bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trh s volnými hráči NHL se otevírá! Kdo z Čechů bude k mání?

30. června 2016, 12:10

David Jahoda

NHL nikdy nespí. Sotva skončily boje o Stanleyův pohár a proběhl vstupní draft, začíná neméně zajímavé období. Prvním červencovým dnem se otevře trh s volnými hráči. Jedná se o hokejisty, kterým skončily smlouvy, a oni si sami mohou vybírat, po které nabídce skočí. I letos je mezi volnými hráči několik hvězd. Tou největší měl být Steven Stamkos, ten ale na poslední chvíli prodloužil smlouvu s Tampou Bay. V široké nabídce hokejistů je i jedenáctka českých zástupců. Kam zamíří Vrbata, Hudler nebo Polák?

Měl být největším esem pro letošní trh s volnými hráči, nakonec si ale všichni zájemci o jeho služby musejí nechat zajít chuť. Steven Stamkos bude i nadále působit v Tampě Bay, kde navíc poslední tři roky plnil v roli kapitána. Jeho jméno se skloňovalo se zájmem Buffala, Toronta nebo Detroitu, který se kvůli chystanému boji o Stamkose během draftu dokonce zbavil Dacjukova kontraktu. Nakonec je však vše jinak, Stamkos se s GM Tampy Stevem Yzermanem domluvil na prodloužení smlouvy, která bude trvat dalších osm sezon. Stamkos bude během tohoto období pobírat neuvěřitelných 8,5 milionů dolarů ročně (v přepočtu 204 milionů Kč).

Útočných hvězd však na trhu s volnými hráči bude i tak dost. Velký zájem bude o tvrďáka Milana Lucice, zkušeného Erica Staala, dosavadního kapitána St. Louis Davida Backese, Švéda Louiho Erikssona, nebo trojnásobného vítěze Stanley Cupu Andrew Ladda. O restart své kariéry se v novém týmu pokusí i Rakušan s českými kořeny Thomas Vanek, který se mezi volnými hráči ocitl tak trochu nechtěně. Minnesota jej totiž po dvouletém působení vykoupila ze smlouvy. Mezi mnoha nabídkami si jistě bude moci vybírat také Američan Kyle Okposo, který doposud působil jen v dresu týmu New York Islanders. 

Obráncům vévodí Campbell, brankářům Reimer

I mezi obránci najdete několik zvučných jmen. Lákavým zbožím bude kanadský sedmatřicetiletý bek Brian Campbell, který strávil posledních pět let na Floridě. Po Campbellovi se v platovém stropu uvolnilo vedení týmu Panthers 7,145 milionů dolarů. Tento prostor se Florida rozhodla zaplnit podpisem smlouvy s Keithem Yandlem, kterého získala z NY Rangers. Dalším zajímavým třicátníkem je Dan Hamhuis z Vancouveru, smlouvy se zřejmě dočká také již téměř čtyřicetiletý Dan Boyle. Volní budou také Kris Russell, který těsně před uzávěrkou přestupů posílil Dallas, a čerstvý vítěz Stanley Cupu Justin Schultz.

V NHL zažili léta, kdy byli k mání i lepší brankáři než letos, několik zajímavých jmen ale v seznamu volných hráčů znovu najdeme. Letos situace nahrává zejména celkům, které budou hledat nové brankářské dvojky. Největší pozornost vzbuzuje James Reimer, který po přesunu z Toronta kryl v San Jose záda Jonesovi. Po roce si bude mezi všemi nabídkami moct znovu vybírat mistr světa z roku 2013, Švéd Jhonas Enroth. Dalšími volnými gólmany jeho krajan Jonas Gustavsson či Finové Karri Rämö s Joni Ortiem, kteří doposud chytali za Calgary. Zapomínat by se nemělo ani na Ilju Bryzgalova. Ten sice rok nechytal, ale nyní má znovu chuť do hokeje. A rovněž má status volného hráče.

Kam s Vrbatou a Hudlerem? Volný je i Jordán 

Tradičně se na listu volných hráčů nachází také několik českých zástupců. Podle kanadského webu Sportsnet patří mezi TOP 15 hráčů letošního trhu útočníci Radim Vrbata s Jiřím Hudlerem. První jmenovaný strávil poslední dvě sezony ve Vancouveru, v první z nich exceloval, nasbíral 63 bodů (31+32), ve druhé však nedosáhl ani na polovinu. Herní pokles potkal také olomouckého rodáka, který si po třech letech v Calgary vyzkoušel, jaké to je hrát po boku Jaromíra Jágra na Floridě. Pod palmami ale zájem o jeho pokračování neměli. Otazník visí také nad Patrikem Eliášem. Přidá vůbec další sezonu? Pokud ano, bude to zřejmě znovu v dresu New Jersey. Nejspíš jen zkušebního kontraktu by se mohli dočkat v posledních letech strádající Jiří Tlustý s Tomášem Fleischmannem

Na sklonku kariéry jsou stejně jako Eliáš také dva čeští obránci – Marek Židlický a Michal Rozsíval. Oba v minulé sezoně trápily zdravotní potíže, jindy se zkrátka nevyšli do elitní šestice beků. Je otázkou, zda o ně bude ještě vůbec zájem a jestli budou mít oni sami chuť pokračovat. V jiné situaci je Roman Polák, finalista letošního Stanley Cupu. Z českých obránců bude mít jistě nejvyšší kredit. Na trhu s volnými hráči budou i další zadáci, kteří jsou rovněž jako Polák v nominaci na Světový pohár. Jsou nimi Jakub Nakládal a překvapivě také Michal Jordán. U Nakládala je pravděpodobné, že se dohodne na nové smlouvě s Calgary. Jordán, který patřil na MS v Rusku k nejlepším českým hráčům, byl v Carolině ve skupině hokejistů, jimž nebyla nabídnuta další spolupráce, proto nyní zlínský rodák okusí trh s volnými hráči.

Vybírat si bude moci také slávistický odchovanec Richard Nedomlel. Dvaadvacetiletý bek je však stále bez jakékoliv zkušenosti v NHL, v organizaci Detroitu možnost nedostal, nepovedlo se to ani po výměně do St. Louis. Dostane příležitost jinde? Zajímavá je také okolnost u brankáře Patrika Bartošáka, jemuž vypršel jeho tříletý kontrakt s Los Angeles Kings. Bartošák už dříve potvrdil, že nadcházející sezonu stráví ve Vítkovicích, proto se s největší pravděpodobností letos ani o žádnou novou smlouvu v zámoří pokoušet nebude. 

TOP 10 útočníků na trhu s volnými hráči NHL podle hokej.cz

Milan Lucic, 28 let, Los Angles Kings, Kanada
David Backes, 32 let, St. Louis Blues, USA
Andrew Ladd, 30 let, Chicago Blackhawks, Kanada
Loui Eriksson, 30 let, Boston Bruins, Švédsko
Kyle Okposo, 28 let, NY Islanders, USA
Mikkel Boedker, 26 let, Colorado Avalanche, Dánsko
Thomas Vanek, 32 let, Minnesota Wild, Rakousko
Eric Staal, 31 let, NY Rangers, Kanada
Frans Nielsen, 32 let, NY Islanders, Dánsko
Jiří Hudler, 32 let, Florida Panthers, Česko

TOP 10 obránců na trhu s volnými hráči NHL podle hokej.cz

Brian Campbell, 37 let, Florida Panthers, Kanada
Dan Hamhuis
, 33 let, Vancouver Canucks, Kanada
Kriss Russell
, 29 let, Dallas Stars, Kanada
Jason Demers
, 28 let, Dallas Stars, Kanada
Roman Polák
, 30 let, San Jose Sharks, Česko
Dan Boyle
, 39 let, NY Rangers, Kanada
John-Michael Liles
, 35 let, Boston Bruins, USA
Justin Schultz
, 25 let, Pittsburgh Penguins, Kanada
Matt Bartkowski
, 28 let, Vancouver Canucks, USA
Luke Schenn
, 26 let, Los Angeles Kings, Kanada 

TOP 10 brankářů na trhu s volnými hráči NHL podle hokej.cz

James Reimer, 28 let, San Jose Sharks, Kanada
Jhonas Enroth, 28 let, Los Angeles Kings, Švédsko
Karri Rämö, 29 let, Calgary Flames, Finsko
Chad Johnson, 30 let, Buffalo Sabres, Kanada
Ben Scrivens, 29 let, Montreal Canadiens, Kanada
Jonas Gustavsson, 31 let, Boston Bruins, Švédsko
Al Montoya, 31 let, Florida Panthers, USA
Carter Hutton, 30 let, Nashville Predators, Kanada
Joni Ortio, 25 let, Calgary Flames, Finsko
Anders Lindbäck, 28 let, Arizona Coyotes, Švédsko

Češi na trhu s volnými hráči NHL

Radim Vrbata, 35 let, útočník, Vancouver Canucks
Jiří Hudler
, 32 let, útočník, Florida Panthers
Patrik Eliáš, 40 let, útočník, New Jersey Devils
Jiří Tlustý, 28 let, útočník, New Jersey Devils
Tomáš Fleischmann, 32 let, útočník, Chicago Blackhawks
Roman Polák, 30 let, obránce, San Jose Sharks
Marek Židlický, 39 let, obránce, NY Islanders
Jakub Nakládal, 28 let, obránce, Calgary Flames
Michal Jordán, 28 let, obránce, Carolina Hurricanes
Michal Rozsíval, 37 let, obránce, Chicago Blackhawks
Richard Nedomlel, 22 let, obránce, St. Louis Blues 

Všechny volné hráče najdete ZDE

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.