bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tajemství Duchenova úspěchu? Tkví v hokejce

20. února 2018, 16:37

David Zlomek

Média mu sice nevěnují tolik pozornosti, ale sledujte hru a čísla Matta Duchenea. Má skvělou formu, před nočním zápasem měl v posledních 19 zápasech osm gólů a třináct asistencí. Kouzlem je možná hokejka, která je kratší, než uvidíte u většiny hráčů.

Opravdu vypadá jako minihokejka, kterou používají žáci, ne-li přípravka. Nesahá mu ani po ramena. Od normálu to má zkrátka daleko.

Původ toho, proč takovou hůl Duchene používá, hledejme v roce 2012, tehdy to okopíroval od samotného Sidneyho Crosbyho. „Změnil jsem to v roce, kdy byla výluka,“ popisuje Duchene. „Nějak to šlo ruku v ruce s tím, že jsem změnil i způsob tréninku. Velkým důvodem je i moje schopnost dost se zohnout.“

„Nicméně Sid a já jsme spolu tehdy dost trénovali. Jednoduše, když jsem se podíval na tu jeho hokejku, byla krátká, tak jsem si ji taky dost zkrátil. Používal jsem jeho velikost jako vzorovou,“ povídal.

Další zkušenost, kterou tréninkem s Crosbym získal, je pohyb na bruslích. Díky kratší hokejce má puk blíže k sobě, tím pádem se mu i lépe manévruje. V posledních zápasech jsme u Duchenea mohli vidět náznaky Crosbyho pohybu, například objetí obránce venkem a natlačit se přímo před brankoviště.

„Tohle mu rozhodně jde, snížení těžiště a jít před bránu. Není moc velký, navíc když k tomu přidáte tu krátkou hokejku. Pro gólmany noční můra,“ potvrzuje Mike Condon, jenž si to jakožto gólman Senators zažívá trénink co trénink.

Další výhodou je, že mu nahrávají nová pravidla a přísnější rozhodčí. Dříve si obránci mohli pomoct drobným háčkem nebo přidržením, nyní ale rozhodčí trestají skoro vše. 

Co se týče hole, má skvěle vybranou i čepel. Jakožto věčný student se přizpůsobuje hře a hledá způsoby, jak vše vylepšit. Čepel nemá pořádně ani zahnutou, jak to používají střelci, ani kratší a plošší, což pro změnu využívají hlavně hračičkové a tvořiči akcí.

Duchene se totiž považuje za hybrida, který bere za úspěch jak gól, tak nahrávku. „Myslel jsem, že mi to něco ze střely ubere, ale to se nestalo,“ mluvil o své holi. „Přidal jsem jenom flex, takže čím níže jdete, tím větší ho potřebujete. Někde na té holi uberete, někde přidáte. Nic velkého.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.