bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Superhvězda pro Jekatěrinburg. Dacjuk se do NHL nevrátí

6. června 2019, 3:26

Václav Jáchim

V zákulisí se o tom delší dobu mluvilo, teď je největší přestup KHL na světě. Legendární útočník Pavel Dacjuk opouští Petrohrad a míří do klubu, kde vyrůstal a kdysi začínal s hokejem. „Milovaný Jekatěrinburg," napsal ruský útočník na sociálních sítích. Jeho stěhování potvrdil zámořský agent Dan Milstein a posléze i vedení Avtomobilistu.

Přesun Dacjuka do rodného města byl ve hře už od skončení jarního play off KHL, zároveň ale také padaly zmínky o tom, že by olympijský vítěz 2018 ještě mohl zamířit do NHL, kde jeho původní kontrakt náleží Arizoně. Dacjuk sice v červenci oslaví 41. narozeniny, jeho zámořský agent Dan Milstein nicméně v zimě připustil, že určitý zájem zpoza Atlantiku existuje.

Nakonec ale platí varianta s Avtomobilistem. Po třech sezonách ve službách SKA Petrohrad se ruská sportovní legenda vydá ukončit úžasnou kariéru tam, kde kdysi začínala. Dacjuk hrál za někdejší Sverdlovsk a později Jekatěrinburg do konce sezony 1999-2000, pak bývalé carské město opustil a nastupoval za Kazaň.

V roce 1998 ho až ze 171. pozice draftoval Detroit, později se ukázalo, že pro Red Wings to byla trefa do černého a historicky jedna z nejlepších voleb draftu vůbec. Na jaře 2001 si Dacjuk poprvé zahrál na mistrovství světa, poté dostal do Detroitu nabídku smlouvy a odešel do zámoří. Ihned se prosadil v NHL, kterou válel 14 sezon. S klubem v letech 2002 a 2008 získal Stanley Cup.

V létě 2016 se vrátil do vlasti, přijal nabídku movitého SKA Petrohrad a vyhrál pro změnu Gagarinův pohár. Jelikož se Dacjuk v roce 2012 stal mistrem světa a loni olympijským vítězem, vstoupil do prestižního Triple Gold Clubu. Po skvělých letech v NHL i KHL má pořád velkou motivaci –  totiž pomoci k úspěchu mateřskému Jekatěrinburgu.

Jeho příchod do Avtombolistu dnes potvrdil zámořský agent Dan Milstein, krátce poté tak učinilo i vedení ruského klubu. „Dacjuk je profesionál, poradí si i s takovými otazníky, jako je riziko zranění. Spoléháme na něj jako na nejlepšího hráče týmu, přichází k nám vyloženě ze sportovních důvodů," uvedl pro championat.ru sportovní ředitel Oleg Gross.

Avtomobilist měl už vynikající minulou sezonu, v základní části patřil tým k nejlepším. Ovšem play off se úplně nepovedlo. Je zřejmě, že příchod Dacjuka pomůže organizaci po marketingové stránce, v Jekatěrinburgu ale především všichni doufají, že jeden z nejlepších ruských útočníků všech dob zvýrazní sportovní sílu mužstva. „Větší zájem fanoušků – to je dobrá věc. Ovšem nás nejvíc zajímají výsledky. Pavla bereme jako špičkového centra, jako člověka, který umí hrát výborný hokej," zmínil Gross.

Dacjuk podepsal v Jekatěrinburgu roční smlouvu. „Co bude dál, to záleží hlavně na Pavlovi," doplnil sportovní ředitel klubu. Tým, kde je brankářskou jedničkou Jakub Kovář, buduje kvalitní sestavu. Pokračuje kanadský střelec s kazašským pasem Nigel Dawes, nově do týmu přišel Kanaďan Peter Holland, expardubický Jevgenij Mozer nebo naturalizovaný Geoff Platt. Zůstali třeba Nikita Trjamkin, Anatolij Golyšev, Američan Dan Sexton. Jelikož se bude Avtomobilist v létě chystat mj. i v Česku, je naděje, že naši fanoušci uvidí také Pavla Dacjuka...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.