bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trénoval Jágra i Pastrňáka. Za ty dva roky v Bostonu se Bruce Cassidy hodně naučil

6. května 2019, 9:00

Jiří Lacina

Před šestnácti lety vedl ve Washingtonu Jaromíra Jágra a popravdě, neodcházel odtud zrovna v dobrém. Když ho v průběhu jeho druhé sezóny vyhodili, vypadalo to, že promrhal životní šanci. Následovala asistentská pozice v Chicagu, práce s juniory a pak dlouhá štace na farmě Bruins. Až po osmi letech (2008-16) v Providence přišla vymodlená druhá možnost mezi elitou.

V květnu 2016 se připojil k prvnímu týmu Bruins jako asistent, v únoru 2017 byl jmenován dočasným hlavním trenérem za vyhozeného Claude Juliena. 26. dubna téhož roku jej klubové vedení posvětilo ve funkci „head coache“ jako regulérní plnohodnotné řešení. Je jím právě dva roky a může bilancovat.

Když oficiálně přebíral funkci, ve městě zrovna probíhala velká sláva. Ne snad kvůli hokejovým Medvědům, kteří vypadli v prvním kole play off s Ottawou. Oslavy se konaly na počest místních vítězů Super Bowlu New England Patriots. Cassidy mohl jen tiše snít o něčem podobném.

„Nervózní, ano, vždycky jste trochu nervózní,“ vzpomínal před pár týdny na své začátky. Vést klub NHL je závazek, vést tým tzv. „původní šestky“ je závazek dvojnásobný. „Pokud jde o mě osobně, už jsem prošel tolika různými výzvami, že obvykle moc nervózní nebývám. Beru to spíš jako znak selhání. Chcete hlavně, aby na vás mohla být hrdá rodina i vy sami.“

Ve Washingtonu odkoučoval celou sezónu 2002-03. Tu další od začátku hrubě nezvládal, po 19 porážkách z 28 utkání si balil kufry. Když přebíral v rozjeté sezóně 2016-17 Bruins, vypadalo to na třetí rok po sobě bez play off. Nakonec se do něj Bruins po solidním závěru protáhli. Zatímco pod Julienem toho víc prohráli, než vyhráli, pod novým, tehdy ještě dočasným trenérem, dohráli sezónu s bilancí 18 výher a 9 porážek.

Celkově má Cassidy coby hlavní kouč Bostonu v základní části 191 zápasů s velmi solidní bilancí: 117 výher, 52 porážek a 22 proher v prodloužení. Letos i loni patřil s Bostonem k nejlepším týmům regulérní části soutěže.

Sám přiznává, že se za ty dva roky mnohému naučil. Vedle jiného třeba jak využít sdělovací prostředky k doručení určitých vzkazů hráčům. „Nelíbí se mi, jak nám utíkají zápasy,“ žehral v únoru po sérii tří nezdarů. „Pokud se něco takového děje moc, asi jste hráčům jako trenér nevštípil to správné soustředění a disciplínu.“

„Včera jsme to řešili v médiích i s hráči osobně. Musíte se naučit najít tu správnou rovnováhu, jak využít různé zdroje, abyste dosáhli svého,“ tvrdil tehdy třiapadesátiletý kouč.

V play off hraje Cassidy s Bostonem svou pátou sérii, z předešlých čtyř vyhrál dvě. Dosavadní průběh vyřazovací části zpřeházel všechny prognózy. Waterloo favoritů navýšilo šance pro týmy druhé sledu, z nichž maličko vyčnívá už jen 107 bodový Boston. Vítěz série Bruins – Blue Jackets už ví, že ve finále konference narazí na Carolinu. Naděje na pohár je letos obrovská.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.