bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších: Černým koněm se stal nový lídr Tryskáčů z Winnipegu

12. října 2016, 23:00

Tomáš Zatloukal

Každý správný žebříček má černého koně. Někoho, kdo do něj buď patří tak padesát na padesát, případně není vůbec snadné vybrat, na jaké místo jej zařadit. Přesně takový problém vznikl u Blakea Wheelera, který v mnohém zažil průlomovou sezónu. Ačkoliv byl Tryskáč z Winnipegu dlouhodobě vysoce produktivní, nejen zámořský magazín The Hockey News mu vyčítal, že se umí na dlouhá období bodově odmlčet. To se tentokrát nestalo, nejdelší sucho trvalo jen dva mače. Výsledek?

Wheeler zaznamenal svou nejlepší základní část v NHL, když se blýskl 78 body a podělil se o osmou příčku v  tabulce produktivity celé NHL. Nechal za sebou velká jména, mimochodem i všechny Rusy v čele s Artěmijem Panarinem, Alexem Ovečkinem či Vladimirem Tarasenkem. Nasázel 26 gólů, přidal 52 asistencí. Výrazně se podepsal pod herní růst Marka Scheifeleho, "Tryskáče z Berlína" (jeho profil si přečtěte zde), jindy mu to zase tradičně klapalo s Andrewem Laddem, nově Ostrovanem z New Yorku.

Třicetiletý forvard si hokej užíval, střílel častěji než kdykoliv dříve, byť jeho doménou zůstalo tvoření hry. Zatímco dva góly zaznamenal jen jedinkrát (proti Chicagu Blackhawks), dvě a více asistencí hned osmkrát. Stal se mentorem mladých pušek Winnipegu, rostl vedle něj i dánský šikula Nikolaj Ehlers. Dokázal ocenit jejich výkony, poblahopřát k nové smlouvě. "Je skvělé, když jsou dobří lidé odměněni," napsal Scheifelemu. Byl vstřícný k fanouškům, vytvořil si image "kluka z plakátu".

S úsměvem přivítal ve Winnipegu finského kanonýra Patricka Laineho, dvojku letošního draftu. "Vem si teplý kabát," varoval jej. Přirozeně se stal lídrem talentované a perspektivní družiny, které dal sbohem Ladd a pro kterou byl jako nový kapitán Dustin Byfuglien dost možná příliš "svojský", jak říkají naši "bratia". . "Je velkým darem pro náš tým, že právě on se stává kapitánem," s velkým nadšením komentoval hlavní kouč Paul Maurice Wheelerovo zvolení novým vůdcem Jets.

Z pohledu statistik i charakteru šlo o jednoznačného kandidáta, vždyť Wheeler byl ve čtyřech ze šesti ročníků, včetně toho uplynulého, nejproduktivnějším winnipežským hokejistou. Také je v kabině služebně druhým nejstarším. "Zasloužil si to," řekl o něm Maurice. Drobnou ironii představuje to, že vytáhlý expres byl kdysi draftován arizonskými Kojoty, se kterými se nikdy nedohodl na kontraktu. Jistě mezi oběma kluby není žádná silná vazba, ale jen jemné historické pouto, přesto se člověk pousměje.

Wheeler se nadobro zařadil mezi hvězdy NHL. Je úsměvné, že při sestavování TOP100 na něj jeden z přispěvatelů zapomněl. Jen to ovšem dokládá, že je rodák z Plymouthu (pokud vás i vzhledem k příjmení sympatického forvarda napadly slavné automobily, tak vězte, že známá značka je odvozena od města v Massachusetts, zatímco Wheeler pochází z Minnesoty) je tak trochu přehlíženým ofenzivním esem. Docenit jej dokáží alespoň ve skromném kanadském klubu, svěřená funkce budiž důkazem.

Před startem minulé sezóny se Wheeler postavil proti reklamám na dresech a volal: "Jsou posvátné. Neposkvrňme je." Snad mu na nich nebude vadit kapitánské céčko :)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.