bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Střídání stráží. Tampa Bay se vzdává Nabokova, přednost dostal Vasilevskij

2. února 2015, 10:30

Tomáš Zatloukal

V Tampě Bay měl plnit roli zkušeného náhradníka Bena Bishopa, jenže ruský veterán Jevgenij Nabokov naprosto pohořel. V 39 letech již nestačí vysokému tempu NHL, jeho výkonnost jde v posledních letech výrazně dolů. Steve Yzerman, GM Lightning, dlouho jen přihlížel trápení pupulárního brankáře přezdívaného "Nabby". Včera se nicméně rozhodl jednat a umístil Nabokova na listinu nechráněných hráčů, z waiver listu si může mistra světa z roku 2008 stáhnout některý z ostatních klubů.

"Nebylo to pro mě vůbec jednoduché rozhodnutí," přiznává Yzerman, který jistě trochu lituje nezanedbatelné sumy, jež do "Nabbyho" v létě investoval. Dlouholetou jedničku San Jose Sharks angažoval za 1,55 milionu dolarů, což z Nabokova udělalo jednu z lépe placených dvojek v NHL. Na podobné peníze vyjde například Reto Berra či Alex Stalock. Vítěz Calderovy trofeje z roku 2001 nicméně zůstal hodně za očekáváním, v 11 zápasech pochytal pouze 88,2 % střel a soupeřům de facto rozdával cenné body.

Najednou měl kolem sebe spoustu děr, nestíhal se přesunovat, byl pomalý. I čeští fanoušci Bolts na diskuzních fórech kazašského rodáka odsuzovali, Tampa Bay podle nich sáhla vedle. Nabokova na střídačce vystřídá jeho krajan Andrej Vasilevskij, 20letý Rus platí za jednoho z nejslibnějších gólmanů současnosti a Yzermana rychle přesvědčil o svých kvalitách. Ze čtyř utkání hned tři vyhrál, navíc kryl 93,7 % ran. To není rozdíl jedné, ale dvou výkonnostních tříd oproti Nabokovovi. "Řekl si o naši důvěru," tvrdí "Steve Y".

Nabokova nyní čekají napínavé hodiny - stáhne si ho někdo z waiver listu? Pokud ano, získá služby dvojnásobného účastníka olympijských her a majitele 353 vítězství v NHL bezplatně, na listině nechráněných hráčů si podobně vyhlédli Hurikáni z Caroliny Andreje Nestrašila, čerstvějším příkladem budiž přesun Marka Arcobella k pittsburghským Tučňákům. Údajně je také ve hře varianta, že "Nabby" upřednostní před odesláním na farmu, kde naposledy působil v roce 2002, ukončení profesionální kariéry.

Pro Tampu Bay každopádně představoval pouze krátkodobé řešení, měl vypomoci na jednu sezónu, dokud nedozraje Vasilevskij. Ačkoliv na ledě zanechal matný dojem, v jiných ohledech Yzermanovy nároky splnil. "Je to opravdový profesionál a dobrý chlap. Ostatní hráči i trenéři ho mají rádi," říká o něm "Steve Wonder". "Přesto si myslím, že jsme udělali dobře," obhajuje svůj včerejší manévr. Dal jím najevo, jak moc věří Bishopovi, jemuž se poslední obou opravdu daří - jako první brankář vychytal pro Blesky osm domácím výher v řadě.

Tampa Bay se kromě Vasilevského může pochlubit i dalším nadějným gólmanem - Kristersem Gudlevskisem. "Nabby" se zkrátka stal zbytečným luxusem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.