bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trápení švédského mistra světa: Spal jsem 12 hodin a pořád byl unavený!

20. června 2020, 14:10

Václav Jáchim

Otřesy mozku jsou noční můrou profesionálních hokejistů. Následky mohou být velmi vážné, někdy vedou i k předčasnému ukončení kariéry. Teď se s velkým zdravotním problémem pere Anders Nilsson, zkušený švédský gólman je na marodce už sedm měsíců.

Často má tu situaci před očima. Hrdina mistrů světa 2018 letos působil v Ottawě, za Senators odchytal 20 utkání s úspěšností zásahů 90,8 procent. Jenže před více než půl rokem inkasoval tvrdou ránu pukem do hlavy. A od té doby je mimo hru.

Chlapík, jenž v minulosti hájil branku pěti jiných týmů NHL nebo ruské Kazaně, zpočátku doufal, že se dá postupně dohromady a potíže odezní. Jenomže se tak nestalo.

„Dny si byly hodně podobné. Po rozbruslení jsem si dal oběd a musel dvě až čtyři hodiny spát. V noci jsem spal deset až dvanáct hodin a pořád byl unavený. Hrůza!" připomněl v rozhovoru pro Švédský rozhlas, který převzal deník Expressen.

Byť byl Nilsson hodně trpělivý, postupem času ztrácel jistotu. „Stále mám příznaky. Můj každodenní život je normální, v podstatě plně funkční. Ale kdybych měl jít hrát zápasy, tak to bych asi nedal," vysvětlil.

Třicetiletý rodák z Luleå zatím nemusí spěchat. Nilsson chytal za Ottawu, která prožila mizernou sezonu a nepostoupila do play off. Příští ročník začne pro Senátory až v zimě. Účastník čtyř světových šampionátů pevně věří, že v NHL zůstane a dokáže se vrátit mezi tři tyče.

Napadají ho však i opačné myšlenky. „Myslím, že jsou nevyhnutelné. Nejen pro mě, ale pro všechny hráče, kteří mají problémy s dlouhodobějším zraněním. Zejména tedy s otřesy mozku," upozornil. 

Ze stejných příčin musel před časem zanechat vrcholového hokeje kupříkladu Petr Průcha, důsledky otřesu mozku stály aktivní činnost i jiné přední hráče. „Jde o specifické potíže. Otřesy mozku jsou neuvěřitelně komplexní záležitost a nikdo s tím neumí moc zacházet," doplnil.

Doporučení lékařů v podobných případech zní jednoduše: klid, žádná námaha. Časem by se mělo tělo umoudřit a znovu vrátit do dřívější pohody. Pokud se tak nestane, konec je téměř nevyhnutelný. „Doufám, že já ten případ nebudu," doplnil závěrem chlapík, který v NHL dosud stihl 161 soutěžních utkání a sedm duelů MS 2018 absolvoval s vynikajícím průměrem 1,09 branky na zápas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.