bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tommy Salo otevřeně o chybě, která ho pronásleduje: Už jsem nechtěl žít!

18. srpna 2018, 16:00

Adam Bagar

Na středu 20. února 2002 nikdy nezapomene. Brankář Tommy Salo se tehdy velkou měrou podepsal pod švédskou blamáž na olympiádě v Salt Lake City, od té doby si prochází peklem. S odstupem šestnácti let o tom vypráví v rozhovoru pro švédský Aftonbladet.

Švédové si v základní skupině poradili s Čechy i Kanaďany, neztratili ani bod a do čtvrtfinálové bitvy s Běloruskem šli v roli obrovského favorita. Čekal se jasný postup hvězdami našlapaných Tří korunek, ale ty se trápily a ve třetím dějství hrály s outsiderem nerozhodně 3:3.

Pak navíc přišlo něco, o čem se ještě dlouho mluvilo. Vladimir Kopat poslal Salovi navštívenku ze středního pásma, švédský gólman nadskočil, lapačkou promáchl a kotouč se mu od ramene a zad odrazil do brány. Favorit už se z hrubky nevzpamatoval a s turnajem se loučil.

„Tenhle zápas mě pronásleduje celý život. Myslel jsem si, že časem bych mohl zapomenout a vymazat jej z paměti, jenže to se nikdy nestalo,“ přiznává Tommy Salo. Čtvrtfinálový kiks i rozvod s manželkou se na něm tehdy podepsaly, trpěl těžkými depresemi a úzkostmi. 

„Byl jsem jako na běžícím pásu, ze kterého nebylo možné seskočit. Když jsem měl nejhorší dny, nechtěl jsem už dál žít a přemýšlel o sebevraždě. Můj život byl černý a prázdný. Jsem si jistý, že nikdo nemůže pochopit, jak moc špatně jsem se cítil,“ prozrazuje Tommy Salo.

O svých potížích se nebojí mluvit, pomáhá mu také psycholog a cítí, že je na dobré cestě, aby se uzdravil. „Dělám postupné kroky. Jasně, někdy ještě mám špatné dny, ale naštěstí je jich čím dál méně,“ potvrzuje mistr světa ze Švýcarska a olympijský vítěz z Lillehammeru.

Myslel jsem, že už jsem na zápas zapomněl, ale stále ho mám v sobě

Na nešťastný zápas s Běloruskem nejspíš už nikdy nezapomene. „Byl jsem na výstavě, když se přede mnou někdo o utkání zmínil. Myslel jsem, že už jsem na to zapomněl, ale stále ho mám v sobě,“ přiznává dnes už sedmačtyřicetiletý Salo, který ukončil kariéru v roce 2007.

Bývalý gólman NHL pak působil jako generální manažer Leksandu, v současnosti pracuje jako učitel sportu. Svou otevřeností chce inspirovat ty, kteří jsou v podobné situaci. „Pokud se cítíte špatně, přečtěte si to. Mluvte o svých problémech s přáteli a nedržte všechno v sobě.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.