bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tarasenko? Kdepak, Blues táhne brankami do finále Jaden Schwartz

20. května 2019, 14:00

Šimon Rogner

Ne že by úvodní titulek měl implikovat, že Vladimir Tarasenko vůbec nedává góly – koneckonců už jich má v letošním play off sedm –, ale není to on, kdo jimi skutečně táhne Blues za vítězstvími. Tím mužem je útočník Jaden Schwartz (na snímku vpravo), hráč, který v minulých sezónách ukázal potenciál zařadit se mezi elitní ligové forvardy. A který v probíhajících vyřazovacích bojích vstřelil už druhý hattrick.

12 branek a celkově 16 bodů. Taková je vizitka Jadena Schwartze, druhého nejlepšího střelce a třetího nejproduktivnějšího hráče play off. Šestadvacetiletý Kanaďan je nejproduktivnějším hráčem St. Louis (o čtyři body před Tarasenkem a kapitánem Alexem Pietrangelem) a má nemalou zásluhu na tom, že Blues mají na dosah postup do finále Stanley Cupu.

Před včerejším pátém utkání v San Jose se čekalo mnohé. Především však to, že Žraloci se oklepají z prohry ve čtvrtém duelu a na domácím ledě předvedou svůj typický ofenzivní hokej podpořený dobrým výkonem Martina Jonese v brance. A na začátku to pro ně vypadalo slibně – Evander Kane trefil hned v první minutě tyčku a Jordan Binnington se musel první minuty v brance hostů pěkně ohánět.

Blues však postupně srovnali krok – Brayden Schenn o pár minut později při jedné ze svých šancí rovněž nastřelil tyč – a nakonec převzali iniciativu. V první třetině je ještě domácí přestříleli 10:7, ve zbytku zápasu už však oni přestříleli Sharks vysoko 36:10. A pomohly jim také soupeřovy chyby v defenzivním pásmu.

Tu první, totiž špatnou rozehrávku od očividně zraněného a od poloviny druhé třetiny nehrajícího Erika Karlssona (nakonec zapsal přes 10 minut odehraného času), využil tvrdou ranou Oscar Sundqvist. A pak už začal úřadovat Schwartz.

Po necelých čtyřech minutách druhé třetiny využil parádní „nahrávku“ od brankáře Sharks Martina Jonese, který při snaze odehrát Tarasenkův zblokovaný pokus nahrál puk přímo na jeho hůl a před odkrytou branku. Ve třetí třetině pak nejprve bekhendem při přesilovce 5 na 3 dorazil odražený puk, aby v závěru prostřelil po skvělém pasu Tarasenka Jonese potřetí.

Schwartz tak zkompletoval svůj druhý hattrick v letošním play off – tím prvním posunul Blues v prvním kole v šestém zápase přes Winnipeg –, což naposledy během jedněch vyřazovacích bojů dokázal v roce 2008 Johan Franzen v dresu Detroitu. 

„Člověk o tom (hattricku) před zápasem opravdu nepřemýšlí. Zkrátka se připravujete jako obvykle a snažíte se soustředit na zápas, abyste pomohli týmu,“ nechtěl Schwartz svůj třígólový večer po utkání příliš rozebírat. „Někdy se vám odrazí puky, góly nikdy nedáváte sám. Dostali jsem se sem díky tomu, že máme široký kádr – každý zápas se ukáží jiní kluci –, a dnešek nebyl výjimkou.“

Je zajímavé porovnat Schwartzovy výkony ze základní části a v play off. Rodák z kanadské provincie Saskatchewan prožil mizernou první polovinu sezóny (ostatně jako v podstatě celý tým) a nakonec zaznamenal v 69 utkáních pouhých 36 bodů. A jen 11 z nich byly góly! Už nyní má na v play off na kontě téměř polovinu bodů a o jeden gól více.

„Už jsme to od něj viděli. Za poslední roky podává velmi konzistentní výkony. Základní část se mu samozřejmě tolik nepovedla, ale nikdy nepřestal makat. Pořád si drží stejný přístup a teď se mu to vyplácí. V play off podává skvělé výkony,“ chválil svého svěřence trenér Blues Craig Berube.

Zatímco ofenzivní opory ze základní části Brayden Schenn (1+5) a Ryan O'Reilly (3+8) bodově, či gólově zaostávají, Schwartz ukazuje, proč se na podzim 2017 držel do svého zranění na čele kanadského bodování ligy. St. Louis udělalo dobře, že si ho před devíti lety vybralo v prvním kole draftu (ze 14. místa). Nyní je díky němu jediné vítězství od postupu do finále Stanley Cupu.

„Samozřejmě kvůli tomu všichni makáme, všichni jsme o tom snili, ale člověk se nesmí dívat příliš dopředu. Všichni víme, jak důležité a těžké je získat tu poslední výhru,“ zakončuje Schwartz.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.