bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Třicítku má na dosah, Burns přidal další dvě trefy a vyrovnal vlastní rekord

19. února 2017, 13:00

Martin Zíta

Brent Burns prožívá sezonu, na kterou jen tak nezapomene. A rozhodně nezapomenou ani hokejoví fanoušci a odborníci. Kanadský obránce v noci přidal na svůj účet další dvě přesné trefy a už jich má sedmadvacet. Magická hranice třiceti gólů se blíží závratným tempem.

O Norris Trophy, tedy ceně pro nejlepšího obránce sezony, už snad ani není třeba diskutovat. Brent Burns je s třiašedesáti kanadskými body třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže za Connorem McDavidem (67) a Sidneym Crosby (64) a jeho sedmadvacet gólů jej řadí na pozici šestého nejlepšího střelce soutěže.

Řeč je pochopitelně o celé lize, útočnících i obráncích. Mezi samotnými zadáky je jeho dominance až děsivá – nejbližší pronásledovatel Erik Karlsson na něj ztrácí čtrnáct kanadských bodů a Shea Weber mezi střelci čtrnáct gólů.

Možná už je tak na místě začít hovořit i o Hart Trophy nebo dokonce Art Ross Trophy. Jako sci-fi to nepůsobí.

Burns má zkrátka nakročeno k něčemu neuvěřitelnému. V nočním utkání s Arizonou vstřelil góly s pořadovými čísly 26 a 27, a vyrovnal tak svůj dosavadní nejlepší ročník v tomto ohledu. Sedmadvacet branek vstřelil i v minulé sezoně.

Mezi velikány

Už jen tři mu tak chybí k pokoření mety třiceti gólů v sezoně, to se moc obráncům nepodařilo – konkrétně osmi. Naposledy Mikeu Greenovi v sezoně 2008/09. Jinak ale střelecké výšiny ovládají velikáni jako Paul Coffey, Denis Potvin nebo pochopitelně Bobby Orr.

Burns se ale do historie zapisuje už nyní. Vstřelit alespoň sedmadvacet gólů ve dvou po sobě jdoucích sezonách se mezi obránci naposledy podařilo bombarďákovi Alu MacInnis, který v sezonách 1989/90 a 1990/91 vstřelil po osmadvaceti gólech.

Nutno samozřejmě podotknout, že Burns v noci naskočil teprve do devětapadesátého zápasu, pokud zůstane zdravý, čeká ho dalších třiadvacet klání.

Při pohledu na Burnsovu střeleckou aktivitu a úspěšnost by ve zbývajících zápasech měl přidat mezi deseti a jedenácti góly, zastavit by se tak teoreticky mohl až na osmatřicátém góle. To by jej katapultovalo na páté místo historického porovnání obránců za Douga Wilsona (38), Bobbyho Orra (46) a Paula Coffeyho (48 a 40).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.