bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tragický start Niemiho: Měl jít na farmu, vzala ho Florida. Jeho (druhá) poslední šance?

25. října 2017, 12:50

David Jahoda

Jen tři zápasy. Přesně tak dlouhá (krátká) byla Niemiho kariérní etapa v Pittsburghu, který si v létě mnul ruce, jak výhodně pořídil novou brankářskou dvojku. Jenže Antti Niemi už dávno nechytá tak jako kdysi, a také není Marc-André Fleury, jehož měl důstojně nahradit. Niemi pustil ve třech duelech za Pens 16 gólů (!) a měl zamířit na farmu, aby si tam zlepšil reputaci. To se ale nestalo. Niemi musel projít listinou nechráněných hráčů, ze které si ho jako dočasnou záplatu za zraněného Roberta Luonga stáhla Florida.

Měla to být levná, ale víc než dobrá pracovní síla. Pengins v létě s Niemim podepsali roční smlouvu na pouhých 700 tisíc dolarů. Jelikož jej Dallas Stars vyplatili z posledního roku smlouvy, ocitl se držitel Stanleyova poháru se Chicagem z roku 2010 na trhu s volnými hráči. Jenže Niemi už dávno není tím brankářem, který kdysi pomohl Blackhawks až na vrchol. V Pittsburghu ovšem doufali, že i po dvou bídných sezonách v Texasu bude rodák z finského Vantaa schopen spolehlivě plnit roli brankářské dvojky.

Ale skutek utek. Niemi dostal poprvé možnost ukázat se naostro v dresu obhájce Stanley Cupu proti svému prvnímu zaměstnavateli v NHL, Chicagu. Po šestém gólů střídal jedničku Matta Murrayho, rozjetí Jestřábi ale nešetřili ani ho – Niemi z 13 střel inkasoval hned čtyřikrát. O týden později dostal šanci od začátku utkání, proti Tampě ale kapituloval pětkrát z 34 pokusů. Po devíti dnech si dal proti Lightning repete, jenže i v tomto klání si Niemi bleskosvod nechal doma. Tampa na něj vypálila 32krát, on z toho za svá záda pustil sedm puků.

Niemiho čísla po třech (necelých) odehraných duelech za Pittsburgh byla katastrofální – úspěšnost zákroků 79,7 %, průměr obdržených branek na utkání 7,5. Bylo jasné, že se věci začnou hýbat. Nahoru byl povolán Casey DeSmith, zatímco Niemi zamířil na listinu nechráněných volných hráčů se záměrem, že jí projde netknutý a bude se zlepšovat na farmě v AHL. „Bylo by to ideální. Dát mu možnost, aby si vybudoval sebevědomí v prostředí, kde na něj nebudou kladena tak velká očekávání jako tady v NHL,“ uvedl na adresu Niemiho hlavní kouč Pittsburghu Mike Sullivan. 

Tento scénář se ale nakonec nenaplnil a Niemi organizaci opustil. Skončil v ní prakticky dřív, než začal. Z listiny volných hráčů si jej do svého mužstva stáhla Florida Panthers, která se nyní na nějaký čas bude muset obejít bez týmové jedničky Roberta Luonga. V posledních dvou zápasech dělal Jamesu Reimerovi náhradníka Harri Sateri, jehož Cats v létě podepsali z ruského Podolsku. Niemi se ale zřejmě pro Panthers jeví jako lepší možnost. „Antti je prověřený veterán, který stabilizuje naši gólmanskou situaci. Jsme rádi, že ho tu máme,“ pronesl generální manažer Floridy Dale Tallon poté, co Niemiho získal.

Nad Tallonovými slovy se zřejmě leckterý fanoušek Penguins pousmál.Někteří z nich si dokonce na sociálních sítích utahovali z toho, že obránci Ian Cole či Brian Dumoulin měli v zápase proti Edmontonu víc zákroků než Niemi za celou dobu v dresu Penguins.

V tu dobu už si Niemi v Pittsburghu balil kufry a pomalu se chystal na Floridu, kde dostane zřejmě „druhou“ poslední šanci, aby ukázal, že může v nejlepší hokejové lize světa ještě působit. Roberto Luongo si totiž v utkání právě proti Penguins přivodil zranění ruky. I když trenér Floridy Bob Boughner avizoval, že Luongův zdravotní stav se může měnit ze dne na den, uznávaný novinář Bob McKenzie přišel s informací, že Luongovo zranění je vážnější, než se čekalo. 

Vzhledem k potížím, které Luongo má, se nejeví krok Panthers možná až tak zvláštně. Navíc když Sateri v AHL taky zrovna nezáří. Když se však Niemi objevil na tzv. waivers, jako hlavní favorit na jeho uzmutí se považoval nováček z Las Vegas. Golden Knights mají momentálně na listině zraněných hráčů jak jedničku Marca-Andrého Fleuryho, tak dvojku Malcolma Subbana. Už duel z úterý na středu proti Chicagu ale ukázal, že nevzít Niemiho nebyla žádná chyba. Týmová trojka Oscar Dansk se ve svém prvním utkání, v němž nastoupil od první minuty, zaskvěl. Pustil jen dvě branky z 31 střel, pomohl Vegas k výhře 4:2 a k tomu byl navíc vyhlášen první hvězdou duelu.

Osud 34letého Niemiho bude zajímavé sledovat. Předpokládá se, že v dresu Cats šanci dostane, zvlášť pokud se potvrdí černé McKenzieho prognózy ohledně Luongova zranění. Je ale více méně jisté, že až se Luongo vrátí, Niemi na listinu nechráněných hráčů zamíří znovu. I kdyby si jej chtěla Florida ve své organizaci nechat a využít ho (minimálně do konce sezony) na své farmě, nabídnout ho ostatním týmům po dobu 24 hodin by zkrátka musela. Bronzový medailista z olympijských her v Soči teď každopádně musí naskytnutou šanci chytit nejpevněji jak umí. Jinak zřejmě po konci sezony NHL zamává.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.