bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tomáš Plekanec: Nesnesitelná lehkost torontského bytí

26. března 2018, 10:00

Jan Kukrál

Vřelá slova provázela příchod Tomáše Plekance do Toronta. Chválili ho nejvyšší činitelé Maple Leafs, s aklimatizací mu pomáhal Roman Polák spolu s dalším krajanem a místní legendou Tomášem Kaberlem. Marná sláva, není snadné po patnácti letech změnit dres, ale byť média zatím nad novou posilou drží ochrannou ruku, fanoušci nejspíš čekali víc.

Tím spíš, když v posledních osmi zápasech za Montreal nasbíral šest bodů a vylepšoval tak dojem ze své ofenzivně nejhorší sezóny. Však se ho novináři hned ptali, jestli v Torontu očekává větší tlak na svoji osobu směrem k produktivitě. Plekanec odpověděl:

„Takové tlaky jsem si nikdy nepřipouštěl. Samozřejmě, rád bych střílel víc gólů. Ale mám v týmu určitou roli, která mě naplňuje a kterou dělám nejlépe, jak dovedu. Víc mě těší gólům zabraňovat, než je dávat. Což mi u veřejnosti asi moc nepomáhá, ale doufám, že spoluhráči a trenéři to oceňují. Takže to mi dělá radost a o to se budu snažit i dál.“

Ano, dobrá defenziva byla vždy jeho předností, čtyřikrát v kariéře se dostal v hlasování o Selke Trophy do TOP 20, jednou skončil dokonce sedmý (2013/14). Jenže to sbíral pravidelně kolem 50-60 bodů a představoval sílu na obou koncích kluziště. Aktuálně ovšem druhým rokem plní vyloženě úlohu psa obranáře a je rád za poloviční čísla. 

Nová doba

V Torontu zatím nebodoval ani jednou a to už odehrál 11 utkání. Nastupuje ve čtvrté lajně s mladíky Kasperi Kapanenem a Andreasem Johnssonem. Oba se dokázali v posledních dnech střelecky prosadit, bohužel bez Plekancova přispění. Ten se dosud ke gólu Javorových listů přimotal jen jednou, ale raději by si to odpustil – to když kvůli jeho spornému bránění brankáři ve hře nebyla uznána jiná Kapanenova trefa…

Podle všeho ale trenéra Mikea Babcocka Plekancova (ne)produktivita vůbec netrápí. Český centr odvádí tu nejčernější práci, pokročilé statistiky ukazují, že ho Babcock nasazuje v 75 % případů na buly ve vlastním obranném pásmu, takže k soupeřově brance to má většinou pořádně daleko. Na druhou stranu to značí i koučovu důvěru v Plekancovy defenzivní schopnosti. A jeho nový svěřenec se činí, s úspěšností 55,4 % je z hráčů Toronta pravidelně nastupujících na vhazování těsně druhý nejlepší za Austonem Matthewsem.

Škoda jen, že Babcock Plekance posílá na led v průměru na nějakých 10-11 minut, tedy zhruba o sedm méně, než na kolik byl zvyklý z Montrealu. Panuje všeobecná shoda v tom, že Plekancova role s blížícím se play off poroste, že si bude postupně víc a víc zvykat na mužstvo i spoluhráče a ve vyřazovacích bojích posune svůj hokej o level výš.

Takový je jistě i idylický plán vedení Maple Leafs, kterému by se proti obrovsky silným konkurentům z Východní konference starý dobrý „Pleky“ náramně hodil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.