bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trenér proti bývalému svěřenci. Kdo ovládne bitvu mezi Tortorellou a Keefem?

31. července 2020, 15:58

Ondřej Mach

Hokej někdy píše nesmírně zajímavé příběhy. Když John Tortorella na začátku nového milénia trénoval Tampu, tak rozhodně nemohl tušit, že zhruba za dvacet let povede Columbus proti jednomu ze svých tehdejších hráčů. Vzájemný souboj se stane skutečností v neděli, kdy jeho Blue Jackets v kvalifikačním kole poprvé narazí na Toronto Sheldona Keefa.

Ten kontrast praští do očí na první pohled. Na jedné straně trenérský mág, který v lize odkoučoval 1327 zápasů základní části a jeho 655 výher z něj dělá nejúspěšnějšího trenéra původem ze Spojených států v historii NHL.

Proti němu stojí zelenáč, jenž v listopadu nahradil na střídačce Maple Leafs jiného trenérského velikána Mikea Babcocka. Předtím v nejslavnější hokejové lize žádné mužstvo nevedl, zkušenosti tak logicky nemá ani s vyřazovací částí.

John Tortorella a Sheldon Keefe. Hokejoví experti se shodují, že velký význam by v letošním nevyzpytatelném play off mohli mít právě trenéři. Vůdci, kteří své mužstvo v případě potřeby uklidní nebo nabudí.

Toronto Maple Leafs a Columbus Blue Jackets jsou dva naprosto odlišné týmy. Zatímco první spoléhá na legii hvězd v čele s Austonem Matthewsem, Johnem Tavaresem nebo Mitchem Marnerem, tak druzí sází spíše na týmové pojetí hry a bojovnost. Svému soupeři zkrátka na ledě nedarují ani centimetr zadarmo.

Tortorella svého nynějšího kolegu vedl tři roky. Keefe pod ním byl často zdravým náhradníkem a rok před historickým ziskem Stanley Cupu se stěhoval k New York Rangers. Po další sezoně ukončil kariéru, v pouhých čtyřiadvaceti letech.

„Hrát pod ním jako mladý kluk bylo těžké,“ vzpomínal Keefe pro oficiální server NHL. „Mladým hráčům to udělal těžké a mě to trochu dohnalo. Ale když jsem přešel od hraní k trénování, tak jsem o tom začal přemýšlet a naučil se respektovat proces, kterým John sestavil tým.“

„Pamatuju si, jak si poradil s elitními mladými hráči. John formoval jejich kariéru a úspěchy. Když jsem byl povýšen k Maple Leafs, tak jsem od něj dostal pěknou zprávu, za to jsem velmi vděčný. Od Johna jsem se toho hodně naučil,“ pokračoval v pochvalných slovech devětatřicetiletý kouč.

Bouřlivák Tortorella se na Keefovu adresu vyjádřil po příjezdu do Toronta. „Mám pro něj obrovský respekt. Je to jeden z nejkonkurenceschopnějších hráčů, které jsem kdy trénoval. Nevedl jsem ho v mnoha zápasech, ale když hrál, tak pracoval velmi tvrdě,“ zmínil dvaašedesátiletý Američan.

„Čekal jsem, že se stane trenérem? Nevím. Bylo to před lety. Vím, že chcete sexy příběh, ale nic tam není,“ doplnil Tortorella vstříc přítomným novinářům. „Mluvím o něm jen z toho důvodu, že je to můj bývalý svěřenec.“

Přestože oba pojí vzájemný respekt, tak na podstatě nadcházející bitvy to nic nemění. Oba ví, že v sérii hrané na tři vítězné zápasy se může stát cokoliv. „Přeju mu jen to nejlepší, kromě této série,“ pravil Tortorella na závěr.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.