bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (85.): Sedinova puška nerezaví, prostřílel se do čela historických tabulek Canucks

30. července 2016, 19:15

Tomáš Zatloukal

I mistr tesař se někdy utne, znáte to. Staré pořekadlo se zase jednou potvrdilo, když Daniel Sedin v říjnu minul zcela odkrytou klec edmontonských Olejářů a internetem rychlostí Ovečkinovy rány švihem kolovalo video jako důkaz vskutku nevšední situace. Vždyť to právě on, ryšavý Švéd s dvaadvacítkou na zádech, platí za lepšího střelce ze sourozeneckého dua. Česká média si na rodákovi z Ornskoldsviku pořádně smlsla a po letech posměchu vystavila omluvenku Patriku Štefanovi.

Vzpomínáte? Štefan kdysi ostudně minul prázdnou klec a z protiútoku dokonal krajanovu potupu Aleš Hemský. Klip z napínavého mače mezi Edmontonem Oilers a Dallasem Stars obletěl svět a urostlému forvardovi přistála na zádech další nálepka: po promarněném talentu, nejhorší jedničce draftu všech dob a věčném marodovi se stal také tím, kdo vlastní nešikovností připravil své spoluhráče o již rozhodnutý mač. Až komickým způsobem ještě k tomu.

Mírný úsměv na tváři zůstával člověku také po shlédnutí Sedinovy minely, Mimochodem, se Štefanem jej pojí i rok 1999, kdy byli draftováni hned po sobě. Díky vyjednávajícímu umu tehdejšího vancouverského GM Briana Burkea se dvojčata z MODO sešla u Kosatek, zatímco Štefana si zajistila Atlanta Thrashers, po později narozené dnešní Winnipeg Jets. Zatímco sázka na sparťana nevyšla, Daniel i Henrik se zařadili mezi klubové legendy.

Však již postupně zdolávají jednotlivé vancouverské rekordy, třeba Daniel se nedávno stal nejlepším střelcem v dějinách Canucks. Došlo k tomu proti bostonským Medvědům, kteří před pěti lety zhatili vancouverský sen o Stanley Cupu. "Abych pravdu řekl, bylo mi jedno, že jsem se trefil zrovna v zápase s nimi," nedělal z toho šťastný střelec velkou vědu. 347. gólem se odpoutal od Markuse Näslunda v čele historických tabulek Vancouveru Canucks.

"Pro mě ale bude navždy on číslem jedna. Byl to můj dětský idol, navíc nám moc pomáhal, když jsme s Henrikem odešli do zámoří," vyznal se k obdivu k švédské legendě. A nabídl srovnání: "Näslund byl určitě lepší střelec než já. Potřeboval mnohem méně zápasů (884 ku 1109). "To, že jsem ho předstihl, vypovídá spíše o tom, že jsem tu odehrál opravdu spoustu utkání," tvrdil Daniel, který Näslunda naháněl do svých pětatřiceti let 117 dní.

V cestě za rekordem pomohly jiné, pružnější hokejky. Na ty přešel již loni na jaře a od té doby herně i bodově zase patří k ozdobám NHL. Když jsme na podzim psali, že míří za metou 30 gólů, příliš jsme "nepřestřelili". Zastavil se na 28 trefách, celkem nakupil 61 bodů a ovládl týmové kanadské bodování. Před Henrikem, kým jiným... V našem žebříčku se ovšem sehraní bratři umístili obráceně. Ale o tom zase zítra. Dnes končíme ještě jednou raritou.

Když v listopadu proti Chicagu Blackhawks nasázel Daniel po čtyřech letech hattrick, na led nedopadla jediná čepice. Fanoušci okamžik prováhali, zlobili se, že se "opakovačka" třetí trefy v podání jejich oblíbeného mistra umění střeleckého, objevila na kostce v Rogers Aréně jen jednou jedinkrát. Z celé situace se stala velká senzace, kterou žil hlavně Twitter. Hokejoví nadšenci posílali Danielovi klobouky virtuálně. Třeba i ten Moudrý z Harryho Pottera.

 

15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.