bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ten úspěch je i tvůj, Steve. Co dokáže Yzerman s Detroitem?

1. října 2020, 18:00

Jiří Lacina

Když převzal Steve Yzerman v roce 2010 Tampu Bay Lightning, měla za sebou tři roky bez play off. V sezóně 2007-08 dokonce skončily Blesky úplně poslední v lize, díky čemuž, v dobách ještě před loterií, mohly draftovat z prvního místa Stevena Stamkose. O rok později byly předposlední a na draftu vzaly Victora Hedmana.

Když tedy přišel k organizaci v hokejovém světě nad jiné respektovaný muž, základní stavební kameny měl k dispozici. Vyhrnul rukávy a přidával další kousky do mozaiky. V roce 2013 angažoval současného kouče Jona Coopera. V roce 2011 draftoval až z 58. pozice Nikitu Kučerova, o tři roky později ze 79. místa Braydona Pointa. Přehlédnuté drahokamy.

Andrej Vasilevskij tak pozdě nešel, ale jeho příchod byl pro tým taky zásadní. V roce 2012 jej Tampa vzala jako celkovou devatenáctku. Za nespokojeného Jonathana Drouina přivedl Yzerman v roce 2017 z Montrealu Michaila Sergačjova. Mezi volnými hráči našel Tylera Johnsona a Yanniho Gourdea.

Dalšími chytrými tahy pokračoval v přestavbě, díky které se jeho mužstvo rychle vrátilo do vyřazovacích bojů. Ano, v letech 2012, 13 a 17 se do nich neprotáhlo, ale jinak se Tampa neměla zač stydět. Několikrát hrála finále konference, v roce 2015 absolutní finále.

Yzermanova osmiletá služba budiž dokladem, jak obtížná je týmová přestavba. Konkurence je dnes obrovská, v 31 členném pelotonu se prostě na všechny dostat nemůže. Jednatřicet let neodehrál v NHL ani Jaromír Jágr. Ani Gordie Howe. Blesky se dočkaly až dva roky po Yzermanově odchodu.

„Samozřejmě, je to satisfakce. Ale byl bych rád už kvůli majiteli Jeffu Vinikovi, generálnímu manažerovi Julianu BrisBoisovi, hráčům, trenérskému štábu a všem místním lidem. Je to skvělý hokejový trh a ohromná komunita,“ držel Yzerman palce v předvečer posledního finále.

Bývalým kamarádům samozřejmě fandil. Teď už je ale tam, kde strávil celou hráčskou kariéru. Kde ho v roce 1983 draftovali, kde tentýž rok naskočil do NHL a vydržel v ní do roku 2006. Stále v jednom dresu. Nyní se Steve Yzerman snaží pozvednout z bahna Detroit Red Wings.

Přebral je v bídném stavu a zatím žádné zlepšení. „Rudá křídla byla ve všech ohledech tak špatná, jak ukazuje jejich letošní bilance 17 výher a 54 porážek,“ píše list Free Press. Na draftu 6. října budou mít čtvrtou volbu, pro nejhorší tým ligy trochu málo, ale je to šance.

V Tampě strávil Yzerman osm let (2010-2018), týmu pak trvalo další dva roky, než dokráčel až na vrchol. Budoucnost ukáže, zda má pětapadesátiletý funkcionářský matador v rukávu dost trumfů, aby dokázal něco podobného s Detroitem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.