bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

To je kanón! Frk v zámoří vytvořil nový rekord, překonal obra Cháru

27. ledna 2020, 16:05

Adam Bagar

Útočník Martin Frk se během Utkání hvězd AHL blýskl velkou parádou, když vyslal ránu o rychlosti 175,7 km/h. Překonal tak obránce Zdena Cháru a vytvořil nový severoamerický rekord v soutěži o nejtvrdší střelu.

Když se poprvé opřel do puku, naměřili mu 167,3. „Po té ráně jsem si říkal, že celkem dobré, ale že to dokážu podstatně lépe. Uklidnil jsem se a napodruhé to tam prostě napálil,“ líčí pro oficiální klubové stránky. Povedlo se, Frk zapsal neuvěřitelných 175,7 km/h!

Kalifornská hala bouřila a český střelec byl rychle v obležení všech hráčů na ledě. „Je to super. Navíc se mi to povedlo před domácím publikem v Ontariu,“ září poté, co jasně ovládl soutěž o nejtvrdší střelu. Druhý Evan Bouchard zaostal o dvanáct kilometrů za hodinu.

Dosavadní rekord v AHL držel kanadský zadák Colin Miller, který v roce 2015 v Utice vystřelil rychlostí 169,8 km/h. Martin Frk jej hravě překonal a o šest desetin vytvořil dokonce zámořský rekord, který už před osmi lety stanovil v Ottawě slovenský obr Zdeno Chára.

„Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem ho porazil. On totiž dokáže dát opravdu pořádnou pecku. Třeba budeme mít někdy možnost si o tom popovídat,“ říká Frk. Šťastný zástupce pořádajícího Ontaria přispěl v dovednostních soutěžích k výhře Západní konference 18:15.

Šestadvacetiletý útočník, jenž v letošní sezoně sehrál 33 zápasů AHL s bilancí 30 bodů (20+10) a čtyři utkání NHL, ve kterých se blýskl třemi góly, startuje na Utkání hvězd poprvé. Na rozdíl od krajana Vítka Vaněčka, gólman Hershey už má zkušenost z minulé sezony.

Rekordem KHL je kotouč vypálený rychlostí 177,58 km/h, v Petrohradu se o to postaral zadák Denis Kuljaš. Rok nato v Rize dosáhl Alexandr Rjazancev na metu 183,67, ale až po skončení soutěže. V projektu Extraligová NEJ pak vytáhl hradecký Filip Pavlík skvělých 181 km/h.

Určit světový rekord v téhle disciplíně je však prakticky nemožné. Zatímco Pavlík se rozjížděl v podstatě z vlastní obranné třetiny, Frk až z útočné modré. A nezáleží jenom na délce rozjezdu, ale i na dalších faktorech jako typu radaru nebo třeba vzdálenosti puku od něj.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.