duncan Keith
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.