bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Toronto usedne k jednacímu stolu. Čeká ho klíčové jednání s Matthewsem

3. února 2019, 10:10

Jan Vojkůvka

Toronto Maple Leafs mají před sebou podle webu Sportsnet dost možná klíčový týden. K jednacímu stolu by totiž měl usednout generální manažer týmu Kyle Dubas a agent Austona Matthewse. Jednat se přitom nebude o ničem jiném, než o dalším dlouhodobém spojení kanadské organizace s jedničkou draftu 2016.

Nakolik důležité bude najít společnou řeč ukazují zejména čísla, jímž Toronto čelí. Pro příští sezonu sice má pod platovým stropem volný prostor ve výši 22 milionů dolarů, ale před sebou jednání s několika velmi talentovanými mladíky. Matthewse přitom nepočítaje.

Jednadvacetiletý Američan se může 1. července stát chráněným volným hráčem, obě strany by však nejraději měly celou záležitost s novou smlouvou vyřešenou mnohem dříve. Hokejista v současnosti pobírá průměrný plat i se všemi bonusy ve výši 3 775 000 dolarů a je jisté, že si výrazně polepší a vstoupí mezi hokejové boháče.

Pravdou ale je, že Matthews nejspíš nebude požadovat úplné maximum. Sám se totiž vyjádřil, že by byl rád, kdyby se Torontu podařilo udržet jádro týmu. A s tím, bohužel pro něj, musí přijít i nějaké platové ústupky. „Myslím, že bude nejlepší nechat Kylea (generální manažer Toronta) se svým týmem se spojit s mým agentem, aby se nějak domluvili,“ vyjádřil se Matthews.

Jádro týmu je klíčem k úspěchu

„Není tajemstvím, že máme platový strop, takže se musí pokusit najít něco, co bude fungovat pro obě strany,“ zdůraznil. „Něco, co pomůže vyřešit celou situaci. Nechám to na nich. Budu pouze dál hrát hokej a až to bude hotové, tak to bude hotové,“ řekl smířlivě.

Matthews si moc dobře uvědomuje svou cenu, zároveň ale ví, že aby byl tým úspěšný, nemůže po Torontu chtít žádnou likvidační částku. Na druhé straně by si pochopitelně přál maximální možný kontrakt na osm let. Podle webu Sportsnet je ale reálnější pětiletý, nanejvýš šestiletý podpis.

Maple Leafs pořádně zatížila smlouva pro Johna Tavarese, který bude pobírat v následujících letech průměrný plat ve výši 11 milionů dolarů. Kolik ale může dostat Matthews?

Elitní střelec vstoupil do ligy v sezoně 2016/17 a v nováčkovské sezoně nasázel 40 branek, ke kterým přidal 29 asistencí. V minulém ročníku zaznamenal v 62 zápasech bilanci 34+29. A letos? Nebýt zranění a absence ve 14 zápasech, rozhodně by jeho čísla vypadala zcela jinak, než současných 23 gólů a stejný počet asistencí ve 37 odehraných duelech.

Aby Toronto splnilo i Matthewsovo přání, kterým je udržet jádro týmu, musí se při vyjednávání s ním ohlížet i na požadavky dalších hráčů. „Máme tým plný skvělých hráčů, spoustu mladých, hodně solidní jádro týmu. Chceme být skvělým týmem, na které může být město hrdé a také chceme dosáhnout našich velkých cílů. Abychom toho docílili, musíme udržet tým pohromadě,“ podotkl.

Maple Leafs budou, kromě Matthewse, muset jednat také se čtyřkou draftu 2015 Mitchellem Marnerem, který s 63 body (20+43) vede letos kanadské bodování týmu. Chráněnými volnými hráči se stanou také útočníci Andreas Johnsson a Kasperi Kapanen. Nechráněným volným hráčem pak bude elitní obránce Jake Gardiner.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.