bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TOP 10: Nejlepší bitky sezony 2015/16

29. června 2016, 9:00

Radoslav Vavřina

Ačkoli patřila nedávno ukončená sezona mezi ty nejchudší, co se pěstních soubojů týče, přesto se mezi říjnem a dubnem strhlo několik opravdu povedených a pár vskutku parádních bitek. Návštěvníci renomované stránky hockeyfights.com, které se věnuje právě té nejobtížnější hokejové řeholi, po celý rok hlasovali a vybrali desítku nejlepších.

Dny, kdy severoamerická kluziště nazývali svým pracovištěm gladiátoři jako Bob Probert, Tony Twist nebo Georges Laraque jsou dávno za námi. Po loňském masivním odchodu těch, kteří se těmto borcům nejvíce blížili v této době, do American Hockey League, se i tak podařilo najít celkem dost povedených bitek, které shrneme v následujícím článku.

10. KYLE CLIFFORD (LOS ANGELES KINGS) vs Mike Brown (San Jose Sharks)

Žebříček otevřeme bitkou ze samého počátku sezony, kdy se utkali kalifornští rivalové, Kings a Sharks. Za domácí stále ještě mladík Clifford, za hosty o dost zkušenější Brown. Jednalo se o jejich třetí souboj v historii, oba předchozí skončily remízou. Od obou byly k vidění povedené údery, oba také zvládli potyčku takticky. Zatímco Kanaďan v dresu Králů ovládl většinu bitky, zkušenému Žralokovi se povedl konec. Rodák z provincie Ontario si tak připsal těsné vítězství.

 

9. Brandon Manning (Philadelphia Flyers) vs PATRICK MAROON (ANAHEIM DUCKS)

Přesuňme se do února, kdy se odehrál jeden z mála zápasů mezi Flyers a Ducks. Manning za velmi nepříznivého stavu pro svůj celek shodil rukavice s celkem větším Maroonem, jenž má na kontě přes třicet bitek v lize. Svou převahu ukazoval prakticky od začátku, ale obránce Letců prokázal svůj charakter a v momentech, kdy by kdekdo jiný šel k ledu a neměl šanci vrátit se do hry, našel odhodlání kontrovat a urostlému Američanovi pořádně zavařit situaci. Tehdy ještě forvard Kačerů si ale svou výhru pohlídal skvělým přehledem.

 

8. Jarred Tinordi (Arizona Coyotes) vs NICK RITCHIE (ANAHEIM DUCKS)

O pár týdnů později a opět Ducks s několikabrankovým vedením, tentokrát proti rivalům z Pacifické divize, arizonským Kojotům. Tinordi, jenž do pouště přišel ve výměně za Johna Scotta z Montrealu, přijel bránit jednoho ze svých spoluhráčů, který to přehnal s tvrdostí u hrazení. O shození rukavic stál nováček Ritchie, mnohými chválený pro svou všestrannou hru a přirovnávaný k Milanu Lucicovi. Oba svedli vyrovnanou výměnu názorů, ale forvard Kačerů pak ukázal, proč se o něm mluví v souvislosti s těmi nejtvrdšími hráči NHL. Parádní finiš.

 

7. EVANDER KANE (BUFFALO SABRES) vs Alex Petrovic (Florida Panthers)

Pamatujete na ten večer, kdy spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy Petrovic shodil rukavice hned třikrát s buffalským Kanem? Už první dvě bitky byly povedené, ale ta třetí teprve potvrdila, že se zápas zapíše do paměti mnohým jako ukázka starých dobrých časů. Oba bojovníci k souboji přistoupili s respektem vůči tomu druhému, bez helm a s jasným cílem. Domácí válečník, jenž nese křestní jméno po boxerovi Evanderu Hollyfieldovi, který přišel o část ucha v utkání s Mikem Tysonem, musel obhájit své dvě výhry. A udělal to dominantním způsobem.

 

6. Chris Neil (Ottawa Senators) vs CLAYTON STONER (ANAHEIM DUCKS)

Ke konci sezony zavítal Anaheim do ottawského Canadian Tire Centre, kde na ně čekali Senátoři včetně ostříleného bitkaře Neila, jednoho z přeživších gladiátorů. Přes svou reputaci má ale buldok z kanadského hlavního města spíše špatné vzpomínky na Stonera, jednoho z nejtvrdších beků ligy. Ten ho v listopadu 2013 ještě v dresu Minnesoty porazil, což se nesmělo stát znovu. Urostlý zadák měl ale jasnou převahu, svého soupeře dokonce párkrát trefil tak mohutně, že musíme Neilovi zatleskat za to, že se držel na nohou a alespoň si připsal takedown.

 

5. JAMIE OLEKSIAK (DALLAS STARS) vs Nicolas Deslauriers (Buffalo Sabres)

Dva mladíci s poměrně odlišnou reputací. Oleksiak je obrovitý zadák, kterému Stars už od draftu věřili do budoucnosti poměrně dost. Deslauriers je rozený outsider, který patří mezi ty nejtvrdší quebecké dělníky ledu. Jeho obětavost je legendární a ze čtvrtého útoku je schopný často změnit průběh duelu. Tentokrát se to ale moc nepovedlo. Rodák z Toronta byl příliš velkým soustem a bomby, které sázel do hlavy svého soupeře, musely fakt bolet. Možná štěstí pro forvarda Sabres, že člověk nemůže tímhle způsobem bourat lebku soupeře, jak dlouho se mu zachce. Že to taky bere dost energie tomu, kdo zrovna vyhrává.

 

4. BRENDAN SMITH (DETROIT RED WINGS) vs Kyle Chipchura (Arizona Coyotes)

Smith je ten blázen, co před několika lety v play-off vyzýval k bitce Zdena Cháru z Boston Bruins. Jak ukazuje tenhle souboj, je to opravdu trošku šílenec. Nejenže zahodil rukavice s Chipchurou, který v dresu Kojotů byl prakticky úspěšnějším bijcem než John Scott, ale i po pár dost dobrých úderech do hlavy dokázal porazit svého soupeře díky dobrému konci potyčky. Když už bráníte sami sebe po hitu, který se vám moc nezdál, je dobré zvítězit. Teď můžeme říci, že si arizonská čtyřiadvacítka příště rozmyslí, zda ještě jednou zkoušet odvahu detroitské dvojky nebo souboj dohrát jemněji.

 

3. Kurtis Gabriel (Minnesota Wild) vs ANTHONY PELUSO (WINNIPEG JETS)

Gabriel patřil mezi tvrdými nováčky k těm nejlepším v lize. Svou první i druhou bitku zaznamenal proti Jets, tato se stejně velkým Pelusem, byla zároveň jeho poslední v základní části. Dvaadvacetiletý Kanaďan trávil stále hodně času na farmě v Iowě, ale možná si ho pamatujete z play-off. Svým zápalem do boje dokázal potrápit hráče Dallasu v prvním kole. Bohužel to a tato vyrovnaná výměna názorů, kterou nakonec stejně prohrál, jsou jediné větší věci, které zatím v NHL dokázal, takže kdo ví, jak to bude tento podzim. Na druhé straně bitkař Winnipegu má problém v tom, že je to právě jen bitkař, ač možná jeden z nejlepších v NHL. Na to se už tolik nehraje, teď už musíte umět i vytvořit góly nebo dobře bránit. Tuhle šarvátku rozhodl povedenou trefou nad oko v samotném konci.

 

2. Joe Vitale (Arizona Coyotes) vs KEVAN MILLER (BOSTON BRUINS)

Vitale je takový ten správný bojovník s italskými kořeny, být postavou z příběhu o nějaké mafii z New Jersey, určitě by to byl ten, kdo je nejvíce oddaný a vždycky dokáže ochránit své parťáky, ať už se děje cokoli. Problém je jen v případě, že se jim do cesty postaví někdo jako Miller. Tvrdý obránce, který se narodil a vyrostl v Kalifornii, v horách a kaňonech severně od Los Angeles. Ačkoli je produktem tzv. univerzitní cesty, patří mezi nejtvrdší obránce nejlepší ligy světa a zápas co zápas připomíná Bruins ze 70. a 80. let. Vitaleho si rozhodně ve strkanici nevybral sám, spíše to bylo naopak. Pak už jen nešlo dělat nic jiného, než zírat na monitor a obdivovat. Millerovu sílu, dominanci a šikovnost, Vitaleho výdrž, odhodlání a nebojácnost.

 

1. Derek Dorsett (Vancouver Canucks) vs Cody Bass (Nashville Predators)

Ano, nejlepší bitkou roku se stala remíza mezi Dorsettem a Bassem. Vancouverský čert, jenž často připomíná legendárního Chrise Nilana, je momentálně dva pětiminutové "majory" od stovky pěstních výměn názorů ve své kariéře. Jeho soupeř z Nashvillu tak zkušený rozhodně není, v NHL jich nemá ani patnáct. Zato se ale často bije o úroveň níže, ve farmářské AHL, kde patří k tomu nejlepšímu. Na rozdíl od Dorsetta je to prakticky jen bitkař, nemá tu schopnost nasbírat ve vrcholné soutěži třicet bodů za sezonu. Jak je ale vidět, bez rukavic mu to celkem jde. Nad Dorsettem má jen nepatrnou velikostní převahu a jak všichni víme, před ním mnohy raději utíkají i o dost větší hokejisté. Výjimkou je snad John Scott, jediný, který snad nikdy při pohledu do očí Dorsetta necítil žádný strach. Každopádně, nádheru této bitky slova jen těžko popíšou. Ke konci to bylo dokonce nefalšované toe-to-toe...

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.