bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Symbol klubové věrnosti končí. Phillips pověsil brusle na hřebík

27. května 2016, 12:15

Vojtěch Balon

Nejlepší hokejová liga světa přichází o další defenzivní stálici, po 1179 utkáních v NHL definitivně pověsil brusle na hřebík Chris Phillips. Calgarský rodák napodobil Sergeje Gončara, Sheldona Souraye, Ľubomíra Višňovského, Keitha Ballarda a další obránce, kteří za poslední rok z různých důvodů ukončili kariéru. O některé z nich už v kanadskoamerické profilize jednoduše nebyl zájem, to ale není Phillipsův případ.

Osmatřicetiletý Kanaďan byl totiž v roce 1996 zvolen z prvního místa ottawskými Senátory a v červenozlatém úboru strávil celou svou bohatou kariéru, stal se tak klubovým rekordmanem v počtu odehraných zápasů a dá se říct, že stejně jako Daniel Alfredsson i žijící legendou Sens.

Phillips odehrál své poslední utkání v NHL v loňském únoru, od té doby stál vinou potíží se zády. Několikrát se pokusil o návrat, štěstí se ale přiklonilo proti němu, a čas pověsit brusle na hřebík se tak neoddalitelně přiblížil. "Lhal bych, kdybych řekl, že jsem o tom neuvažoval delší dobu. Loni jsem si myslel, že budu moci pokračovat, okolnosti mi to ale nedovolily, a tak jsem se vrátil k normální životní rutině bez cestování a trénoval jsem doma. Vyzkoušel jsem si, jak by se mohl odvíjet můj život po kariéře," přiznal Phillips na zvláštní tiskové konferenci, kterou Senators k této příležitosti svolali.

"Léčba zad se nevyvíjela natolik dobře, abych se mohl vrátit. Realita je navíc taková, že už nejsem nejmladší a po roce a půl absence by byl návrat do NHL hodně nereálný. Věděl jsem to už nějakou dobu, dá se tak říct, že dnešek je pro mě šťastným dnem," dodal.

Chris Phillips odehrál za Ottawu celkem sedmnáct ročníků, za tu dobu vsítil 71 branek a přidal 217 asistencí. Svůj nejslavnější gól vstřelil po přihrávce Mariána Hossy ve finále Východní konference 2003, kdy v šestém utkání série v prodloužení rozhodl o výhře nad New Jersey, čímž udržel svůj tým ve hře o postup (Ďáblové ale rozhodující sedmý zápas ovládli a nakonec dokráčeli až k zisku Stanleyova poháru).

"Chris je skvělým příkladem věrnosti a toho, co znamená být ottawským Senátorem," pravil generální manažer klubu Pierre Dorion, jenž v koženém křesle nedávno nahradil rakovinou tlustého střeva stíhaného Bryana Murrayho (více o jeho příběhu čtěte zde).

Phillips se stal za téměř dvě dekády v Ottawě symbolem tamního klubu a proslul i jako velký dobrák - se svou manželkou totiž pomohl hned dvaadvaceti charitativním organizacím, naposledy se zapojil do sbírky na obnovení požáry prakticky zničeného kanadského městečka Fort McMurray. Není tak žádným překvapením, že dvojnásobný juniorský mistr světa bude v klubu pokračovat.

Na ledě už to ale nebude. Ke svým 1179 utkáním v Národní hokejové lize Phillips další starty nikdy nepřidá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.