bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tomáš Vokoun pověsil betony na hřebík. Definitivně

15. prosince 2014, 10:48

Vojtěch Balon

Česká brankářská škola dnes přišla o dalšího zástupce – po 16 sezónách v National Hockey League se rozhodl ukončit svou kariéru Tomáš Vokoun. Osmatřicetiletý gólman to potvrdil v rozhovoru se Zdeňkem Jandou z deníku Sport. „Na svou kariéru můžu být hrdý,“ nechal se slyšet nyní už bývalý brankář. Vokoun byl jednou z hlavních postav národního týmu v minulé dekádě, v níž jako nástupce Dominika Haška vychytal dva triumfy na mistrovství světa a v NHL byl považován za jednoho z nejlepších gólmanů své doby.

O konci Vokounovy kariéry se začalo šuškat už loni, kdy dvojnásobný mistr světa prodělal krevní sraženiny, nějakou dobu byl dokonce v ohrožení života. Téměř celou minulou sezónu vynechal, nastoupil jen ve dvou zápasech za farmu Pittsburghu ve Wilkes-Barre/Scrantonu. V létě však byl Vokoun opět fit, což potvrdil i jeho agent Allan Walsh: „Tomáš se stoprocentně soustředí na to, aby mohl v příští sezóně znovu chytat v NHL.“

V létě se (téměř) vše vyvíjelo podle Vokounových představ. „Tvrdě trénuje, bruslí a připravuje se na novou sezónu,“ napsal Walsh na svůj Twitter. Jednu podstatnou věc ale Tomáš Vokoun nedostal – odpovídající smlouvu. Zkušený veterán odmítl dvě pozvánky do tréninkových kempů, byl si jistý, že potenciálním zájemcům o jeho služby nemá co dokazovat. Ještě aby ano – Vokoun v NHL nastoupil k 722 zápasům, v nichž si držel nadprůměrnou úspěšnost zákroků 91,7 %. „Můj agent mi několikrát volal, jestli bych měl zájem, ale neměl jsem žádnou jistotu. Jít někam na záskok s tím, že bych třeba skončil na farmě, to už není pro mě,“ řekl Vokoun v rozhovoru pro Sport a doplnil: „Kdybych šel někam na zkoušku, mohl jsem být více na očích a pravděpodobnost, že by si mě nějaký klub vybral, by byla mnohem vyšší. Ale být týden v jednom městě a potom zase odjet do jiného, to mě nelákalo. Prioritou pro mě zůstávala rodina, kterou jsem nechtěl opouštět.“

Karlovarský rodák byl draftován do NHL v roce 1994 až v 9. kole, jako 226. hráče si jej vybral Montreal. Dres Habs však Vokoun oblékl v jediném zápase, v sezóně 1996/1997 odchytal 20 minut a inkasoval čtyřikrát. Oblékal také trikoty Nashvillu, Floridy, Washingtonu a naposledy Pittsburghu. Nejvýraznější stopu zanechal v městě country hudby, kde strávil osm sezón (o devátou ho připravila výluka), během kterých se stal klubovým rekordmanem Predators v počtu startů a zákroků. V základní části vychytal 300 výher a připsal si na své konto 366 porážek, z nichž 78 přišlo až v nastaveném čase. Jeho záporná bilance je dána tím, že většinu kariéry působil v týmech, jež v tu dobu patřily do ligového podpalubí. Do play-off nakoukl jen třikrát: V letech 2004 a 2007 v dresu Nashvillu a v roce 2013 v dresu pittsburských Tučňáků. Jistě si vzpomenete na to, jak z branky vystrnadil chybující jedničku Marca-Andrého Fleuryho a dovedl Penguins až do finále Východní konference.

Dvojnásobný účastník Utkání hvězd NHL přidal další úspěchy na mezinárodní scéně. V roce 2004 vychytal České Republice bronz na dosud posledním Světovém Poháru, o rok později pomohl k triumfu na MS ve Vídni. Druhý bronz do sbírky Vokoun přidal v roce 2006, kdy pomohl k úspěchu na olympijských hrách, které hostil italský Turín. Reprezentační kariéru ukončil v roce 2010 nejlepším možným způsobem – s podceňovaným týmem plným neznámých hráčů vyhrál mistrovství světa.

Nezbývá než smeknout klobouk před úchvatnou kariérou, kterou Vokoun prožil a které dosáhl díky neskutečné píli a tréninkové morálce. Tomáši, děkujeme!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.