bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Toronto ani letos neurčí kapitána, kdo a kdy se dočká pocty? Polák přichází na zkoušku

15. září 2017, 16:10

Robert Rampa

Na pozornost médií jsou zvyklí. V Torontu novinářům neunikne vůbec nic. Po nadějné sezóně a příchodu Patricka Marleaua se navíc mluví o větších cílech, než jen postup do play off. S takovou ale nechoďte za Mikem Babcockem. Momentálně řeší jediné – dostat z hráčů na kempu to nejlepší a připravit se na první utkání. Na zkoušku do kempu přichází i český obránce Roman Polák. Po ošklivém zranění z play off není vůbec jisté, zda bude schopný se do NHL vrátit. V Torontu navíc ani letos nezvolí kapitána.

Výkony Maple Leafs loni mnoho lidí překvapily. Prezident klubu Brandon Shanahan to přiznává. „Loňský rok nejen překvapil, i trochu šokoval. Když máte tolik mladých hráčů v kempu, doufáte, že budou dobří a ovlivní váš tým. Líbili se mi, jen jsme nevěděli, jak třeba takový Marner zvládne přechod z juniorky mezi dospělé. Takže si realisticky myslíte, že devět nováčků mít v týmu nebudete. Ale oni dodrželi, s čím přišli.“ Sám Matthews očekává i letos hodně intensivní kemp a boj o každé místo.

Kouč Mike Babcock s novináři v Americe řešil další kroky. „Měli jsme loni úžasnou cestu. Potřebuju, aby ti kluci byli soustředění každý den. Tým se nevyvíjí vždy nahoru, zažívá i klesání. Potřebujete dobré hráče, soutěživost, skupinu, která trénuje celé léto. Nemůžu vám říct, jaký je momentálně nejdůležitější krok pro tým. Ani nevím, kdo s kým bude hrát.“ Sestavu podle svého názoru trochu přiblížil Chris Johnston, novinář pro NHL. „Loni se dařilo Bozakovi s van Riemsdykem a Marnerem, Matthewsovi s Nylanderem. Nejlepší místo pro Marleaua tak bude nejspíš vedle Kadriho.“

Největší akvizice léta, Patrick Marleau, podepsal v létě smlouvu na tři roky, průměrně bude odkrajovat z platového stropu 6,25 milionu dolarů. Svou roli v týmu chápe. „Já budu sám sebou,“ směje se. „Pomůžu mladým, jako nováček jsem hlavně pozoroval starší, očekávám, že mě také budou sledovat.“ Pozici lídra zastane bez problému. V Torontu však ani letos kapitána určovat nechtějí.

„S počtem lídrů v kabině nepovažujeme za nutné, abychom určovali kapitána. Až bude správný čas, kapitána představíme. Považuji to za vnitřní věc kabiny,“ říká generální manažer Lamoriello. V Torontu nemají kapitána od odchodu Diona Phaneufa v roce 2016. Místo toho přidělili ‚A‘ na dres čtyřem hráčům. Útočníkům Bozakovi, Komarovovi a obráncům Hunwickovi a Riellymu. V létě přiznal Matthews, že by pro něj byla pocta, pokud by se on sám mohl zařadit po bok velkých kapitánů historie Maple Leafs.

Roman Polák na zkoušku, Lamoriellova končící smlouva

Lou Lamoriello (trochu po vzoru hráčů) vstupuje do posledního roku tříleté smlouvy. Nabídky na prodloužení se zatím oficiálně nedočkal. Shanahan odmítl situaci ohledně Lamoriella jakkoliv přiblížit. „Pokud znáte Loua, pokud víte, že jsem se pod ním leccos naučil, tak víte, že se o takových věcech nebavíme. Soustředíme se na svoji práci, zbytek se o sebe často postará sám. Vím, že takové otázky budu dostávat po celý rok, ale teď se soustředím jen na přítomnost,“ neprozrazuje nic Shanahan.

Do kempu na zkoušku přichází Roman Polák. Lamoriello osvětluje jeho příchod. „Rozumí situaci, jsme potěšeni, že ho tu máme. Nic jsme mu neslíbili, jen počkáme a uvidíme, jak se ukáže,“ naráží Lamoriello na Polákovo zranění z play off, kdy si po nešťastném pádu zlomil pravou nohu. Zkušený zadák s 634 odehranými zápasy by se Torontu jistě hodil, jejich obrana není nijak široká a tvrdost a obětavost českého beka v kádru postrádá.

I proto do týmu přivedli 36letého Rona Hainseyho. V NHL odehrál přes 900 zápasů a nastoupit může vpravo i vlevo. Nejspíš by měl předávat zkušenosti Morganu Riellymu. „Morgan je hodně mladý (23 let), ale pohybuje se tu už čtyři pět let. Líbilo se mi bruslit tento týden vedle něj. Je chytrý a dobře bruslí. V Torontu jistě počítají, že bude pokračovat ve svém rozvoji,“ říká Hainsey.

Toronto po letech neúspěchů vstupuje do fáze, kdy postup do play off je nutný. Dozrávají mladíci, přichází veteráni, kteří věří v brzký úspěch a hvězdně obsazené vedení pracuje na tom, aby se o Maple Leafs co nejdříve začalo mluvit jako o kandidátech na Stanley Cup. Je otázka, zda toho mohou dosáhnout s Frederikem Andersenem v bráně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.