bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trenér Sullivan pokračuje v Pittsburghu, s klubem prodloužil smlouvu o čtyři roky

6. července 2019, 5:30

Ondřej Mach

Hlavní trenér Tučňáků Mike Sullivan v pátek souhlasil se čtyřletým prodloužením smlouvy. Oznámil to generální manažer pensylvánského celku Jim Rutherford. Úspěšný kouč dovedl Pittsburgh v letech 2016 a 2017 ke Stanley Cupu.

Smlouva začne od sezony 2019/20 a skončí až v roce 2024.

„Mike odvedl skvělou práci, čtyři roky po sobě s týmem získal sto a více bodů,“ uvedl Rutherford. „Obhajoba Stanley Cupu hovoří sama o sobě, jaký je to kouč. Jeho instinkt v řízení týmu na ledě i mimo něj byl působivý.“

„Dokázal, že je velkým lídrem,“ doplnil prezident a výkonný ředitel klubu David Morehouse. „Naše důvěra v něj jako trenéra narůstala od té doby, co v prvních dvou letech vyhrál pohár. Mike má mistrovské myšlení a je tím pravým člověkem pro náš tým, organizaci a město Pittsburgh.“

Sullivan nastoupil na lavičku Penguins 12. prosince 2015 poté, co tým prohrál pět z posledních sedmi utkání a byl na devátém místě Východní konference. Pod jeho vedením mužstvo ročník zakončilo s bilancí 33-16-5 a dokráčelo k vysněnému Stanley Cupu.

Jednapadesátiletý kouč se tak stal teprve šestým americkým trenérem, jenž zvedl nad hlavu stříbrný pohár a čtvrtým, kterému se to povedlo potom, co tým převzal v probíhající sezoně.

Úspěch černožlutá družina potvrdila hned následující rok, kdy po skvělé základní části na jaře získala celkem pátý Stanleyův pohár a podruhé prvenství v lize obhájila (poprvé 1991-92). Tučňáci dominovali zejména na domácím ledě, kde měli ve vyřazovací části bilanci 10-3 a překonali rekord v počtu domácích výher.

Rodák z Marshfieldu jako hlavní trenér Pens dohromady odkoučoval 300 utkání s bilancí 174-92-34. Každý ročník pod jeho vedením Pittsburgh získal minimálně 100 bodů.

Jeho angažmá v Pensylvánii nabízí několik zajímavostí i ze statistického hlediska. Tým od jeho příchodu nastřílel 994 branek a dělí se s Tampou o první místo. Vyhrál 174 zápasů - třetí nejlepší výsledek v lize. A v neposlední řadě ovládl 38 klání play off, o devět více než druhý Washington.

Sullivan původně trénoval farmářský celek Pittsburghu - Wilkes/Barre-Scranton Penguins. S mužstvem sezonu 2015/16 před svým povýšením začal povedeně, osmnácti výhrami a jen pěti porážkami.

Trenérské řemeslo vyzkoušel poprvé v roce 2003 v Bostonu, hned první rok s Medvědy získal divizní titul. Od roku 2007 sedm let působil jako asistent trenéra u Tampy Bay, New York Rangers nebo Vancouveru.

Na mezinárodní úrovni vedl národní tým USA na mistrovství světa v roce 2006, ve stejném roce byl s týmem i na olympiádě jako asistent trenéra.

Jako hráč v National Hockey League strávil jedenáct sezon a odehrál 709 utkání.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.