bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Toronto bez generálního manažera. Lamoriello v pozici skončil

1. května 2018, 11:00

Lukáš Podleśny

Toronto má za sebou úspěšnou sezónu s poněkud smutným koncem. Tento ročník byl ale poslední pro Lou Lamoriella, který u Maple Leafs jakožto generální manažer končí. Se slavnou organizací se ale zdaleka neloučí.

Před třemi lety přebíral Lou Lamoriello pozici generálního manažera Toronta. Na místo Davea Nonise tehdy usedl po otřesné sezóně, ve které Javorové listy nasbíraly pouhých 68 bodů a ve východní konferenci skončily předposlední. Lamoriello však slavný klub dokázal pozvednout, neboť slavnému týmu podle některých hlasů vrátil tolik potřebné srdce a duši.

V první sezóně v čele s Lamoriellem se Toronto znovu trápilo, nicméně poslední pozice v konferenci přinesla jednu obrovskou výhodu. Maple Leafs si v prvním kole následného draftu vybrali Austona Matthewse, kolem kterého pak Lamoriello dokázal sestavit výborný tým. Mládím nabité Toronto se totiž v obou dalších sezónách propracovalo do play-off, přičemž letos bylo na východě dokonce čtvrté. Poté sice Toronto vypadlo se silným Bostonem, nicméně sezónu v kanadském městě mohou považovat za úspěšnou.

Právě po takové sezóně ale Lou Lamoriello v pozici generálního manažera končí. Prezident Leafs, Brendan Shanahan se k tomu vyjádřil takto: „Před třemi lety jsme uzavřeli dohodu, která stanovila, že Lou bude generálním manažerem tři roky a poté se přesune do pozice poradce. Informoval jsem tedy Loua, že od této dohody nechci upustit. Svou veškerou pozornost nyní přesunu k hledání nového generálního manažera.“

Kromě zisku Austona Matthewse se Lamoriellovovo Toronto nebálo nováčků. Hráči jako William Nylander, Mitchell Marner, Connor Brown a Zach Hyman vděčí za svou současnou pozici právě Lamoriellovi. Ten navíc konečně přivedl také kvalitní gólmanskou jedničku, kterou se stal Frederik Andersen, a před letošní sezónou přišel další skvělý tah. Veterán Patrick Marleau se stal v Torontu „otcem“ zmíněných mladíků a sám letos nasbíral 47 bodů.

Přínos Loua Lamoriella však nespatříme jen na ledě. Vzpomeňme si na březen2015.  Nazem Kadri byl suspendován Brendanem Shanahanam, neboť přišel pozdě na týmovou schůzi. Za tříleté vlády Lamoriella se nic takového nestalo a vymizení všech kontroverzí rozhodně není náhodou.

„Vůdčí schopnosti Loua při vytváření správného prostředí i jeho neocenitelný přínos jako mentora byly obrovskou součástí našeho pokroku,“ řekl Shanahan. Mimochodem ten byl v roce 1987 paradoxně draftován právě mužem, se kterým momentálně v organizaci Maple Leafs spolupracuje. Pochopitelně je řeč o Lamoriellovi.

Každopádně po Lamoriellovi se pozice generálního manažera nebude obsazovat jednoduše. Výhodou je fakt, že  Brendan Shanaham se podle všeho zaměří na dvojici Kyle Dubas – Mark Hunter. Tedy současné asistenty Lamoriella.  Výběrem jednoho z těchto dvou mužů, blízkých předchozímu generálnímu manažerovi, by se mohlo jednoduše navázat na dosud odvedenou práci. A právě to Maple Leafs potřebují.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.