bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tahle liga je pořád i pro starý. Veterán Marleau se upsal Torontu na tři roky

3. července 2017, 13:20

Jiří Lacina

Jedno ze zažitých klišé posledních let praví, že NHL je plná dravého mládí a pro starší hráče už v ní není místo. S ničím se to nemá přehánět, ani s tímto zjednodušujícím tvrzením. Pokud máte kvalitu a výkonnost, uplatníte se. Bez ohledu na věk. Hned tři důkazy předložilo v uplynulých dnech Toronto. Jeden z nejmladších a nejtalentovanějších týmů v NHL podepsal tři protřelé veterány.

V sobotu angažovali Maple Leafs centra Dominica Moorea a obránce Rona Hainseyho. Dva šestatřicetiletí matadoři přidají do torontského mixu mládí zkušenosti a klid v kritických situacích. V neděli jsme se dozvěděli, že v Torontu zakotví také sedmatřicetiletý Patrick Marleau. Zatímco Moore podepsal na rok, Hainsey na dva, bývalý útočník San Jose dostal dokonce tříletou smlouvu!

Marleaovi bude v září 38 let, kontrakt tedy dokončí v necelých 41 letech. To je mimořádná důvěra. Torontu stál i v tomhle věku za 18,75 miliónů dolarů a no-movement klauzuli (podle níž nesmí být hráč svého souhlasu vyměněn ani odeslán na farmu). S průměrným výdělkem a stropovou zátěží 6,25 miliónu dolarů ročně se Marleau stane nejstarším a současně nejlépe placeným hráčem Maple Leafs.

„Mladý tým, management, způsob, jakým vidí hru, bude extrémně vzrušující se na tom podílet,“ řekl Marleau. „Rozhodnutí mi chvilku trvalo, ale udělal jsem ho a nyní jsem šťastný. Jakožto pro Kanaďana pro mě bude skutečnou poctou stát se Javorovým listem.“

Devatenáct let v jednom dresu

Rodák ze Swift Curent v Saskatchewanu má za sebou pozoruhodnou kariéru. Až dosud ji totiž strávil v jediném klubu. San Jose ho v roce 1997 jako celkovou dvojku draftovalo, ve stejném roce naskočil do nejslavnější ligy a v dresu Sharks setrval 19 let. Nikdy nepatřil mezi nejlepší kanonýry, s železnou pravidelností ale dával svých 25-40 branek za rok. Maxima dosáhl v sezóně 2009-10, kdy se trefil 44krát. Celkem odehrál za San Jose 1493 zápasů, v nichž nasbíral 1082 bodů (508+574).

Vedle trikotu Sharks oblékl rovněž několikrát reprezentační dres Kanady. Právě v národním týmu si jej oblíbil Mike Babcock, nynější kouč Toronta. Společně vybojovali zlaté medaile na olympiádách 2010 a 2014. Podle novinářských spekulací by si mohl zahrát vedle Austona Matthewse, jenž byl stár dva týdny, když Marleau vstupoval do NHL.

Přestože má nová posila Maple Leafs svoje roky, udivuje fantastickou fyzickou kondicí. Jak se sluší a patří na žraloka, který se může dožít věku v řádu několika stovek let. Hokejový veterán tak dlouho žít jistě nebude, v NHL nicméně nevynechal od sezóny 2008-09 jediný zápas! Svojí váhu má i 177 startů v bojích o Stanley Cup, právě tady by mohl mladému týmu hodně pomoci.

„Někdy máte jen jednu šanci, nešli bychom do toho, kdyby to nebyl ten správný typ hráče,“ nelituje odvážného kroku generální manažer Lou Lamoriello. „Načasování vyšlo skvěle. Po sezóně, jakou za sebou máme, s tím, jak náročné je někdy udělat další krok, bylo důležité dát našim hráčům veterána, kterým jim pomůže. Je těžké popsat, jak jsme rádi, že Patricka máme.“

Napříč kontinentem

Po takové době v jednom týmu se Marleau určitě nerozhodoval snadno. „Bylo to extrémně náročné,“ přiznal. „Organizace se ke mně chovala celých 19 let prvotřídně. Do toho moje žena a čtyři kluci… Bylo vážně těžké zmáčknout tu spoušť. Vzít je do nové země, z jednoho pobřeží na druhé… Bude ale vzrušující stát se Javorovým listem, jsem z toho u vytržení.“

Dodejme, že kontrakt je postaven sestupně a 14,5 z 18,75 miliónů je podpisový bonus. V posledním roce smlouvy bude Marleau dostávat jen 1,25 miliónu dolarů, stropová zátěž bude v každé ze tří sezón 6,25 mil. To by se za dva roky mohlo hodit nějakému týmu, jenž se bude potřebovat dostat přes „platovou podlahu“. Jak píše torontský tisk, Marleau sice má skrze no-movement klauzuli kontrolu nad svým osudem, tyto věci se ale v takovém stádiu kariéru obvykle dají s hráčem dohodnout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.