bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trocheck ve stínu všech? Ne tak docela. Je klíčovou postavou Panthers!

22. března 2016, 12:00

David Jahoda

Ještě to v Sunrise nevykřikují, nechtějí se o tom moc bavit. Vše však nasvědčuje tomu, že se místní Panthers po čtyřech letech opět probojují do play off. Jako základní kameny působivého tažení Floridy letošní sezonou jste zřejmě většinou narazili na jména jako Jágr, Barkov, Huberdeau, Luongo či Ekblad. Vězte však, že je tu jeden hráč, který všechny jmenované v poslední době o maličko převyšoval, a bez jehož zásluhy by na tom Panthers nejspíš tak dobře nebyli. O kom, že je vlastně řeč? O centru druhého útoku Floridy Vincentu Trocheckovi.

Dvaadvacetiletý Američan Vincent Trocheck ještě nebyl veřejností doceněn tak, jak by měl. V Česku se samozřejmě nejvíc mluví o Jaromíru Jágrovi, pochopitelně. Ve zmínce o slavném čísle 68 často narazíte na jména jeho parťáků z útoku Fina Aleksandra Barkova a Kanaďana Jonathana Huberdeaua. Trocheck však stojí v centru druhé lajny Floridy, která mnohdy dokáže soupeřům zatopit stejnou, nebo dokonce větší měrou jako výše zmíněná trojice.

Takřka celou sezonu, pokud to zdraví všem dovolí, válí po boku zkušeného Jussiho Jokinena a čtyřiadvacetiletého Reillyho Smithe. Přičemž právě Trocheck, jehož si Florida zvolila v roce 2011 ve třetím kole draftu, udává tomuto triu tempo. Rodák z Pittsburghu je jednoznačně nejlepším bruslařem celého týmu, dostává příležitosti ve všech herních situacích. Zkrátka když přeskočí vrátka střídačky, je ho plný led.

Dres s jeho jménem jistě není nejčastěji kupovaným artefaktem v místním fanshopu, i přesto nemůže nikdo na Trochecka říct jediné křivé slovo. Floridě se prostě neuvěřitelně vyplatí. Zatím. Na výplatní pásce totiž momentálně má 660 tisíc dolarů, a když vezmeme v potaz, že ještě nechyběl ani v jednom letošním zápase základní části NHL, zaznamenal padesát bodů, což z něj činí po Jágrovi a Jokinenovi třetího nejproduktivnějšího hráče celku, je víc než jisté, že se Trocheck může těšit na to, až jeho bankovní účet od příští sezony zatíží poněkud vyšší částka. Právě po této sezoně vyprší Trocheckovi nováčkovský kontrakt.

Zatím to nevypadá, že by byl jediný důvod, proč by spojení Trocheck a Florida mělo přestat platit. To koneckonců potvrzuje i sama floridská jednadvacítka. „Miluju to tady. Mám rád vedení, mám rád všechny v kabině. Jdeme si za něčím speciálním, je tu spoustu mladých kluků. Tohle je tým, který bude moci hrát důležitou roli dlouhou dobu,“ nechal se slyšet Vincent Trocheck pro Miami Herald.

I když Trocheck pravidelně neplní titulky novinových článků, kouč Gerard Gallant moc dobře ví, jaký v něm má poklad. „Je velkou součástí našeho mužstva. Není to jen o čtyřech nebo pěti hráčích, o kterých všichni mluví,“ upozorňuje lodivod Floridy v rozhovoru pro Miami Herald. „Když chcete vítězit, potřebujete tým. A Trocheck na tom má velký podíl,“ doplnil.

Trocheck vidí jako základ svého zlepšení tvrdou práci. Prozradil, že zapracoval snad na všech aspektech hry. A poodkryl také zajímavou myšlenku. „Víc se soustředím na hru v defenzivě. Uvědomil jsem si, že díky tomu vzniká více šancí v útoku,“ řekl Trocheck.

„Víc se soustředím na hru v defenzivě. Uvědomil jsem si, že díky tomu vzniká více šancí v útoku.“

Pozoruhodné na tom všem je fakt, že Trocheck zažívá teprve svou první úplnou sezonu v NHL! Ještě vloni pendloval mezi prvním týmem a farmou. Za Panthers stihl odehrát 50 zápasů a připsat si 22 bodů za sedm branek a patnáct asistencí. Poprvé dostal v NHL čuchnout už o rok dříve. A letos ukazuje, že jeho pozice v týmu bude zřejmě čím dál tím důležitější.

Trocheck, který je s 23 brankami po Jaromíru Jágrovi druhým nejlepším střelcem Panthers, byl dokonce před pár dny vyhlášen druhou hvězdou týdne. Během počítaného období si totiž ve třech zápasech připsal šest bodů. Po hrstech bral body hlavně v duelu proti Ottawě, které jednu branku vstřelil a na další tři nahrál. Zažil tak nejpovedenější večer v dosavadní kariéře NHL.

Suma sumárum. Trocheck už ukázal, že dokáže mužstvo táhnout, i když zrovna nebyl k dispozici třeba Barkov, Huberdeau nebo Bjugstad. Takřka ho nejde přečíst. Umí vymyslet lišáckou přihrávku stejně tak dobře, jako chirurgicky přesně vystřelit. Pokud budou chtít Panthers dojít ve vyřazovací části co nejdál, budou muset věřit, že Trocheck zůstane zdravý a jeho výkonnost bude minimálně na stejné úrovni jako doteď. Věřte nebo ne, ze stínu zvučnějších spoluhráčů už vystoupit dokázal.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.