bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Teenager Sergačjov září v NHL. Má možná vůbec nejlepší střelu z týmu, říká Johnson

14. prosince 2017, 19:57

Matěj Mayer

Když GM Tampy Bay Steve Yzerman měnil v létě Jonathana Drouina do Montrealu za Michaila Sergačjova, sám nemohl tušit, jak velký dopad bude mít ruský obránce na hru Lightning už v této sezoně. Pokud neodehraje 40 utkání v sezoně 2017/18, získá Tampa ještě 2. kolo draftu 2018 – tak zněla dohoda. Jenže k tomu nejspíš nedojde – Sergačjov zatím nastoupil ve všech 30 utkáních. Je nejproduktivnějším obráncem Blesků a kandidátem na Calderovu trofej.

„Je tak mladý a má obrovské ofenzivní nadání. Jeho strop bude hodně vysoko,“ říká o svém svěřenci kouč Jon Cooper, „když dostane puk, opravdu umí vypálit, a tak toho využívá.“ Sergačjov vstoupil do své první kompletní sezony v NHL skutečně impozantně. Stal se například teprve čtvrtým nováčkem–obráncem, který skóroval čtyřikrát během svých prvních deseti zápasů. „O téhle statistice jsem nevěděl. Je to fajn, ale všechny góly jsem dal po skvělých nahrávkách spoluhráčů. Třeba u mého prvního gólu výborně zakryl brankáři výhled Stamkos,“ říká skromně Michail Sergačjov.

Spoluhráči z Tampy přitom souhlasí s koučem Cooperem a pějí ódy na jeho ránu. „Má ohromné ofenzivní schopnosti a neuvěřitelnou střelu,“ říká na jeho adresu Victor Hedman, kterého Sergačjov prozatím sesadil z jeho dlouhodobě držené pozice nejproduktivnějšího obránce Blesků. Ještě dále zašel se svým vyjádřením útočník Tyler Johnson: „Má jednu z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší střelu z našeho mužstva.“ Pro devatenáctiletého zadáku, s nímž hrají v týmu snajpři Steven Stamkos a Nikita Kučerov, nevídaná pochvala.

Sergačjov má po 30 zápasech na kontě 21 bodů (7+14), díky čemuž je nejen nejlepším bekem Tampy, ale také všech ligových nováčků. V bodování obránců NHL je osmý. Ze sedmi branek navíc byly hned čtyři vítězné a pouze tři nováčci mezi obránci dokázali dát v historii NHL více než čtyři vítězné góly v sezoně. V ročníku 2005/06 jich dal Dion Phaneuf sedm, v ročníku 1926/27 Gord Fraser pět a stejný počet vítězných branek dal v sezoně 2015/16 Shayne Gostisbehere. Zarážející je přitom fakt, že čas na ledě má Sergačjov ze všech zadáků Tampy až šestý nejvyšší (14:55). Dvacetiminutovou porci mu trenéři dopřáli poprvé až v dosud posledním utkání se St. Louis!

Ve skvělých výkonech mu velice pomáhá zkušený parťák z obrany Anton Stralman. „Hodně na ledě mluví, což mi pomáhá. Umí hrát výborně s pukem i bez něj. Když nevím, co dělat s pukem, prostě ho přihraju Antonovi.“ (směje se) Jako nejmladší obránce, který v tomto ročníku nastoupil do NHL, to však nemá lehké. „Není to tak, že přijdete do NHL a začnete hrát dobře. Proti některým týmům se hraje jednodušeji, proti jiným je to těžší a hraje se dlouho ve vaší obranné třetině. V NHL je spousta skvělých hráčů a všichni vás chtějí porazit. Musíte být vždy připraven,“ zamýšlí se.

 

Those jerseys tho⚡️ #bolts25

Příspěvek sdílený Mikhail Sergachev (@sergach98),Říj 15, 2017 v 10:51 PDT

Jako ruský obránce s výjimečnými ofenzivnímu schopnostmi je často srovnáván s legendami z řad krajanů – Sergejem Gončarem a Sergejem Zubovem. „Poslouchá se to pěkně, ale nevím, jak s nimi mohu být srovnáván. Gončar a Zubov patří mezi nejlepší hokejisty historie ruského hokeje. Je to fajn, ale příliš brzy. Ještě jsem nic nedokázal,“ brzdí očekávání, „nikdy nebudu Gončar nebo Zubov, každý jde svou vlastní cestou. Chci se soustředit na svou vlastní kariéru a ne kopírovat cestu jiných hráčů,“ říká talentovaný 19letý hráč.

Tampa Bay je i díky jeho výkonům považována za jednoho z favoritů na Stanleyův pohár. „Sezona je hrozně dlouhá, těžká… Obtížně se dá předpovědět, co se stane, kdo má největší šance a kdo nakonec vyhraje. Myslím, že třeba minulou sezonu nikdo nečekal, že se Nashville dostane až do finále. Musíme se soustředit na to, abychom vyhrávali zápas a zbytek se dostaví,“ přemýšlí mladík draftovaný v roce 2016 z devátého místa Montrealem.

Právě jeho bývalý zaměstnavatel nyní vychází z letní výměny s Tampou jako poražený. Zatímco Canadiens se trápí, Lighning jsou aktuálně nejlepším týmem NHL. A teenager Michail Sergačjov má více kanadských bodů než kdokoliv z hráčů Montrealu.

» Náctileté opory. Kteří teenageři válí v NHL?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.