bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tisíc asistencí: Jumbo Joe vkročil mezi elitu. Co k tomu dodat, je to pěkné, uvedl

7. března 2017, 14:30

Michal Sobotka

Vstoupil do vybrané hokejové společnosti. V podstatě mezi smetánku. Útočník San Jose Joe Thornton si proti Winnipegu připsal tisící asistenci v NHL. Zařadil se po bok dalších dvanácti borců, kterým se této hranice podařilo dosáhnout.

V poslední minutě hry rozehrál akci, kterou spoluhráč Joe Pavelski dotáhl k trefě do prázdné branky. Všichni hned věděli, co zkušený Thornton dokázal. Stal se teprve třináctým hokejistou v historii, který nasbíral tisíc a více nahrávek na gól ve své kariéře.

„Co k tomu dodat? Je to pěkné,“ netajil po utkání v kanadském Winnipegu Thornton. „Chvíli jsem na poslední asistenci čekal, takže je fajn, že už ji mám za sebou,“ dodal útočník Sharks, jenž je jedním ze dvou aktivních hokejistů, kteří metu tisíci asistencí překonali. Tím druhým samozřejmě není nikdo jiný než Jaromír Jágr.

Rodák z kanadského St. Thomasu ale rychle přepnul. „Všichni kluci byli dobří, výhra je cenná. Až v takovém případě můžete pak v letadle oslavit individuální úspěchy,“ tvrdil sedmatřicetiletý útočník. V číslech je jeho průměr asistence na utkání téměř 0,7. V probíhající sezoně jeho přihrávky spoluhráči využili v 36 případech.

Bývalá jednička draftu má na svém kontě 1432 utkání, 900 z nich za San Jose. V dresu Sharks si Thornton připsal 715 asistencí. Zbylé posbíral ještě v dresu Bostonu, který jej do NHL draftoval. Nejlepší individuální sezonu měl držitel vítěz Art Ross Trophy v sezoně 2005/06, kdy byl z Bostonu vyměněn do San Jose. Připsal si tehdy 96 asistencí v jediném ročníku.

„Celkově je tisíc nahrávek neuvěřitelné číslo. Podle mě dosáhl úžasného výkonu. Budu vyprávět vnoučatům, že jsem u toho mohl být na střídačce,“ řekl po utkání trenér Sharks Peter DeBoer. Lídrem v historii je pochopitelně Wayne Gretzky, který má na kontě 1963 asistencí. Jágr je s 1142 pátý. ‘Jumbo Joe‘ má nejblíže k Sakicovi, který je dvanáctý s 1016 zápisy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.