bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (87.): Hossa je za zenitem, pořád ale strčí do kapsy většinu ligy

26. července 2016, 20:30

Tomáš Zatloukal

Sotva překonaná třicítka bodů, spousta vynechaných zápasů a vysoké číslo v kolonce věk jako by hovořily nezpochybnitelně. Marián Hossa zkrátka a dobře již nepatří mezi absolutní ligovou špičku. Proti tomu se nedá mnoho argumentovat. Soudy o tom, že by se měl rodák ze Staré Ľubovni obávat výměny a že již bude výkonnostně jen padat, se ovšem zdají jako předčasné. Stačilo vidět Hossu v play-off, třemi góly a pěti body zase připomínal onu dominantní zbraň z let minulých.

"Zranění jsou problémem," upozorňuje na zvyšující se křehkost slovenské hvězdy známý časopis The Hockey News. Hossa letos chyběl v 18 zápasech a to z nejrůznějších důvodů. Bolelo a zradilo jej prakticky všechno. I na jeho hokeji se projevily přibývající letokruhy, vždyť mu je již 37 let a z kariéry mu mnoho let již nezbývá. Jenže do chvíle, než pověsí brusle na hřebík a bude se třeba naplno věnovat své charitativní organizaci Hoss Heroes (právě pro ni nedávno pořádal v Trenčíně golfový turnaj), zůstane nadprůměrným a mimořádně cenným hokejistou.

Jen si všimněte, jak o něm hovoří Joel Quenneville, kouč Blackhawks. "Miluje hokej. Skvěle se o sebe stará, připravuje se na zápasy. Díky tomu, může každý večer ze sebe vyždímat to nejlepší," řekl o Hossovi. "Může to dokázat," odpověděl na otázku, zda si myslí, že Hossa dokáže hrát ještě řadu let ve výtečné formě. Ten netouží po ničem jiném a hledá inspiraci v Jaromíru Jágrovi. „Je neuvěřitelné, že Jarda Jágr ještě hraje na tak vysoké úrovni. Dokud budu zdravý a budu si hraní užívat, nevidím důvod, proč bych nemohl také pokračovat ještě několik let."

Hossa není velkým fanouškem trenérských výzev

Ve vyřazovacích bojích, kde se bil proti St. Louis Blues, všem předvedl, že nejde o zbožné přání či "stařecký vrtoch". Ten všestranný a paličatý borec na to pořád má. A v jágrovském duchu se ohlíží za minulou základní částí poznamenanou onou slabou produktivitou a věří, že se vrátí silnější. „Mohl jsem mít v minulém ročníku daleko více bodů a především gólů. Měl jsem dostatek šancí, ale puk někdy odmítal přejít brankovou čáru. V příští sezóně budu hrát nadále svoji hru a budu věřit, že se vše v dobré obrátí." Ne, Hossa se jen tak nevzdá. Na to hokej příliš miluje.

Od Jágra se přeci jen liší, zatímco český veterán chce neustále hrát prim, on se nedávno nechal slyšet, že by přijal jakoukoliv roli. Střelce, i dříče. Obojím ostatně byl a je. Opět chodil na oslabení, zvládal v nich odbruslit každý večer přes minutu a půl. Šikovně kradl puky, jen Jonathan Toews jich odebral více. A 13krát rozsvítil červené světlo. Jak ale sám říká, šancí bylo více, snad na 25-30 gólů. Třeba je dá příště.

Quenneville o něm nepochybuje. „Pořád ho vnímám jako produktivního hráče, navíc je velmi silný při držení kotouče." Možná zrovna vynikající krytí puku (další paralela s nejslavnější 68) mu pomůže k překonání jedné z hranic nesmrtelnosti, jak je definovali Kamil Ondroušek a Jiří Stránský v knize Hvězdy NHL včera i dnes. Jediná přesná rána dělí trojnásobného vítěze Stanley Cupu od magické pětistovky.

Není to zase tak dlouho, kdy se přes ní přehnal Alex Ovečkin. Hossa tak rychlý nebude, vždyť v prosinci napodobil Zdena Cháru a odehrál již 1200. utkání (proti Vancouveru Canucks), pro radost si na druhou stranu může zařinčet svými třemi prsteny pro šampióna nejlepší hokejové ligy světa. Pokud by chtěl dodržet svou smlouvu, vydrží v ní Hossa až do roku 2021, to mu bude dvaačtyřicet. Skeptikové takový scénář vidí bledě, ti ovšem hokej nehrají. Ryšavý univerzál má bojovné srdce. Tak jako míval indiánský náčelník, jehož podobiznu nosí na hrudi.

A tak ještě nějakou chvíli bude platit, že Hossa je hvězda NHL. Včera i dnes.

13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.