bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tkachuk se rozhodl podepsat s Ottawou, zamíří však nejspíš do juniorky

13. srpna 2018, 11:30

Šimon Rogner

Brady Tkachuk se už do Bostonu podívá maximálně v dresu Ottawy. Osmnáctiletý útočník, kterého si Senators zvolili na letošním draftu z celkové čtvrté pozice, se totiž rozhodl nevrátit se zpět do univerzitní NCAA a místo toho podepíše nováčkovskou smlouvu se svým zaměstnavatelem v NHL. Očekává se, že Tkachuk dostane šanci v prvních zápasech nadcházející sezóny a pak zřejmě zamíří do OHL, kde na něj práva drží London Knights.

Bylo to jedno z překvapení letošního draftu. Ne že by Tkachuk nepatřil mezi nejlepší mladé talenty, kteří se na výběr nováčků v Dallasu sešli. Že ale vstoupí na pódium v American Airlines Center dříve než Filip Zadina nebo Quinn Hughes, to překvapilo nejednoho novináře i fanouška.

Ottawa si však od začátku cenila jeho osobnosti, která byla vedle technických dovedností hlavním důvodem, proč si ho Sens vybrali. „Draftovali jsme někoho, o kom si myslíme, že přináší vše. Hráče jako Bradyho na přestupovém trhu nenajdete. Je nemožné je získat – vítěze s osobností, kteří jsou produktivní v útoku,“ chválil si svůj výběr generální manažer Pierre Dorion.

„Podívejte se, letošek jsme protrpěli. Hodně. Ale odměnou nám za to byl Brady Tkachuk. A to je dost dobrá odměna.“

Jak moc šťastnou ruku management klubu z hlavního města Kanady měl, se teprve ukáže, už nyní se ale o Tkachukovi mluví jako o hráči připraveném naskočit do NHL. V Ottawě, která za poslední rok zvládla dojít od prodloužení sedmého zápasu finále konference až po spekulace o relokaci, by jistě šanci dostal, zejména za předpokladu, že v průběhu ročníku mohou odejít opory Erik Karlsson, Matt Duchene či Mark Stone.

Otázkou samozřejmě je, zda je to pro organizaci nejlepším krokem. Jakmile by totiž rodák ze St. Louis odehrál více než devět utkání, začal by mu platit první ze tří roků nováčkovské smlouvy, 41. zápas by ho zase posunul o rok blíže tomu, aby se stal nechráněným volným hráčem.

Pravděpodobnější je tak druhá varianta přesunu do juniorské OHL. V ní by Tkachuk zažil premiéru v dresu London Knights, kteří na něj vlastní práva. Doteď má za sebou dvě sezóny v rámci amerického výcvikového programu USDP a poslední rok na bostonské univerzitě v NCAA, kde si ve 40 zápasech připsal 31 bodů (8+23).

Existuje i třetí možnost, která se momentálně zdá jako nejméně reálná. Protože Tkachuk nebyl do NHL draftován z jedné lig CHL, může nastoupit i za farmářský tým Senátorů v AHL, aniž by mu začala platit za smlouva (samozřejmě tedy za předpokladu, že ho klub nepovolá a on neodehraje více než devět utkání).

Na farmě ale dostane méně šancí i méně technicky zdatné spoluhráče než v OHL, kde na něj v Londonu čeká nejen rovněž Ottawou draftovaný útočník Alex Formeton (2. kolo 2017), ale další vysoce hodnocení prospekti Liam Foudy (18. volba 2018, Columbus), Adam Boqvist (8. volba 2018, Chicago) a Evan Bouchard (10. volba 2018, Edmonton).

Mladší bratr calgarského útočníka Matthewa se na svoji novou štaci v Ottawě těší a do klubu, který sužuje jeden problém za druhým, by přinesl tolik potřebnou osobnost lídra. Senators si však musí dávat pozor na okolnosti nováčkovské smlouvy i Tkachukův herní vývoj. Právě proto se juniorka jeví jako nejpravděpodobnější východisko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.