bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tortorellův obranný styl v praxi. Bobrovskému by měl sednout

27. října 2015, 16:50

Vojtěch Balon

Úvod sezóny brankáři Columbusu Sergeji Bobrovskému vůbec nevyšel, to je patrné už po letmém pohledu do základních statistik. Rodák z Novokuzněcku dovedl Jackets k výhře až na sedmý pokus a průměrně inkasoval téměř čtyři a půl gólu na zápas.

Logickou otázkou je, jak se bude “Bobovi” dařit pod novým koučem Johnem Tortorellou a jeho proslulým stylem, v němž se obránci snaží především blokovat střely. Zdá se, že gólman, jenž ještě před několika dny tvrdil, že zcela ztratil veškeré sebevědomí, se postupnými krůčky začíná hrabat z krize ven, v obou z předchozích dvou zápasů totiž Bobrovskij inkasoval “jen” třikrát.

Každému gólmanovi vyhovuje něco jiného

Brankářům samozřejmě nejvíc prospívá, když obránci před ním dělají svou práci dobře, přesto se každý způsob defenzivní hry hodí k jinému způsobu chytání. Proto některým gólmanům přestup do jiného týmu či změna trenéra buďto velmi prospěla, anebo velmi uškodila. Všeříkajícím příkladem budiž Tim Thomas – po svém odchodu z Bostonu, kde byl za hrdinu, se brankář s přezdívkou Nádrž po zbytek své kariéry trápil. Jasně, roční pauza od hokeje si rozhodně vybrala svou daň na Thomasově výkonnosti, ale sám brankář se podle svých slov cítil jako ryba na suchu, když před sebou neměl obranu v čele se slovenským kolosem Zdenem Chárou, která se soustředila především na vykrývání přihrávek zleva doprava (a naopak) a vyhazování volných puků.

Každá obranná taktika má své klady i úskalí a Tortorellův blokovací styl není výjimkou. Už z názvu tohoto defenzivního způsobu lze vyčíst, že na brankáře projde menší penzum střel. Zhušťování prostoru před gólmanem také zvyšuje pravděpodobnost toho, že bránící tým se zmocní odražených kotoučů a zabrání tak dorážkám, což je něco, co se Jackets pod nyní už bývalým koučem Toddem Richardsem nedařilo a parta z Ohia inkasovala jako na běžícím páse, protože Bobrovskij vyrážel spoustu puků jen před sebe.

Přes zhuštěný prostor před modrým půlměsícem však gólmani mívají mnohem omezenější výhled na puk a existuje také vyšší riziko, že se touš odrazí tam, kam to brankář vůbec nečeká.

Sergeji Bobrovskému by tento obranný styl mohl sedět a to je jeden z nesporných důvodů (kromě Tortsových nepopiratelných motivátorských schopností), proč se vedení Modrokabátníků v čele s Jarmem Kekäläinenem a Johnem Davidsonem rozhodlo známého bouřliváka Johna Tortorellu zaměstnat.

Rusovi by mohl nový způsob sedět

Rodák z Novokuzněcku se vyznačuje poměrně konzervativním brankářským stylem, “Bob” nerad vyjíždí ze svého modrého půlměsíce a povětšinou zůstává přikovaný na brankové čáře. Jistě, ne vždycky se mu to v úvodu sezóny vyplácelo, ale zatímco věčný náhradník Jackets Curtis McElhinney minulý týden nastoupil ke dvěma zápasům v řadě, trápící se Bobrovskij tvrdě pracoval s gólmanským koučem Ianem Clarkem a přidával si tréninkové dávky navíc, aby svůj styl opět vybrousil na standardní úroveň.

Podobně jako ruský reprezentant chytají i švédští gólmani Henrik Lundqvist a Eddie Läck, jimž se pod raplem Tortorellou v New Yorku, respektive Vancouveru náramně dařilo. “Král Henrik” podává skvělé výkony prakticky neustále od začátku své zámořské kariéry, ale své tři statisticky úplně nejlepší ročníky zažil právě pod lodivodem, který v roce 2004 dovedl Tampu Bay k historickému Stanley Cupu.

To Läck pod Tortsem definitivně prorazil do Národní Hokejové Ligy a co víc, zkušenému Robertu Luongovi býval ve Vancouveru minimálně velmi zdatným náhradníkem, ne-li dokonce konkurentem. Než byl “Bobby Lu” v březnu 2014 vytrejdován na Floridu, Eddie Läck si držel na zelenáče famózní úspěšnost zákroků 92,5 %. Poté si už jako jasná týmová jednička vedl o poznání hůře, ale to bychom už zabrousili do tématu, které by vydalo na samostatný článek.

Dvakrát to vyšlo, proč ne potřetí?

Pokud by se nestalo něco zcela nečekaného (třeba to, že by Tortorella změnil svou defenzivní filozofii či “Bob” svůj způsob chytání), vítězovi Vezinovy trofeje z roku 2013 by se mělo pod novopečeným koučem dařit. S podobně chytajícími gólmany Lundqvistem a Läckem se to Johnu Tortorellovi v jeho bývalých působištích podařilo a není důvod si nemyslet, že by tomu tak mělo být i v případě odchovance Novokuzněcku.

Podpořme tuto teorii faktem: sedm z osmi prvních gólů, které Jackets v nové sezóně inkasovali, padly z prostoru před brankovištěm či z mezikruží. A až za hlasitých a emotivních pokynů svého nového šéfa začnou zadáci Blue Jackets zodpovědně zhušťovat prostor před “Bobem” a obětavě skákat do střel, hrozivě vyhlížející průměr inkasovaných branek na zápas ruského gólmana se začne zmenšovat a úspěšnost zákroků spolu s pošramoceným sebevědomím zvyšovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.