bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Švéd Dahlin je podle očekávání jedničkou draftu. Zadina jde ze šestého místa do Detroitu

23. června 2018, 4:30

Martin Zíta

Jedničkou letošního draftu se podle očekávání stal švédský obránce Rasmus Dahlin, který tak rozšířil řady Buffala Sabres. Český útočník Filip Zadina přišel na řadu jako šestý v pořadí, když si ho vybrali Detroit Red Wings. Další Čech Martin Kaut šel na řadu jako šestnáctý, vybralo si ho Colorado Avalanche.

Rasmus Dahlin je oficiálně členem organizace Buffala Sabres. Potvrdilo se tak, co hokejová veřejnost tušila od draftové loterie, kdy bylo jasné, že Sabres budou na letošním draftu vybírat jako první.

Mladý obránce je teprve druhým Švédem, kterého si některý z týmů NHL vybral z první příčky dražby talentů. V roce 1989 ze stejného místa putoval do Quebecku Mats Sundin.

Dahlin je zároveň třetí nekanadskou jedničkou draftu v řadě a prvním evropským obráncem od roku 1992. Tehdy si z prvního místa vybrala Tampa Bay Romana Hamrlíka.

Pozornost českých fanoušků se ale upírala na o něco nižší příčky. Ovšem ne o moc. Českého útočníka Filipa Zadinu řadily prognózy před draftem mezi pět nejlepších. Odhady se nakonec se skutečnosí lehce minuly.

Zadinu si ze šestého místa vybral Detroit Red Wings. Útočníkovi Halifaxu se tak nepodařilo úspěšně atakovat pozici nejlépe draftovaného českého hráče od roku 2000, kdy si jako čtvrtého vybral Columbus Rostislava Kleslu.

Šestým místem na dražbě talentů tak Zadina napodobil umístění útočníka Pavla Zachy z roku 2015, kterého si vybralo New Jersey. V roce 2003 pak ze stejné příčky vstupoval do NHL také Milan Michálek. Posledním výše vybraných Čechem byl již zmínění zadák Klesla.

Pardubický odchovanec v minulé sezoně v dresu Halifaxu Mooseheads odehrál 57 zápasů, ve kterých vstřelil 44 branek a přidal 38 asistencí. Byla jeho vůbec první na opačné straně Atlantiku. V QMJHL nebyl v uplynulé sezoně mezi zelenáči lepší střelec, nahravač nebo produktivnější hráč.

Zadina byl v kanadské juniorské soutěži vybrán také do nejlepší pětky sezony (jak mezi nováčky, tak celkově) a odnesl si trofej Mikea Bossyho, která patří nejlepšímu hráči mířícímu mezi profesionály.

Jako druhý šel na draftu na řadu ruský útočník Andrej Svečnikov, kterého si vybrala Carolina Hurricanes. Třetí Montreal Canadiens sáhl po Jesperi Kotkaniemi. Ve finském mladíkovi zřejmě vedení Habs vidí vytouženou hvězdu do středu útoku.

Čtvrtá Ottawa Senators si vybrala pokračovatele slavného hokejového rodu Bradyho Tkachuka. Americký mladík se podle některých zpráv ze zámoří ale do NHL ještě nechystá a nejméně příští sezonu chce strávit v dresu Boston University.

Elitní pěti uzavřela svým výběrem Arizona Coyotes. Generální manažer Kojotů John Chayka sáhl po Barrettu Haytonovi, který byl mezi severoamerickými bruslaři skauty hodnocen až jako jedenáctý nejlepší.

Druhým českým zástupcem v prvním kole je Martin Kaut. Ze šestnáctého místa zamířil do Colorada Avalanche. Kaut v poslední sezoně nastupoval v české nejvyšší soutěži v dresu Pardubic. Naskočil 38 zápasů, ve kterých si připsal 16 bodů (9+7).

První kolo draftu 2018:

1. Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres)
2. Andrej Svečnikov (Carolina Hurricanes)
3. Jesperi Kotkaniemi (Montreal Canadiens)
4. Brady Tkachuk (Ottawa Senators)
5. Barrett Hayton (Arizona Coyotes)
6. Filip Zadina (Detroit Red Wings)
7. Quinn Hughes (Vancouver Canucks)
8. Adam Boqvist (Chicago Blackhawks)
9. Vitalij Kravcov (New York Rangers)
10. Evan Bouchard (Edmonton Oilers)
...
16. Martin Kaut (Colorado Avalanche)

Kompletní přehled hráčů draftovaných v prvním kole naleznete zde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.