bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trotz si velké peníze zaslouží, jen málo týmů mu je ale může dát, zní z Washingtonu

19. června 2018, 14:00

Jiří Lacina

Takový vývoj asi čekal málokdo. Ve Washingtonu ještě neutichly oslavy a mužstvo už ví, že s nimi bývalý trenér nebude pokračovat. Ačkoli se před pár dny zdálo, že prodloužení spolupráce bude formalitou, všechno je nakonec jinak. Důvodem není nic prostšího než peníze.

Washington po mnoha letech marného snažení vymítil démony a konečně se dočkal Stanley Cupu. Právě Trotz byl v týmu největším čekatelem, dvacet let působil v elitní lize bez toho, že by přešel druhé kolo play off. Nyní uspěl a rád by, aby byl tento fakt vidět i na výplatní pásce.

„Jeho zástupce chce využít Barryho vítězné zkušenosti a snaží se vyjednat smlouvu, která by z něj udělala jednoho z nejlépe placených trenérů v lize, někde mezi čtyřmi - pěti TOP trenéry. Právě takový kontrakt hledají,“ řekl k nezdaru v jednání generální manažer Brian MacLellan.

Když byl klubový představený dotázán, proč si myslí, že si Trotz takové peníze nezaslouží, zareagoval lakonicky: „Neříkám, že si je nezaslouží. Jen si nemyslím, že všechny týmy platí svým trenérům takové peníze na tolik let. Určité týmy na to mají, zbytek ligy ne.“

Co před čtyřmi lety stačilo, je dneska málo

Trotz vydělával dosud 1,5 miliónu dolarů ročně. Právě mu doběhla čtyřletá smlouva, kterou uzavíral v roce 2014. Jak ozřejmil MacLellan, kontrakt obsahoval ne moc známou klauzuli, podle níž měl být v případě vítězství ve Stanley Cupu mírně navýšen a automaticky prodloužen o další dva roky.

Nový příjem by byl někde pod dvěma milióny dolarů ročně, což s ohledem na všeobecnou situaci v lize neodpovídalo aktuálním Trotzovým představám. Tři nejlépe placení trenéři v současné NHL vydělávají přes 5 miliónů dolarů za rok. Rekordmanem je Mike Babcock, jemuž platí Toronto 6,25 mil. za sezónu.

MacLellan ovšem přiznává, že problémem byla také délka kontraktu. „Myslel jsem, že se dohodneme na krátkodobější spolupráci a obě strany budou spokojené,“ krčil rameny manažer.

Capitals mají za ty čtyři roky pod Trotzem bilanci v základní části 205 výher, 89 porážek a dalších 34 proher v nastavení, což je v tomto období nejlepší výsledek v NHL. V letech 2015 a 2016 vyhráli Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. V roce 2016 vyhrál Trotz Jack Adams Trophy pro nejlepšího kouče sezóny. Jeho 762 výher je pátý nejlepší výsledek v historii ligy.

Kam s ním?

Noviny ve Washingtonu komentují nečekané rozuzlení se značnou nelibostí a sarkasmem. Připomínají, že těsně po pohárovém triumfu odpovídal pětapadesátiletý rodák z kanadské Manitoby na otázky ohledně setrvání u Capitals: „Rozhodně, ano!“ O pár dnů později sice připouštěl jisté „věci k vyřešení“, ale znovu zopakoval touhu zůstat. Místo toho je nyní prvním trenérem od roku 1994, který těsně po zisku Stanley Cupu z vítězného klubu odchází, aniž by ukončil kariéru.

Je otázka, co má starý trenérský pardál v záloze. Internet okamžitě zaplnily spekulace, kam by se mohl zkušený kouč přesunout. Nabízí se New York Islanders, kde jsou aktuálně úplně bez trenéra a nový generální manažer Lou Lamoriello nedávno utrousil, že najmou „toho nejlepšího, kdo bude k mání“. Tuto charakteristiku Trotz se svými statistikami naplňuje lépe než kdo jiný.

Dál je zmiňován Edmonton, kde Todd McLellan po předloňském progresu v minulé sezóně s talentovaným celkem znovu spadl do podprůměru. Minnesota podobně jako Washington dlouho marně čeká na výraznější úspěch v play off. V Chicagu si Stan Bowman údajně příliš nerozumí s Joelem Quennevillem. Kdysi úspěšné mužstvo vyhaslo a změna na trenérském postu je proto také možná.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.